'Kovač na SP nije vodio najboljeg igrača Hrvatske, a mi plačemo za takvim!'

Niko Kovač, palac gore. Od jedan do 10, ocjena sedam. Nemojte nikada zaboraviti jednu stvar. Ako se Hrvatska bilo kada plasira na EP ili SP, to je to!

26.6.2014.
7:19
VOYO logo

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera koji svoj kruh zarađuje na domaćim nogometnim travnjacima secirao je igru Hrvatske na SP-u u Brazilu. Za razliku od mnogih koji su Vatrene vidjeli u drugom krugu, trener Istre smatra da su očekivanja Hrvata bila nerealna.

"Cijela nacija je razočarana, ja niti malo. Prvi razlog je što smo do sada samo jednom prošli grupu, a drugi što smo jedva i došli na Svjetsko prvenstvo. Mi zapravo nismo ni znali koliko smo zapravo jaki. Utakmice protiv Islanda ne mogu biti mjerilo, a protiv Kameruna smo, bez obzira na vodstvo, igrali gotovo cijelu utakmicu s igračem više", naglasio je Pamić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo konstatirati da nam se prije Prvenstva ozlijedio Strinić i još nekoliko igrača. Mislim da je u konačnici najbitnije da smo igrali tri egal utakmice, ali ja nisam bio optimističan već prije SP-a, jer utakmica protiv Australije pokazala di nismo na novu, da nije sve baš bajno kako se priča. I što se na kraju dogodilo? Naišli smo na momčad koja je u ovom trenutku bolja od nas, a to je Meksiko. Rekao bih, u svemu!"

Kao ponajvećeg krivca za 'debakl' mnogi smatraju izbornika Niku Kovača, koji je povukao nekoliko loših poteza tijekom Prvenstva, a ponajviše u ključnoj utakmici protiv Meksika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

"Možemo raspravljati o postavkama, odnosno pojedinim igračima koji su igrali na krivim pozicijama na terenu. Što je Vrsaljko radio, koja je bila njegova uloga? Kada je izašao i kada je Pranjić vraćen nazad, a ušao Kovačić, naša igra je nestala, više im nismo mogli parirati, posebno u trkačkom smislu. No, imali smo rješenja. Žao mi je što nije bilo Ademija. On je za mene najbolji igrač u Hrvatskoj. Takav igrač bi nam sigurno dobro došao na toj poziciji zadnjeg veznog. Jako mi je žao tog dečka jer smatram da je zaslužio poziv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo zaboraviti jednu stvar, mi Hrvati smo spora nacija. Kad naiđemo na agresiju, na jedna ritam koji je van našeg, jači od našeg. To se vidjelo na terenu, mi njima u tom segmentu ne možemo parirati. Također, Meksiko je momčad koja na Svjetskom prvenstvu uvijek prođe skupinu, nemojmo to zanemariti. Jeste li vidjeli s koliko je Meksiko drskosti i sigurnosti ušao u svaku utakmicu?"

Kovač se na koncu žalio da nema pravog zadnjeg veznog igrača s kojim bi rasteretio Modrića i Rakitića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji jedna stvar koja je najbitnija. U reprezentaciji ne bi trebalo dolaziti do situacija u kojima se mijenjaju pozicije igračima, osim u stvarno hitnim situacijama, upravo zato što izbornik bira najbolje od najboljih. Pogotovo na SP-u gdje možeš imati veliki fond igrača. Niko Kovaču je to prvo Svjetsko prvenstvo i njemu je bio najbitniji napredak, jer iskustvo ne može kupiti nitko. Nikome ne želim držati predavanje i siguran sam da je Niko htio najbolje i mi ne znamo što se njemu vrtjelo po glavi. Sigurno je imao neku ideju i očito je pogriješio. Po meni, za tu poziciju zadnjeg veznog o kojoj danas svi pričaju mi smo imali Ademija. Kovač na SP nije vodio najboljeg igrača Hrvatske, a mi plačemo za takvim! S njim je mogao začepiti tu poziciju i omogućiti Rakitiću da ide naprijed, a Modriću dati više slobode. Također, činjenica je da smo i u napadu bili sterilni, Mandže uopće nije bilo, Olića također. S druge strane, Meksiko je ekipa koja ima sve, svako zna što treba raditi."

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.jsZa kraj, po Pamićevom sudu Kovač je ipak zaslužio prolaznu ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niko Kovač, palac gore. Od jedan do 10, ocjena sedam. Nemojte nikada zaboraviti jednu stvar. Ako se Hrvatska bilo kada plasira na EP ili SP, to je to! Sve iznad toga je iznenađenje. Za mene su nas Vatreni na ovom natjecanju predstavljali odlično. Nemojte zaboravili da smo mi prije samo nekoliko mjeseci strahovali hoćemo li se uopće plasirati na Mundijal i nije bilo u tom momentu lako bez obzira na sve. Imali smo veliku sreću što smo izvukli Island, ali i činjenica je da je Kovač uspio podići razinu ozbiljnosti i igre. Naša reprezentacija u ovom momentu liči na nešto, a do nedavno nismo ličili na ništa", zaključio je Pamić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo