KORONA OSTAVLJA RAZORNE POSLJEDICE NA NOGOMET: / U Italiji se događa ono najgore, a prijeti li isto i Hrvatskoj?

Image
Foto: Profimedia

Ništa bolje stanje nije niti u Hrvatskoj, samo što ovdje kritično stanje s financijama imamo već u Prvoj HNL

2.4.2020.
10:25
Profimedia
VOYO logo

Notorni koronavirus paralizirao je cijeli svijet, pa tako i onaj nogometi. Padaju otkazi, otkazuju se natjecanja i lige, štedi se gdje se može, a svakako je najgora situacija u Italiji, najvećem europskom žarištu.

U Italiji je od posljedica koronavirusa do sada umrlo više od 13 tisuća ljudi, a zaraženo ih je još više od 80 tisuća i krizi se, za sada, ne nazire kraj. Nitko ne zna, a zapravo mnoge niti ne zanima, što će na kraju biti s tamošnjim sportom, ponajviše nogometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji malo su se raspisali i o stanju u nogometu jer ipak kod njih je taj sport gotovo svetinja. Talijanska je vlada pripremila paket od 400 milijuna eura za spas talijanskog sporta, ali svejedno silno zabrinjava stanje s klubovima izvan Serie A.

Image
Image

25/02/2020 Napoli ( Italia)Sport CalcioNapoli-BarcellonaUefa Champions League 2019 2020 - Stadio San Paolo di NapoliNella foto: tifosi con la maschera contro il contagio da coronavirus25/02/2020 Naples (Italy)Sport SoccerNapoli-BarcellonaUefa Champions League 2019 2020 - San Paolo Stadium of NaplesIn the pic: fans with the mask against coronavirus infection, Image: 500998689, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alfredo FalconeALFREDO / LaPresse / Profimedia

Razorne posljedice

Najjači rang talijanskog nogometa nekako će opstati, tamo postoji priljev novca s nekoliko strana, sponzora, transfera, ulaznica i marketinga, ali na stotine klubova u nižim rangovima moglo bi doživjeti katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni klubovi amaterskoj, poluamaterskog pa čak i profesionalnog statusa u nižim ligama mogli bi u narednim tjednima, a ako kriza potraje i mjesecima, proglasiti bankrot. U Italiji je čak 12 tisuća takvih klubova i svima prijeti gašenje, a procjenjuju Talijani da bi oko milijun nogometaša moglo ostati bez posla. Dakle, posljedice korone mogle bi biti razorne.

Ništa bolje stanje nije niti u Hrvatskoj, samo što ovdje kritično stanje s financijama imamo već u Prvoj HNL, a o nižim ligama da i ne pričamo. Ovdje se za sada ne nazire nikakva pomoć države pri financiranju slabijestojećih klubova i ako kriza potraje u Hrvatskoj legitimno je zaključiti kako i nama prijeti "talijanski scenarij" kada je u pitanju nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo