KOGA TO, ZAISTA, HAJDUK DOVODI? / Igrao je za Inter, Milan i još hrpu slavnih talijanskih klubova, ali ispod površine se naziru problemi

Image

Neki će ga se vjerojatno sjetiti i s Football Managera, a neki istinski zaljubljenici u Serie A možda su o njemu tada i čitali kao o velikom talentu

10.2.2021.
9:54
VOYO logo

Poprilično je glasno hrvatskom transfer-scenom odjeknula vijest da Hajduk dovodi veliko pojačanje i to ni manje ni više nego bivšeg igrača Milana i Intera. Hajduk bi, prema svemu sudeći, na posudbu trebao dovesti Marca Fossatija, defenzivnog veznog iz četvrtoplasirane momčadi Serie B, Monze. Vijest da je posao gotovo pa pri kraju potvrdio je i ugledni stručnjak za transfere, Gianluca Di Marzio.

Činjenica je, Hajduku je nasušno potrebno pojačanje u sredini terena jer im ključni igrači poput, Darka Nejašmića i Stanka Jurića trenutno i nisu u nekoj formi ili im sustav novog trenera Paola Tramezzanija baš i ne odgovara. Bilo kako bilo, čini se da je sportski direktor Mindaugas Nikoličius, ovako naizgled, na prvu, upecao kapitalca, ali zagrebat ćemo malo ispod površine, što i nije tako teško, i vidjeti je li to baš tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Elio Marco Fossati of Hellas Verona Newcastle United v Hellas Verona, Pre-Season Friendly, St. James? Park, Newcastle upon Tyne, UK, 6 August 2017,Image: 344281471, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Igrao u Interu i Milanu

Počet ćemo od samog kraja, odnosno, od situacije u kojoj se 28-godišni Fossati nalazi danas. Naime, čovjek je tek rezerva i suvišan igrač u drugoligašu Monzi i očito je da ga se klub želi riješiti, ali prije desetak godina ovaj je igrač imao izuzetno perspektivnu karijeru.

Neki će ga se vjerojatno sjetiti i s Football Managera, a neki istinski zaljubljenici u Serie A možda su o njemu tada i čitali kao o velikom talentu, koji briljira u mlađim uzrastima talijanske reprezentacije i igraču kojeg je Milan preoteo Interu za četiri milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, svoj je golemi potencijal nažalost ostavio za sobom prelaskom u seniorski nogomet. Umjesto da se nametne u Milanu ili ranije Interu, Fossati je postao nogometni nomad i zabrazdio je u posudbe. Igrao je u Latini, Ascoliju, Bariju i Perugiji, neupitno slavnim klubovima, ali tadašnjim niželigašima i nažalost niti u jednom od tih klubova nije baš briljirao. Za Inter i Milan nikada nije odigrao niti minute, ali nastupao je za njihove Primavere.

Image
Image

2 dicembre 2020 Monza (MB) Italia sport calcio Monza vs LR Vicenza - Campionato di calcio Serie BKT 2020/2021 - U-Power Stadium. Nella foto: Marco Fossati (#5 Monza) vs Nicola Dalmonte (#34 LR Vicenza)

December 2, 2020 Monza (MB) Italy sport soccer AC Monza vs LR Vicenza Virtus - Italian Football Championship League Serie BKT 2020/2021 - U-Power Stadium. In the pic: Marco Fossati (#5 Monza) vs Nicola Dalmonte (#34 LR Vicenza),Image: 573091061, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Samo 17 utakmica u Serie A

Nakon toga otišao je u Cagliari, gdje nije uspio, pa zatim u Veronu, jedini klub s kojim je uspio odigrati pokoju utakmicu u Serie A. U sezoni 2017./2018., Fossati je odigrao 17 utakmica za Veronu u najvišem rangu talijanskog nogometa i to su mu ostale jedine utakmice u Serie A u cijeloj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš ga je tog ljeta, 2018. godine, Hajduk htio prvi put dovesti, ali tada je Fossati ipak odlučio ostati u Veroni koja je ispala u drugu ligu. Pola godine tada nije igrao zbog suspenzije da bi na polusezoni konačno prešao u Monzu, koja je tada igrala u Serie C-B.

Image
Image

Inter Milan's Uruguayan midfielder Matias Vecino vies with Hellas Verona's Italian midfielder Marco Fossati during the Italian Serie A football match Hellas Verona FC vs Inter Milan at the Bentegodi stadium in Verona on October 30, 2017.,Image: 354243008, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Žele ga se riješiti?

Ono što valja spomenuti kod Fossatija, a nije nešto čime se može pohvaliti jest činjenica da niti za jedan klub nije odigrao niti 60 utakmica. Domet mu je 58 utakmica za Veronu, a za Monzu je dogurao do brojke 54. U karijeri je uglavnom igrao po Serie B, gdje je skupio 173 utakmice, 10 golova i 14 asistencija. Ove je sezone odigrao 22 utakmice, ali samo sedam puta kao starter i čini se da ga se Monza pod hitno želi riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što njegovih kvaliteta tiče, riječ je o igraču koji se fantastično ubacuje iz drugog plana i ima vrlo dobar udarac. Zanimljivo, dobar dio golova koje je u karijeri dao, a nije ih dao puno, podosta su efektni i upečatljivi. Fossati je solidan dodavač, dakle vjerojatno bi se mogao iskoristiti kao dubinski playmaker ili pokretač akcija. Nije pretjerano brz, visok, niti okretan, dakle riječ je o klasičnom dubinskom playmakeru.

Fossatija se povezivalo i s još jednim hrvatskim prvoligašem, Goricom, ali čini se da je Nikoličius, bivši sportski direktor Gorice, a danas glavni operativac Hajduka, ipak nagovorio bivšeg igrača Intera i Milana da dođe na Poljud. Hajduk ima još pet dana da realizira transfer, jer prijelazni rok traje do 15. veljače, a je li Fossati doista pojačanje ili će biti tek jedan u nizu promašenih transfera stranih igrača, vidjet ćemo uskoro...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo