TUŽNA SPORTSKA PRIČA IZ GLINE / Klub iz Banije prodaje dres Modrića: 'Potres nam je uništio sve, to je za spas klupske škole sa 100 djece'

Image
Foto: Grafika RTL.hr - Igor Soban/PIXSELL
16.10.2022.
9:00
Grafika RTL.hr - Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Dvije su godine prošle od katastrofalnog potresa koji je do temelja uzdrmao Baniju, Hrvatska danas brine neke druge brige, a ovaj kraj je i dalje srušen i na rubu propasti. Kako stanovnici Gline i Banije vode svakodnevne životne borbe tako i na sportskim terenima situacija iz loše postaje još gora.

Jedan od klubova koji je uslijed ekonomskih problema i katastrofalnog potresa pao na koljena je i ŠNK Banovac iz Gline. U njihovoj školi nogometa trenira više od stotinu djece iz Gline, ali financijsko stanje je pred 110. godišnjicu osnutka toliko loše da su bili prinuđeni pokrenuti akciju za spas Škole nogometa, ali i cijelog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: NK Banovac Glina
Image
Foto: NK Banovac Glina

Službenim putem su zatražili pomoć od znanih i neznanih, a sportski savezi i pojedinci su im poslali predmete i sportske artefakte koji će u budućnosti potražiti nove vlasnike i donijeti spas Banovcu.

'Potres i druge katastrofe dovele su klub na rub propasti'

"ŠNK Banovac Glina iduće godine slavi veliku obljetnicu, a s obzirom na sve ove katastrofe koje su zadesile našu Banovinu, od ratnih razaranja od kojih se nikad nismo oporavili do potresa koji nam je uništio sve sad već prije dvije godine, jednostavno su doveli klub na rub propasti", počinje nam tužnu banijsku priču Marko Paić, član kluba i jedan od organizatora akcije za spas ŠNK Banovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O nogometu i ljudima /

Neobičan slučaj iz Međimurja: Ovo je priča o lopti razdora između Roma iz Paraga i mještana Trnovca

Image
O nogometu i ljudima /

Neobičan slučaj iz Međimurja: Ovo je priča o lopti razdora između Roma iz Paraga i mještana Trnovca

"Ispali smo iz 4. lige i sad igramo tu Županijsku gdje smo isto loši. S obzirom na to da smo financijski pokleknuli odnosno financijski smo nikakvi. Odlučili smo se na ovu akciju kako bismo premda spasili školu nogometa koja u ovom trenutku broji preko stotinu djece što je za jedan mali grad poput Gline impozantna brojka", otkriva nam cilj ovog projekta.

Ideja je bila da pokušaju skupiti što više sportskih artikala od uglednih hrvatskih sportaša te da na aukciji pokušaju prikupiti dovoljno sredstava koja će pomoći klubu i u prvom redu Školi nogometa da opstane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: NK Banovac Glina
Image
Foto: NK Banovac Glina

Modrić, Cindrić, Čilić...i mnogi drugi

"Mi smo išli službenom zamolbom ispred kluba Banovac prema svim savezima i klubovima u Hrvatskoj i odaziv nije bio spektakularan, ali opet ih je dosta izašlo u susret. Tako nam je NK Osijek poslao dres s potpisom svih igrača, istu stvar je napravio Slaven Belupo, preko osobnih kontakata smo došli do Luke Modrića koji je poslao svoj dres, od Zaklade Marina Čilića smo dobili njegov dres, HRS je proslijedio od Cindrića, PPD Zagreb od Bičanića", nabraja Paić pa nastavlja.

"Također Hrvatski skijaški savez je proslijedio potpisane startne brojeve od Istoka Rodeša, Zrinke Ljutić i Samuela Kolege i što je zanimljivo, to oni nikom ne daju, a nama jesu za ovu aukciju – sljemensku pahuljicu koja se dodjeljuje za prva tri mjesta na Snježnoj kraljici. Uskočili su i vaterpolisti Juga s potpisanom kapicom, uključili su se i Alen Babić, braća Sinković, odbojkašice…", prezentira nam Paić uistinu impresivnu kolekciju sportskih memorabilija koju je ovaj mladi klub zahvaljujući entuzijastima poput njega uspio skupiti u kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: NK Banovac Glina
Image
Foto: NK Banovac Glina

64 predmeta za spas Škole nogometa

"Imamo trenutno 64 predmeta iz raznih sportova i očekujemo još predmeta među kojima će biti još vrijednih stvari. Dio artikala se može vidjeti na FB stranicama ŠNK Banovac Glina, ali uskoro će biti svi predmeti", otkriva Paić i dodaje kako je trenutno najveći problem projekta da zapravo nemaju mogućnost organizacije kvalitetne aukcije te im između ostalog treba logistička pomoć u tom pogledu.

Naposljetku smo se dotaknuli i nekog iznosa kojeg ciljaju ovom akcijom te je malo reći da su iz Banovca skromni s obzirom na sportsko blago koje imaju u svojim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: NK Banovac Glina
Image
Foto: NK Banovac Glina

Borba za bolju budućnost

"Zbrajali smo troškove omladinskog pogona. Djeci je sezona 80 tisuća kuna, kompletna sezona za cijelu školu nogometa uključujući prijevoz i sendviče za djecu. Cilj nam je da za njih osiguramo financije i na neki način rasteretimo proračun. Ako bismo uspjeli to zaraditi značilo bi nam jako puno. Nama je najveći problem platforma preko koje bi organizirali aukciju i doprijeli do velikog broja ljudi", konstatirao je Paić.

Za kraj nam ostaje poželjeti Banovcu i mališanima koji trče njegovim travnjakom da svoj 110. rođendan proslave financijski sigurniji kako bi i oni i cijela Banija s optimizmom mogli gledati u budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio kolekcije koja je na prodaju pogledajte OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo