Njemački stručnjak ispalio: 'Kovač je tipični Balkanac'

'Kad govorim o Niki Kovaču, radi se o tipičnom predstavniku ex-jugoslavenskog nogometa.

29.5.2014.
8:43
VOYO logo

Zanimljivo, a mi u Hrvatskoj smatramo Niku oličenjem njemačkog reda, rada i pedantnosti.

"Možda jest, ali u Bundesligi je ponašanjem, emocijama i ostalome bio tipični predstavnik vašeg podneblja", smatra Finke, koji je odigrao i pripremnu utakmicu protiv reprezentacije sličnoj Hrvatskoj - Makedoniji. Barem on tako misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Makedonija ima sličan mentalitet Hrvatskoj, jer, zapravo, sve momčadi s područja bivše Jugoslavije imaju specifičan, sličan mentalitet. Radio sam dugo u Bundesligi i poznajem dobro tu posebnu vrstu ponašanja, dobru tehniku i težnju za nadigravanjem igrača s tih prostora, ali također ponekad i agresivnost. Zato je nadmetanje s Makedoncima bilo prije svega dobro iskustvo za moju momčad prije dvoboja s Hrvatskom u Brazilu", rekao je njemački stručnjak.

Na pitanje što je Niko novog uveo u igru Vatrenih on je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv Islanda je bila specifična situacija, no on je odgovoran za dobar izgled momčadi na terenu, za to kako su igrači slijedili njegovu ideju. Uostalom, kvalificirali ste se, što je bilo samo ispunjenje prvog dijela njegova zadatka, no radi dobar posao", ocjenio je Volke i u razgovoru za Sportske novosti komentirao manjak iskustva našeg izbornika:

"Ne mislim, doista ne. Kovač je na startu karijere, no na ovoj razini natjecanja, Svjetskom prvenstvu, k tome još u Brazilu, svi igrači će biti toliko motivirani da treneru neće biti potrebno raditi, primjerice, s visoko vrednovanim zvijezdama na neki poseban način koji bi zahtijevao ogromno iskustvo ili neka posebna specifična saznanja. Za SP su svi igrači na vrhuncu motivacije, pa je i mladom treneru moguće napraviti dobar posao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O najboljim igračima Hrvatske nije želio govoriti, već je poručio:

"Prebrojite li, vidjet ćete da obje momčadi imaju nekoliko jako poznatih igrača koji su prošle sezone nastupali u Ligi prvaka i Europskoj ligi, tako da smatram da su pojedinačne snage Hrvatske i Kameruna podjednake, 50:50 posto", a misli da će i klima utjecati na konačni rezultat:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbornicima svih reprezentacija koje će nastupiti u Manausu trebat će savjetovanje s liječničkom službom i stručnjacima da sve potrebno pripreme, jer to će biti nešto potpuno neuobičajeno, ali na koncu će određenog dana biti jednaki uvjeti za obje momčadi. Nitko ne može reći dobro je za vas, loše za nas ili obrnuto."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo