KAKO TOČNO KORONAVIRUS MOŽE NAŠTETITI HRVATSKOM NOGOMETU? / Imamo jednu anomaliju koja nas čini gotovo imunima

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kako će se ovaj set pravila HNS-a odraziti na hrvatski nogomet i tko će zbog njega ispaštati?

10.3.2020.
12:39
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Panika izazvana smrtonosnim SARS-CoV-2 virusom, ili popularnije zvanim koronavirusom, proširila se i na Hrvatsku. Diljem Europe zabranjuju se masovna okupljanja, otkazuju se koncerti, uvode se drastične mjere predostrožnosti, Italija, kao najveće žarište virusa, je cijela u karanteni, ali u Hrvatskoj je, na svu sreću, zasada još uvijek mirno.

Recimo, Talijani su donijeli drastičnu, ali racionalnu odluku i zaustavili su sva sportska događanja uključujući i nogometno prvenstvo do 3. travnja, a kako su nam Talijani ipak susjedi i koronavirus je u Hrvatsku stigla iz Italije, čelnici HNS-a također su odlučili provesti neke mjere sigurnosti. Naime, na hitnoj sjednici vodstva Saveza, na kojoj su prisustvovali samo najuvaženiji predstavnici poput Davora Šukera, Marijana Kustića, dr. Dragana Primorca, Ante Vučemilović-Šimunovića, Ante Kulušića, Josipa Breznog i Miroslava Markovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

29.11.2019., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo, NK Lokomotiva - HNK Gorica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Posebna pravila

Zbog toga što situacija u Hrvatskoj nije baš toliko alarmantna, barem kada je nogomet u pitanju, ali općenito nije neka pretjerana panika zbog koronavirusa, odlučeno je da se stadioni ipak neće zatvoriti. No, HNS je izašao s posebnim setom pravila i upozorenja. Sva se natjecanja, vele u HNS-u, nastavljaju s ili bez gledatelja, ali kažu i kako je obavezno poštivanje svih odluka, mjera i preporuka koje je propisao te koje će eventualno propisati Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odnosno druge nadležne državne institucije.

"Pritom ističemo obvezu organizatora da uoči utakmica moraju ishoditi suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo vezanu za ispunjenje propisanih uvjeta za organizaciju utakmice", naglasili su još iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako će pratiti situaciju s koronavirusom i prema potrebi će odrediti nove upute i mjere, ali do tada će na snazi biti sljedeća upozorenja.

Preporučaju u HNS-u da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju osiguravanje punktova dezinfekcijskim sredstvima, davanje jasnih uputa navijačima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt. Organizatori moraju dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 stupnjeva Celzijevih) da ne dolaze na manifestacije te da prije početka manifestacije trebaju dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

09.03..2020., Gradski stadion, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 26. kolo, HNK Gorica - NK Lokomotiva. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Anomalija

E sada, kako će se ovaj set pravila odraziti na hrvatski nogomet i tko će zbog njega ispaštati? Pa recimo da kod nas u Hrvatskoj postoji svojevrsna anomalija koja će ove mjere učiniti gotovo neosjetnima. Naime, posjećenost na hrvatskim stadionima u Prvoj HNL nije baš tako velika da bi se ove mjere uopće mogle osjetiti.

Hajduk bi, eto, najviše mogao ispaštati jer njih u prosjeku posjećuje 12.883 gledatelja, ali oni si nerijetko sami isprazne tribine pIromanskom feštom ili nekim "Maksovim mesarima", pa neće biti neka tragedija igračima ako odigraju koju utakmicu ispred manje navijača. Ostatak lige, realno, neće niti osjetiti posljedice koronavirusa na svojim utakmicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzet ćemo za primjer samo posljednje kolo Prve HNL. Utakmicu Dinama i Istre na Maksimiru gledalo je svega 2.474 ljudi, Osijek s Varaždinom uživo na stadionu pratilo je malo više od 1.700 ljudi, Goricu i Lokomotivu nešto više od 1.300 ljudi, dok je Inter i Slaven u Zaprešiću gledalo, pazite sada ovo, 136 osoba.

Image
Image

14.12.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nije tako strašno

Prva HNL, spomenimo usput, ima sveukupno vrlo malu posjećenost na tribinama. Recimo, Inter na domaćim utakmicama prati u prosjeku samo 900 osoba, Slaven je na negdje oko tisuću i pol, Istra oko 1.700, Varaždin na oko 2.400, Lokosi na 1.115 gledatelja, Gorica na malo manje od dvije tisuće, Dinamo na manje od četiri tisuće. Da skratimo priču, posjećenost kod kuće veću od četiri tisuće ima tek Hajduk, koji broji 12.883 gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama se svi, eto, žalimo na mizernu posjećenost utakmicama Prve HNL, a vidimo da možda to, u konačnici, i nije baš tako loše, barem se virus kod nas na stadionima neće širiti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo