KAKO DO DRUGOG KRUGA? / Mladi Vatreni mogu u četvrtfinale i s porazom; 'U potpuno smo suprotnom psihičkom momentumu'

Image

Mlada hrvatska vrsta može proći dalje i s porazom, ali može ispasti i s pobjedom

30.3.2021.
12:55
VOYO logo

Dan uoči susreta 3. kola skupine D na Europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine u Koperu protiv Engleske u kojoj je Hrvatskoj potrebna pobjeda za prolazak u četvrtfinale, izbornik IgorBišćan izjavio je kako njegova momčad i suparnik dvoboj dočekuju u potpuno različitim raspoloženjima.

Hrvatska je u svom posljednjem nastupu u nedjelju svladala Švicarsku sa 3-2, dok je Engleska izgubila od Portugala sa 0-2, pa uoči posljednjeg kola Hrvatska drži drugo mjesto u skupini s tri boda, koliko ima i treća Švicarska, dok je Engleska, koja je figurirala za favorita skupine, posljednja bez bodova. Na čelu je Portugal s maksimalnih šest bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi i Englezi smo trenutačno u potpuno suprotnom psihičkom momentumu. Oni su u svoje prve dvije utakmice razočarali, ali to nas ne smije zavarati. Radi se o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji, a i oni još uvijek imaju realne izglede za prolazak. Potrebna im je pobjeda i poraz Švicarske. Znamo da nas čeka jako teška utakmica, kao i sve na ovoj razini", rekao je Bišćan. Upitan kakvo je stanje u momčadi nakon prve dvije utakmice, Bišćan je odgovorio:

"Do utakmice je ostalo više od čitavog dana tako da je sada još uvijek teško govoriti o sastavu. Nekoliko igrača osjeća posljedice utakmice protiv Švicarske, to su Franjić, Šverko, Majer, Erlić... Nakon današnjeg treninga ćemo vidjeti tko će biti spreman i koliko za sutrašnju utakmicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O promjeni vratara

Za utakmicu protiv Švicarske Bišćan se odlučio za promjenu na vratima, umjesto standardnog AdrianaŠempera, koji je branio u kvalifikacijama i protiv Portugala, priliku je dobio DominikKotarski.

"Pomjena golmana je bila moja odluka s obzirom na tip utakmice koji sam očekivao. Nema nikakve veze s onim što je Šemper dosada pokazivao, dosada je uvjek bio pouzdan. Na kraju je Kotarski zadržao mirnoću i sam ispravljao svoje pogreške. Šemper je osjetio i probleme s ozljedom šake, tako da i to moram uzeti u obzir kod izbora vratara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bišćan je djelomično najavio i taktički pristup utakmici protiv Engleske.

Kako protiv Gordog Albiona?

"Nećemo bitnije mijenjati koncepciju momčadi i način ulaska u utakmicu. Nećemo srljati, to ne bi bilo pametno jer Englezi imaju moćne pojedince koji su jaki u igri 'jedan na jedan'. Morat ćemo biti pametni, uski, stajati u bloku, ali također moramo u svakom trenutku biti opasni prema naprijed. Poteze na utakmici povlačit ćemo i s obzirom na situaciju na drugoj utakmici jer ćemo u svakom trenutku biti upoznati s rezultatom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo prvenstvo za mlade igrače dosada je proteklo u velikoj izjednačenosti.

Image
Image

28.03.2021., stadion Bonifika, Koper, Slovenija - UEFA Europsko U21 prvenstvo, skupina D, Hrvatska - Svicarska. Igor Biscan Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

"Na ovakvom turniru nema prostora za 'umiranje u ljepoti'. Lošije ekipe su dobro organizirane, a bolje nisu spremne preuzeti veliki rizik zbog malog prostora za grešku", objasnio je Bišćan podatak kako nakon dva kola niti jedna momčad nije i teoretski osigurala prolazak u četvrtfinale, a bez izgleda za prolazak je ostao samo sudomaćin Mađarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi favoriti

Jedan od najstandardnijih igrača hrvatske reprezentacije na EP je veznjak moskovskog CSKA trenutačno na posudbi u Kasimpasi KristijanBistrović koji je svjestan kako njega i suigrače u srijedu čeka težak posao.

"Prije početka natjecanja Englezi su bili favoriti za osvajanje skupine, tako da nas ne smiju zavarati porazi od Švicaraca i Portugalaca. Moramo biti maksimalno fokusirani, jer znamo koliko su Englezi jaki i u kakvim klubovima igraju. Oni će biti motivirani da poprave dojam, ali ne mogu biti motiviraniji od nas koji znamo kakva nam se prilika pruža za prolazak skupine", kazao je Bistrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da bi Hrvatsku u četvrtfinale mogao odvesti i remi protiv Engleske u slučaju povoljnog rezultata u drugoj utakmici između Portugala i Švicarske, na pitanje hoće li zbog toga kalkulirati, Bistrović je rekao:

"Ne trebamo se opterećivati s drugom utakmicom. Idemo na pobjedu, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret Engleske i Hrvatske u Koperu se igra u srijedu od 18 sati, a istovremeno će na teren u Ljubljani Portugal i Švicarska.

Mogu proći i porazom

Zanimljivo, mlada hrvatska vrsta može proći dalje i s porazom, ali može ispasti i s pobjedom. Odabranici izbornika Igora Bišćana bi pobjedom protiv mlade momčadi "Gordog Albiona" načinili veliki korak prema četvrtfinalu, ali bi i dalje ovisili o rezultatu iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsigurnija je kombinacija pobjeda Hrvatske, a da Portugal ne izgubi od Švicarske. Tada bi Portugal osvojio prvo mjesto, a Hrvatska bi bila druga.

U slučaju da pobjede ostvare Hrvatska i Švicarska, zatvorio bi se krug s tri reprezentacije sa po šest bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada bi se gledao učinak u međusobnim susretima, koji bi također bio izjednačen. Svaka ekipa bi imala pobjedu i poraz. Drugi kriterij je gol razlika u međusobnim susretima, a zatim broj golova postignut u međusobnim susretima. U tom slučaju Hrvatskoj odgovara svaka švicarska pobjeda s dva ili više razlike ili pobjede 1-0 ili 2-1.

Što ako osvoje bodŠ

U slučaju da Bišćanova momčad osvoji bod protiv Engleske, u drugom susretu Švicarska ne smije poraziti Portugal jer bi tada Portugal ostao na šest bodova, Švicarci bi također, imali šest bodova, a Hrvatska bi ispala s četiri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dva remija Hrvatska ide dalje uz Portugal, jer je bolja u međusobnom srazu sa Švicarskom.

Hrvatska može dalje i s porazom, no u toj kombinaciji Švicarska mora izgubiti od Portugala. Tada bi se ponovo zatvorio krug s tri ekipe sa po tri boda (Engleska, Hrvatska, Švicarska) i odlučivala bi međusobna razlika pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ne bi smjela izgubiti s dva i više razlike jer je Švicarska pobijedila Englesku sa 1-0, a Hrvatska je slavila protiv Švicarske sa 3-2.

Dodajmo, kako Engleska može dalje jedino s pobjedom od dva ili više razlike i švicarskim porazom od Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo