JEDNA STVAR NAM, JOŠ UVIJEK, NIJE SASVIM JASNA: / Jeste li primijetili tko je dospio ili bolje tko nije dospio na Dalićev popis?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska i dalje ima kroničan problem, dobar dio Dalićevih odabranika muči se s formom i malom minutažom

9.3.2020.
18:58
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis kandidata za pripremni turnir Vatrenih u Dohi koncem ožujka, poručivši kako se nada da neće biti otkazivanja turnira zbog epidemije koronavirusa. Uz svjetske doprvake, reprezentaciju Hrvatske, na turniru će nastupiti svjetska bronca i trenutno vodeća momčad svijeta prema FIFA-i, Belgija, potom europski prvak Portugal, te Švicarska.

Raspored turnira unaprijed je određen pa će Hrvatska 26. ožujka odmjeriti snage sa Švicarskom, dok će 30. ožujka igrati protiv Portugala. Dalić je pozvao 23 igrača, dok je, vjerovali ili ne, čak devet igrača dobilo pretpozive. Kritični dio popisa spada na one igrače koji na okupljanje dolaze iz Italije, a to su Marcelo Brozović, Ante Rebić, Mario Pašalić i Milan Badelj, odnosno Marko Rog s pretpozivom i ne zna se hoće li uopće putovati u Dohu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

12.10.2019., Stadion Cardiff City, Cardiff, Wales - Trening nogometasa Hrvatske uoci kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo s Walesom. Zlatko Dalic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Isprobavanje sustava

Naime, katarske vlasti odredile su obveznu karantenu od 14 dana za sve putnike koji dolaze iz Italije ili su u njoj boravili u protekla dva tjedna. Tu nema nikakve iznimke, pa niti za sportaše. "Za dva tjedna bi trebali putovati u Katar i igrati dvije kvalitetne utakmice. Iskreno se nadam da neće biti otkazivanja, ali pratimo tijek situacije. Na popisu je iznimni veći broj igrača da možemo biti spremni, ako se dogodi nešto neočekivano. Mi se pripremamo kao da će sve biti OK, nadam se da će svi igrači biti na raspolaganju, ako neće biti, onda ćemo reagirati", istaknuo je izbornik Zlatko Dalić.

Daliću se podosta prigovaralo u akcijama nakon SP-a 2018., kako zbog pomanjkanja nekog kvalitetnijeg sustava, tako i zbog nedostatka rješenja i kvalitete u samoj igri. Izbornik sada tvrdi da će se u nadolazećim okupljanjima malo poraditi na tom segmentu. "Isprobat ćemo neke sustave, najvažnije da su svi zdravi. Moramo koristiti svaki trenutak i bilo bi mi žao da se turnir ne održi. Moj plan je da damo svima šansu da igramo, da dobiju minute i da se ponovno okupimo, da vidimo igrače i u kakvom su stanju. Nemamo puno vremena ni kasnije i moramo sve iskoristiti", veli Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Trainer Zlatko Dalic / Aktion / Oberkoerper Oberkoerper / Sport / Football Football / FIFA WM World Cup Russland Russia 2018 Final / Saison 2017/2018 / 15.07.2018 / France FRA vs. Croatia CRO Football: FIFA World Cup 2018, Moskau, Russland - 15 Jul 2018, Image: 378008086, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Pixathlon / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forma i minutaža

No, Hrvatska i dalje ima kroničan problem, dobar dio Dalićevih odabranika muči se s formom i malom minutažom. Ono što smo jednostavno morali primijetiti jest činjenica da Lovre Kalinić i dalje ima status prve rezerve na vratima, iako je tek nedavno nakon više od godinu dana odigrao prvu utakmicu. Simon Sluga, treći vratar, branio je dobar dio sezone u Lutonu, ali je primio nestvarnih 39 golova. U slučaju da Livaković, ne dao Bog, neće moći igrati, ne bi li bilo bolje na raspolaganju imati dvojicu vratara koji su u dobroj formi, poput Josipa Posavca i Ive Grbića? Ne pogurujemo ih niti sugeriramo izborniku, ali dvojac iz Hajduka i Lokomotive je u puno boljoj formi.

U kronične probleme upao je i Ivan Perišić. Taman kada ga je malo krenulo u Bayernu, sada početkom polusezone, zadobio ozljedu gležnja zbog koje je propustio osam utakmica. Uskoro bi se trebao oporaviti, ali pitanje je hoće li ga čekati mjesto u Bayernu i u kakvom će stanju biti njegova ozljeda, odnosno hoće li moći igrati punu minutažu ili Dalić na njega neće moći u potpunosti računati. Je li promašaj to što Mislava Oršića nema na užem popisu? Teško je reći... Dinamov krilni napadač oscilira i nije baš u nekoj formi sada na proljeće, ali njegova moć ponavljanja i neumornost prilikom pressinga ne bi bili na odmet Daliću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

13.10.2019., stadion Cardiff City, Cardiff, Wales - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska. Ivan Perisic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Problemi u vezi

Milan Badelj je tu samo kao pričuva, a njemu također ne ide u prilog minutaža. Od početka polusezone odigrao je tri utakmice od mogućih devet. U jednoj je dobio crveni karton na polovici susreta, a u drugoj je odigrao samo pet minuta, da bi tek u onoj trećoj odigrao gotovo 90 minuta. Je li ovdje mogao biti, izravno, Filip Bradarić koji je dobru igru iz Hajduka preselio u španjolsku Celtu? Možda i jest, odigrao je vrhunski protiv Real Madrida i Seville u prve dvije utakmice. Je li tu mogao biti, recimo, Toma Bašić koji briljira u dresu Bordeauxa? Možda i jest, čovjek je izvrstan operativac u sredini terena, igra box-to-box, kvalitetan je izvođač slobodnih udaraca, mlad je u naponu snage, ali Bašić nije dospio niti na širi popis.

Ima toga još. Tin Jedvaj konačno igra ove sezone na posudbi u Augsburgu. Propustio je samo jednu utakmicu, igra na pozicijama stopera, desnog beka, defenzivnog veznog, ali postoji golemi problem. Augsburg je pri dnu ljestvice i primio je čak 53 pogotka ove sezone i u toj je kategoriji među najgorima u ligi. Recimo, u osam su utakmica ove sezone primili tri ili više gola na utakmici, a Jedvaj je igrao u svim tim utakmicama. Može li se reći da je u dobroj formi? Teško, ali ima kontinuitet, nema ozljeda i korišten je na svim pozicijama na kojima ga koristi i Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

15.11.2018., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 4, 3. kolo, Hrvatska - Spanjolska. Tin Jedvaj, Ante Rebic, Marko Pjaca slave. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Opcije na beku

Za Darija Melnjaka se mnogi i dalje pitaju što radi u reprezentaciji. Pitanje je legitimno, a opet se poziv da i opravdati. Melnjak je standardni u Rizesporu, čak je zabio tri gola i tri namjestio, ali momčad se guši pri dnu ljestvice i tek su jednom slavili u posljednjih sedam utakmica. Momčad je to koja strašno oscilira, doslovce su imali ritam pobjeda-poraz gotovo cijele sezone. Međutim, Dalić ovdje može ubaciti Domagoja Bradarića. Mladi lijevi bek konačno je počeo dobro igrati u Lilleu, gdje je ove sezone imao ponešto oscilacija, a riječ je o izvanserijskom mladom nogometašu, modernom ofenzivnom, eksplozivnom, beku s krasnim instinktivnim centaršutom i finim driblingom. Je li trebao dobiti šansu, jednaku kakvu je iz vedra neba dobio Melnjak? Ne znamo, možda i jest, možda je konačno i dobije.

Možemo još, usput, spomenuti i poptuni nedostatak rješenja na poziciji desnog beka. Prije je tu negdje na pretpozivu, pozivu bio Dario Bartolec, a sada je nestao s radara. Dobro, u posljednje vrijeme malo igra, malo ne igra, ali činjenica je da na desnom beku nemamo rješenja i da je Bartolec na toj poziciji prirodan i može odraditi posao. Josip Juranović je tu i ranije je se činilo da ima perspektivu u reprezentaciji, ali trenutno nije u pretjerano dobroj formi, kao niti većina Hajdukovih igrača nakon zimskog predaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

16.11.2019., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 9. kolo, Hrvatska - Slovacka. Slavlje Hrvatske. Bruno Petkovic. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Petković 'out'?

Kada bi gledali striktno prema formi, onda bi mogli dovesti u pitanje i status Brune Petkovića, koji je za razliku od izravnik konkurenata Mirka Marića i Antonija Čolaka, ove sezone tek na pet golova u Prvoj HNL, dok je napadač Osijeka na 16 golova, a potonji je za Rijeku zabio deset komada. Petković, isto tako, već neko vrijeme nije u dobroj formi, odnosno otkako je Dani Olmo otišao iz Dinama gotovo svim je igračima forma pala.

E sada kada se sagleda situacija, ovako čisto sa statističke strane, objektivno i prema formi, ispada da imamo situaciju u kojoj su dečki s pretpozivom možda u boljoj formi od ovih koji su poziv osigurali. Tu, dakako, postoje elementi o skladu, koherenciji, takozvanoj "kemiji", isto tako i Dalićevom hijerarhijskom, ali pomalo arhaičnom, modelu u kojem se iz reprezentacije ne može samo tako otići, a ne može niti samo tako upasti, koje moramo uzeti u obzir, no, tko zna, možda nas izbornik iznenadi. Eto, najavio je kako će isprobavati sustave, a ovdje vidimo podosta igrača koje bi se moglo iskoristiti, barem sada dok su u formi, kao što je u kvalifikacijama fino iskoristio Petkovića i Oršića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo