'Ti nikad ne bi vjerovao tko je bio izdajnik! Gadi mi se!'

Upravni sud u Splitu razriješio je najveću dilemu hrvatskog nogometa, ako je dilema uopće i bilo.

27.2.2013.
15:07

Famozna skupština HNS-a 17. prosinca 2010. godine nije bila samo velika farsa, nego je bila i nelegalna. Upravni sud u Splitu presudio je po tužbi Tomislava Jurjevića, kojem je na skupštini nezakonito oduzeto pravo glasa, a u korist Markovićevog čovjeka Mate Previšića. S obzirom da je Vlatko Marković pobijedio za jedan glas (25:24), jasno je da je upravo Jurjevićevo udaljavanje iz Sheratona bilo presudno.

Međutim, dvije godine kasnije, prekasno je za bilo kakav konkretan korak. Markovića je na skupštini u srpnju 2012. godine naslijedio Davor Šuker, novi Mamićev čovjek, i po onoj narodnoj – vuk je još jednom pojeo magare.

Ovu priču punu izdaje, preokreta i beskrupulozne borbe za vlast, prokomentirao je za Sportski.net aktivni sudionik tih događaja, bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.

"Meni je ovo jedna velika moralna satisfakcija, isto tako kao i Jurjeviću i dečkima koji su doživotno kažnjeni u tom slučaju. To znači da je 17. prosinca 2010. godine skupština bila nezakonita, da se radilo o lopovluku i krađi glasova, a sada je sve to potvrdio i sud. To znači da su sve odluke HNS-a do Šukerovog izbora nelegalne, jer sud u obrazloženju presude kaže da je Jurjević bio legitimni zastupnik, a ne Previšić i to je poanta. Međutim, sad se ne može ništa promijeniti, Marković je na toj skupštini izabran za predsjednika, ali njega je na novoj skupštini naslijedio Šuker. A zakonitost te skupštine nitko nije ispitivao, rokovi za žalbe su prošli, tako da se pretpostavlja da je to bilo ispravno. Međutim, činjenica je da sve što se dešavalo nakon prosinca 2010. godine, nastalo je na jednim bolesnim temeljima, na nečemu što je bilo protuzakonito, nemoralno i tako dalje."

Dakle, pravda je i ovoga puta bila prespora...

"Da, poanta je da je glavni protagonist tih događaja Igor Štimac u međuvremenu sve to priznao i prihvatio, pokleknuo, pokajao se, ispričao, tražio je oprost, dobio je pomilovanje i danas je izbornik. Netko je rekao da se zapravo ništa nije promijenilo i mislim da svi dijele to mišljenje."

Zašto su trebalo proći dvije godina da bi se ustanovila nelegitimnost skupštine? "Pa procesi u Hrvatskoj traju i po 10 godina, na to se i išlo. Moralo je doći do suda jer očito organi uprave, odnosno prije svega Ured za Opću upravu Grada Zagreba, očito, prema mišljenju suda nije postupao u skladu sa zakonom, savjesno, pošteno i korektno", zaključio je Brleković i dodao za kraj vrlo zanimljivu opasku:

"Ti nikad ne bi vjerovao tko je bio izdajnik, to je jedan od ljudi u kojeg je Štimac najviše vjerovao! To je čovjek koji je sjedio na dvije stolice i danas sjedi. Ali neću! Neću reći njegovo ime jer mi se gadi i ne želim uopće o njemu raspravljati. Uostalom, bespredmetno je sada bilo što poduzimati kad je došlo do pomirenja između ovih do kojih je došlo."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen