DALI SVOJ SUD / Komisija nogometnih sudaca HNS-a: 'Istra je oštećena, u Osijeku sve po PNI'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Iako je ovo samo još jedna u nizu potvrda ispravnih sudačkih odluka, o njima će se još pričati

6.9.2023.
23:42
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Ne stišavaju se reakcije na suđenje u proteklom, sedmom kolu 1.HNL, no to ne treba čuditi budući da su dvije utakmice odlučene golovima u posljednjim minutama utakmica nakon rubnih, ali ispravnih sudačkih odluka.

Image
POZNATI TRENER /

'Dosuđeni penali su opravdani. Dinamo je godinama prvak i svi su isfrustrirani i ljubomorni zbog toga'

Image
POZNATI TRENER /

'Dosuđeni penali su opravdani. Dinamo je godinama prvak i svi su isfrustrirani i ljubomorni zbog toga'

Hajka na suđenje je bila toliko velika da je u ponedjeljak šef hrvatskih sudaca Bruno Marić bio prisiljen sazvati izvanrednu presicu na kojoj je tumačio zašto smatra da su oba penala za Dinamo ispravno dosuđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se oglasila i Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza koja je objavila analizu suđenja u protekla dva kola, a mi ćemo izdvojiti što su utvrdili za sporne utakmice Osijeka i Dinama te Hajduka i Istre. 

OSIJEK - DINAMO 2:3

Sudac: Mario Zebec. Pomoćni suci: Luka Pajić i Sanja Rođak-Karšić. VAR sudac: Ivan Bebek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84. minuta: Dosuđeni kazneni udarac nakon intervencije VAR suca ispravna je interpretacija pravila XIV (kazneni udarac). Igrač Osijeka unutar vlastita kaznena prostora neprirodnim položajem ruke te proširenjem obujma vlastita tijela ostvario je kontakt s loptom koji se, razmatranjem PNI-e, smatra jasnim prekršajem 'kažnjive igre rukom'. Uzimajući u razmatranje da je VAR sudac dostupnim alatima utvrdio dokazom da je prekršaj počinjen unutar kaznenog prostora, KNS HNS-a intervenciju smatra ispravnom. KNS HNS-a u izazovima jasnih prekršaja PNI-e, kad suci imaju potpuni nadzor incidenta, očekuje da se ispravne odluke donesu u terenu za igru.

90.+2 minuta: Sudac utakmice neispravno je procijenio incident unutar kaznenog prostora Osijeka kad je branič Osijeka u želji da igra loptom počinio 'nenamjeran', ali nesmotren i jasan prekršaj PNI-e. KNS HNS-a odluku suca smatra 'jasnim propustom ispravne interpretacije PNI-e'. Sukladno protokolu, intervenciju VAR suca smatra očekivanom. Nakon pregleda OFR snimke, odluka dosuđenog kaznenog udarca je ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDUK - ISTRA 0:1

Sudac: Igor Pajač. Pomoćni suci: Ivan Mihalj i Kristijan Novosel. VAR sudac: Ivan Vučković.

90. minuta: Neispravna odluka suca u interpretaciji Pravila nogometne igre nesmotrena/gruba igra. Igrač Hajduka, iako u želji da igra loptom, 'potpunim kontaktom' udario je suparnika nogom u glavu. Razmatranjima Pravila nogometne igre predmetni incident smatra se prekršajem 'grube igre' zbog jasnog ugrožavanja sigurnosti suparnika te je igrač umjesto izdane opomene trebao biti isključen iz igre. KNS HNS-a očekuje intervenciju VAR suca u situacijama s jasnim dokazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90.+10 minuta: Procjena drugog pomoćnog suca dopustiti nastavak igre u interpretaciji Pravila XI (Zaleđe) ispravna je odluka. Drugi pomoćni sudac tijekom prosudbe incidenta apsolutno je slijedio smjernice i naputke UEFA-e, KNS-a HNS-a. 

Fantastične borbe s FNC-a 12 iz pulske Arene ekskluzivno možete pogledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo