Imaju plaću od 5.000 eura, a pogledajte što rade!

Upravo u danima kad se pojavila priča o slabim plaćama hrvatskih sudaca, dogodilo se nekoliko kardinalnih grešaka najboljih europskih arbitara o kojima u srijedu bruji čitav nogometni svijet.

9.3.2011.
11:23
VOYO logo

Hrvatski suci za suđenje u PHNL-u nisu bajno plaćeni. Glavni sudac za utakmicu Prve HNL-a dobije 2600 kuna, pomoćnik 1600, a četvrti sudac 600 kuna, dok na utakmicama Kupa zarade i manje, po 1600, 1200 i po 500 kuna.

No, međunarodni arbitri zarađuju mnogo više. Oni najbolji u Ligi prvaka 'dignu' oko 5000 eura po utakmici. U takve sigurno spadaju Englez Howard Webb i Massimo Busacca, dvojac koji se nije baš proslavio ovoga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://video.rutube.ru/a152d1f7eca6673d876f1f4c9215090b

O njihovim spornim odlukama s utakmica Šahtara i Rome, te Barcelone i Arsenala bruji čitav nogometni svijet. Englez je trenirao autoritet na Dariju Srni, kojem je De Rossi zamalo 'otkinuo glavu' laktom, i to namjerno dok nitko nije gledao. No, umjesto da sankcionira 'prljavog' igrača Rome, Webb je žuti karton pokazao Srni. Utjeha mu je što ta situacija ipak na kraju nije presudno utjecala na rezultat, Šahtar je pobijedio 3:0 i svi zadovoljni, osim 'povrijeđenog' Srne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.dailymotion.com/swf/video/xhggjj

No, na Camp Nou dogodio se nonsens s ozbiljnim posljedicama. Busacca je već u 56. minuti praktički odlučio utakmicu, isključivši Robina Van Persieja jer je pucao po golu nakon što je sudac prekinuo igru zbog zaleđa. Nizozemac se kleo da nije čuo sučev zvižduk od huka 95.000 navijača, no bio mu je to drugi žuti karton i morao je van. Barça je na kraju slavila s 3:1, a Švicarac će sljedećih dana gledati snimku sporne situacije i pitati se je li baš morao 'trenirati strogoću' u dvojbenoj situaciji poput te i u utakmici koja je trebala biti spektakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom koliko su plaćeni, griješe ipak malo previše...

"Iako su amateri, hrvatski suci svoj posao rade profesionalno, pripremaju se, treniraju, za taj su posao odvojili 10, 15 godina života. A priče o korumpiranosti ne bi padale na tako plodno tlo da su bolje plaćeni, pa i namještanje utakmica bilo je povezano s igračima koji nisu primali plaću!", kaže povjerenik za suđenje, Željko Širić, koji je za profesionalizaciju sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je intencija i UEFA-e i FIFA-e. Primjerice, u Španjolskoj suci dobivaju plaću bez obzira na to sude li ili su ozlijeđeni. Suci najviše kategorije u Španjolskoj zarađuju između 200 i 250 tisuća eura".

Vezani članci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201103080947006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo