I OBITELJ POGINULOG FRANCUSKOG HEROJA VUKOVARA ZA VATRENE: / 'Danas navijamo za Hrvatsku, zemlju za koju je Jean-Michel položio život'

Image
Foto: Facebook

Potpuno sam je otišao u Hrvatsku kako bi se borio protiv neprave i zločina.

15.7.2018.
16:29
Facebook
VOYO logo

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj. Kada je na televiziji gledao stravične prizore iz Domovinskog rata, odlučio je:

"Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje." rekao je svojoj majci i otišao u zaraćenbu Hrvatsku. U srpnju 1991. godine, vlakom je došao u Zagreb potpuno sam, a već krajem kolovoza pridružio se hrvatskim snagama kod Duge Rese. S njima je kasnije, potaknut televizijskim snimkama dragovoljno otišao braniti Vukovar. U Vukovaru se borio do kraja, a 9. studenog je ranjen na Sajmištu te je morao ostati u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je moj izbor, u dobru i zlu'

"Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu" rekao je stranim reporterima koji su ga pitali i zašto se javio kao dragovoljac "Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu" jasan je bio Nicolier. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar?, pitali su ga potom, "Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.", odgovorio je.

Nakon pada Vukovara, zajedno s mnogima iz bolnice odveden je na Ovčaru. Kao i brojni hrvatski branitelji, četnici su ga zlostavljali, a na koncu., u noći s 20. 21 studenoga je pogubljen. Predsjednik Ivo Josipović postmrno ga je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo. Odlikovanje je preuzela njegova majka Lyliane Fournier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijaju za zemlju za koju je on položio život

A upravo su ona i jedan od braće poginulog Jean-Michela dali Vatrenima još jedan velik poticaj za pobjedu. Iako Francuzi, oni će u ovom finalu navijati za Hrvatsku, zemlju za koju je njihov sin i brat položio život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo