OKUPLJAJU SE VATRENI / Hrvatsku čekaju ključne utakmice za plasman na Euro: Upaljen je alarm u reprezentaciji, Dalić najavio značajne promjene i pritom povukao prve poteze

Image
Foto: Nick Potts/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se danas u Zagrebu uoči ključnih utakmica u kvalifikacijama za Euro. Pressica Zlatka Dalića počinje u 11.00, a tekstualni prijenos UŽIVO možete gledati putem streama od 11.00

13.11.2023.
7:52
Nick Potts/PIXSELL
VOYO logo

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom odlučujuće su utakmice u kvalifikacijama za Euro 2024. u Njemačkoj. Nisu Vatreni u idealnoj situaciji. Bolje rečeno, situacija je itekako dramatična, plasman na smotru najboljih nije, i dalje tako tvrdimo, upitan, ali morat ćemo se namučiti i proći triler. Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Zagrebu, a potom joj slijede gostovanje kod Latvije u Rigi (subota, 18. studenoga) te domaći ogled s Armenijom (utorak, 21. studenoga). Latvija je u naletu, a Armenija uvijek zeznuta.

Image
POZNATO LICE /

Hrvatska reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Zagrebu: Dalić odlučio aktivirati još jedan pretpoziv

Image
POZNATO LICE /

Hrvatska reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Zagrebu: Dalić odlučio aktivirati još jedan pretpoziv

Vatreni traže šest bodova

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene ekskluzivno od 29. studenoga gledajte na VOYO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba susreta, izabranici Zlatka Dalića traže pobjedu. Vatreni su u kvalifikacijskoj skupini D trenutno na trećoj poziciji sa 10 osvojenih bodova, iza Walesa sa 10 bodova (imaju lošiji međusobni omjer Hrvati u odnosu na Velšane) i Turske koja je na prvom mjestu sa 16 i susretom više u odnosu na Wales i našu reprezentaciju (7), momčadi koje imaju šest susreta iza sebe u ovim kvalifikacijama.

Jasno je kako su porazi od Turske na Opus Areni i na Otoku protiv Walesa razlog za uzbunu u reprezentaciji. Alarm je upaljen, a pred Dalićem i njegovim stručnim stožerom je sad kako će izvršiti opću mobilizaciju svojih trupa. Dva poraza donijela su velike glavobolje u kontekstu plasmana na Euro i očiti deficit kojeg Hrvatska ima u ofenzivnoj liniji. Bez kvalitete u tom segmentu teško će funkcionirati igra Vatrenih, koja se inače temelji na posjedu i kombinatorici, a ne na brzoj tranziciji i okomitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u momčadi

Ante Budimir Daliću je u fokusu zato što ipak neće biti Brune Petkovića. Slična je situacija oko Kramarića, koji se doduše vratio igri, ali ipak je pauza uzela nešto od forme. Kramarić je laganiji igrač, tehnički jak, stoga se očekuje da će i prije uhvatiti fizičku razinu koja je potrebna za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za finiš kvalifikacija u studenome Zlatko Dalić je, stoga, najavio značajne promjene i povukao pritom prve poteze. Realno gledano nisu se dogodile, već su neki pozivi više stvar logike i suženog kruga opcija. Prije svega, izbornik je vratio u konkurenciju Antu Budimira i to je dobro, jer on može donijeti stabilnost i golove u napadu. Dalić je jučer aktivirao pretpoziv i Nikoli Vlašiću. Veznjak Torina je prošlog vikenda sezonskim prvijencem svom klubu donio ligašku pobjedu protiv Sassuola.

Novi igrači i povratnici

U konkurenciji je i Marko Pjaca, povratnik u reprezentaciju. Tehnički gledano, Pjaca nije još u punoj dimenziji svojeg potencijala, ali je najbliže dosad onoj formi koju je uživao prije one ozljede i crne noći u Tallinu u ožujku 2017. koja ga je udaljila od igračkog rasta, odnosno koja je kumovala da Marko Pjaca ima još bolju karijeru. Uz Marka Pjacu, Zlatko Dalić pozvao je i 20-godišnju Dinamovu zvjezdanu desetku - Martina Baturinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi puta je Baturina na Dalićevom popisu, a sada ima priliku i za prve minute u nacionalnom dresu. Dulje ga se vrijeme u nogometnim krugovima spominje kao legitimnog nasljednika kapetana Luke Modrića, ali naravno, veliki Dinamov talent ima još puno posla na tom putu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo