HRVATSKI TRENER NA ISPITIVANJU ZBOG NAMJEŠTANJA UTAKMICA! / Privela ga policija

Image
Foto: AFP

Hrvatski trener belgijskog Club Bruggea Ivan Leko priveden je na razgovor u policiju uslijed afere koja vlada u tamošnjem nogometu

10.10.2018.
12:33
AFP
VOYO logo

Suci, čelnici klubova, agenti i treneri najvećih belgijskih nogometnih klubova redom pristupaju obavijesnim razgovorima u policiji sa statusima svjedoka ili zbog sumnje u koruptivne radnje, točnije pojedince se sumnjiči da su prali novac, izbjegavali plaćanje poreza i namještali utakmice. U pitanju su dvije odvojene istrage. Uredi dvaju najvećih belgijskih klubova, Anderlechta i Club Bruggea, pretreseni su u jutarnjim satima. Pretresaju se i ostali, navodno njih deset.

Image
VELIKA AFERA POTRESA BELGIJU: /

Šef Bruggea progovorio o Leki i transferima dvojice Hrvata

Image
VELIKA AFERA POTRESA BELGIJU: /

Šef Bruggea progovorio o Leki i transferima dvojice Hrvata

Uhićen je agent Mogi Bayat, jedan od najutjecajnijih posrednika između klubova i igrača u vodećim belgijskim nogometnim kolektivima, inače bivši direktor Charleroija. Uhićeni su i suci Sebasitian Delferiere i Bart Vertenten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Club Brugge ništa ne krije'

Na razgovoru u policiji završio je i agent Dejan Veljković, ali i Ivan Leko, hrvatski trener belgijskog prvaka Club Bruggea, čiji je Veljković bivši menadžer i dobar prijatelj. Nije poznat razlog njegova dolaska na policiju, ali se vjeruje da je u svojstvu svjedoka.

Vjeruje se da je upravo Bayat ključna osoba u istrazi koja je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Club Brugge će u cijelosti surađivati u istrazi. Nemamo što kriti", potvrđeno je iz kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je Lekin status?

U tijeku su pretresi kuća. Navodno njih 57 obrađuje policija, među njima i kuću Ivana Leke, javlja Het Laatste Nieuws.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo sam se zaputio prema Leki tako da o svemu još ne mogu govoriti. Nisam siguran je li on svjedok, znat ću više nakon što popričamo. Zasad je prerano za donošenje takvih zaključaka, istražuje se tek jesu li se neke stvari dogodile. Netko prebrzo donosi zaključke na temu je li Leko svjedok ili osumnjičen", riječi su odvjetnika Waltera Van Steenbruggea koje citira HLN.

Što se dosad zna?

Prema pisanju belgijskih novina, policija u srijedu pokrenula racije u nogometnim klubovima, posebice u deset klubova prve lige. Privedeni su na ispitivanje osim Leke i bivši direktor Sportinga iz Charleroia a sada agent Pro Leaguea Mogi Bayat, bivši trener Andrlechta Herman Van Holsbeeck, kao i suci Sebastien Delferrière i Bart Verstenten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu "L'Eco" i "Le Soir".

Inače, istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017/2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu - u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo