Povijest eurposkih uspjeha / Hrvatski klub već 20 godina nije vidio četvrtfinale u Europi: Posljednji je bio 'atomski' Varteks

Image
Foto: PIXSELL

Četiri godine ranije europsko četvrtfinale je izborio i Hajduk i to u Ligi prvaka

14.3.2019.
17:30
PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo jedini je hrvatski klub s europskim pokalom, dok je Varteks naš posljednji klub koji je stigao do četvrtfinala nekog europskog natjecanja.

"Modri" su najslavniji trenutak u svojoj povijesti imali 1967. godine osvojivši Kup velesajamskih gradova nakon što su u finalu bili bolji od Leeds Uniteda (2:0, 0:0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani su i četiri godine ranije igrali u finalu tog natjecanja, ali su u dvije finalne utakmice izgubili od Valencije (1:2, 0:2). 

Posljednji put Dinamo je stigao do četvrtfinala nekog natjecanja 1970. godine, kada je i zadnji put do ove sezone izborio europsko proljeće Dinamo je tada u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova igrao protiv Schalkea. Njemački sastav je u prvom susretu na stadionu Maksimir slavio sa 3:1, a potom u Gelsenkirchenu sa 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji hrvatski klub koji je stigao do četvrtfinala bio je Varteks u sezoni 1998/99. u Kupu kupova što je zlatnim slovima upisano u povijest varaždinskog sporta.

Bila je to posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski velikan Lazio, u kojem je tada igrao Alen Bokšić, ostat će upisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu sa 2:1 pobijedili Mallorcu, koja je u četvrtfinalu izbacila Varteks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinci nisu morali u kvalifikacije, pa su u 1. kolu igrali protiv Rudara iz Velenja. Dvije pobjede po 1:0 bile su dovoljne za prolaz. U drugom kolu Varteks je izvukao Heerenveen. Nizozemci su u prvom susretu slavili sa 2:1, a identičnim rezultatom je Varteks bio bolji u uzvratu, pa je odlučivao produžetak. Na koncu su Varaždinci slavili sa 4:2 uz dva gola Miljenka Mumleka (67', 117') i Faika Kamberovića (80', 99') i izborili 'europsko proljeće' i četvrtfinale u kojem ga je čekala Mallorca.

U prvom susretu 4. ožujka 1999. u Varaždinu je bilo 0:0, a u uzvratu su Španjolci pobijedili sa 3:1. Golove su zabili Ariel Ibagaza (53'), Veljko Paunović (55') i Dani Garcia (75'), dok je utješni pogodak za Varteks zabio Andrija Balajić (90'). Mallorca je u polufinalu izbacila Chelsea, a u finalu izgubila od Lazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine ranije europsko četvrtfinale je izborio i Hajduk i to u Ligi prvaka. Splićani su se probili među osam najboljih gdje ih je čekao Ajax, koji je te sezone postao europski prvak.

Prvi susret u Splitu završio je bez golova, a 'kopljanici' su u uzvratu slavili 3-0 golovima Kanua (39') i Franka de Boera (43', 67'). Ajax je u polufinalu izbacio Bayern, a potom u finalu u Beču pobijedio Milan sa 1:0 osvojivši četvrti europski naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je najmanje do četvrtfinala stigao još šest puta pri čemu je dva puta igrao u polufinalu.

U sezoni 1972/73. u Kupu kupova je dogurao do polufinala. Splićani su u 1. kolu izbacili norveški Fredrikstad (1-0, 1-0), u 2. kolu velški Wrexham (1-3, 2-0), a u četvrtfinalu škotski Hibernian (2-4, 3-0). Pobjedničku seriju zaustavio je Leeds United u polufinalu. U prvom susretu Englezi su slavili 1-0 golom Allana Clarkea u 21. minuti, a uzvrat na prepunom Starom placu je završio bez golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su četvrtfinale izborili i u sezoni 1975/76. kada su dogurali do četvrtfinala Kupa prvaka. U prvom kolu pala je Floriana (5:0, 3:0), a u 2. kolu Molenbeek (4:0, 3:2). U ožujku 1976. Hajduk je u prvom susretu četvrtfinala pobijedio PSV Eindhoven sa 2:0 golovima Željka Mijača (8') i Ivice Šurjaka (31'), no u uzvrat je nakon produžetaka izgubio 0:3. 

Četvrtfinale je bilo kobno za Hajduk i 1978. protiv bečke Austrije u Kupu kupova, te 1980. u Kupu prvaka protiv HSV-a.Četiri godine kasnije Splićani su dogurali do polufinala Kupa UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 1. kolu pobijedili su Universitateu Craiova, u 2. kolu Honved, a u trećem kolu Radnički iz Niša. Četvrtfinale je donijelo pravu dramu protiv praške Sparte. Česi su u prvom susretu pobijedili 1:0, a Hajduk je golom Ivana Gudelja uzvratio u uzvratu. Susret je otišao u produžetke, a pobjedu Hajduku i plasman u polufinale donio je Baka Slišković u 119. minuti golom iz slobodnog udarca.

Hajduk je u prvom susretu polufinala pobijedio Tottenham sa 2-1. Falco je doveo Spurse u vodstvo u 19. minuti, no rezultat su okrenuli Gudelj (67') i Pešić (77'). Tottenham je u uzvratu pobijedio 1-0, a pobjednika je odlučio gol Hazarda u 6. minuti. Londonski sastav je potom u finalu bio bolji od Anderlechta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je do četvrtfinala stigao i 1986. u Kupu UEFA. Metz, Torino i Dnjipro 'pali' su u prva tri kola, a seriju je prekinuo Waregem u četvrtfinalu. Ponovo su presudili jedanaesterci nakon što su obje utakmice završile rezultatom 1:0.

Rijeka je samo jednom dohvatila četvrtfinale. U sezoni 1979/80. je igrala četvrtfinale Kupa kupova izgubivši od Juventusa. U prvom susretu igranom 5. ožujka 1980. na Kantridi je bilo 0-0, a torinska "Stara dama" je u uzvratu slavila 2:0 golovima Franca Causia (5') i Roberta Bettege (72').

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo