HRVAT POBIJEDIO UEFA-u: / Dobio tužbu za klevetu i 'uvredljivu' odštetu

29.4.2015.
17:19
VOYO logo

Županijski sud u Bjelovaru donio je pravomoćnu presudu temeljem koje je Marić dobio 150.000 kuna odštete. Značajno je to manji iznos od 750.000 kuna koliko je poznati sudac trebao dobiti na temelju lanjske nepravomoćne presude Općinskog suda u Daruvaru, a posebno od milijuna eura koliko je Marić tražio u svojoj tužbi.

U svakom slučaju, presuda oslobađa Marića svake odgovornosti za namještanje utakmice koja je završila pobjedom Dinama 3:0. UEFA je, podsjetimo, godinu dana nakon tog dvoboja u Hrvatsku poslala svoga istražitelja Robina Bokšića koji je ispitao Marića i optužio ga za namještaljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu se nakon presude javnosti obratio Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj koji je dosuđeni iznos svome klijentu nazvao uvredljivim. Priopćenje u nastavku donosimo u cijelosti.

"Poštivanje ljudskih prava, u koja svakako spada i ljudsko dostojanstvo, spada u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Kao odvjetnik Brune Marića držim moralnom obvezom svih medija u Republici Hrvatskoj koje je UEFA putem svojih dužnosnika zlouporabila lansirajući teze o korumpiranosti u hrvatskom nogometu s naglaskom na suca HNS-a Brunu Marića, da nakon pravomoćnosti sudske odluke Županijskog suda u Bjelovaru objavi sukus te odluke, koji dostavljam u privitku, a sve u cilju barem djelomične rehabilitacije moje stranke. Držim da je to u interesu ne samo Brune Marića, već i sudačke organizacije, HNS-a, hrvatskog sporta i hrvatskog društva uopće i konačno etike hrvatskih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što je predsjednik UEFA-e na 100-godišnjici HNS-a na svečanom obilježavanju drsko i nepristojno zlorabio ulogu počasnog gosta da bi krajnje neutemeljeno optužio hrvatski nogomet za korupciju, uslijedilo je od te iste UEFA-e slanje agenta provokatora Robina Bokšića u Hrvatsku sa zadatkom da optuži Brunu Marića za primanje mita u utakmici Dinamo - Hajduk. Prevarom je uspio prodati priču "Sportskim novostima" koju su nakon toga objavili svi mediji u Hrvatskoj i mjesecima "vrtjeli". Rezultat je kompromitacija suca Brune Marića bez presedana, koji svojim ponašanjem, a poglavito suđenjem nije dao nikakvog povoda.

Sud je na temelju niza dokaza utvrdio da je kalvariju Brune Marića uzrokovao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić koji je Sportskim novostima dao neprovjerene i klevetničke informacije o namještanju utakmice Dinamo - Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bih opisao opseg kompromitacije kojoj je bio izložen Bruno Marić dopustite mi citirati utvrđenja suda iz predmetne presude:

- "…da su nakon objave članka u Sportskim novostima dana 26. srpnja 2010. godine i svi drugi mediji u Republici Hrvatskoj prenosili navedene informacije te izvještavali o ovoj aferi na izrazito senzacionalistički i u odnosu na tužitelja (Bruno Marić), negativno intoniran način

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- da je tužitelj prikazan u javnosti kao nestručna i korumpirana osoba i počinitelj kaznenih djela,

- da je sve to kod javnosti izazvalo izniman prezir i prijekor u sredini u kojoj tužitelj živi, ali i na teritoriju cijele Republike Hrvatske,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- da je tužitelj doveden u situaciju u kojoj su mu zbog izazvane afere uništeni obiteljski mir, osobni i profesionalni ugled i čast

- da se tužitelj morao braniti od svakodnevnih napada u medijima, od sumnjičavih pogleda, prijezira, upiranjem prstom u njega, od javnog prijekora društva, te da je došlo do nemogućnosti profesionalnog napredovanja u nogometnom suđenju, budući da je nakon objave predmetne informacije bio suspendiran od suđenja na nogometnim utakmicama,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- da je nakon jedne godine od suspenzije na suđenjima u nogometnim utakmicama trpio negativno skandiranje publike na stadionima, javno izrugivanje, uvrede, prijetnje smrću, te iznošenje optužbi da je svako njegovo suđenje loše i sumnjivo, da su sve te informacije i nadalje dostupne na internetu..."

Ostavljajući po strani uvredljivi dosuđeni iznos naknade koristim prigodu obavijestiti hrvatsku javnost da je dakle ovom presudom pravomoćno utvrđena odgovornost UEFA-e i time skinuta svaka odgovornost i sumnja u visoko profesionalno suđenje Brune Marića u spornoj utakmici Dinamo - Hajduk", stoji u priopćenju Marićevog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo