Šuker i društvo zavapili: 'To je kap koja je prelila čašu!'

Oglasio se Hrvatski nogometni savez nakon nereda hrvatskih navijača u Milanu tijekom utakmice Italije i Hrvatske.

17.11.2014.
18:21
VOYO logo

Iz krovne udruge hrvatskog nogometa su zavapili kako je vrijeme da se stane na kraj huliganima, a usput su pokušali i 'oprati' ruke spominjanjem propusta organizatora (Talijanskog nogometnog saveza) oko prodaje ulaznica. HNS donosi da su navodno i neredi bili na dijelu stadiona gdje su navijači kupili ulaznice mimo procedure našeg nogometnog saveza.

Kako bilo, navijački neredi su priča dana u Hrvatskoj, a svjetske agencije nisu se posebno bavile izgredima hrvatskih navijača već su samo registrirale 10-minutni prekid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje HNS-a donosimo u cijelosti.

Nažalost, izvrsna igra hrvatske reprezentacije u Milanu pala je u drugi plan nakon incidenata koje je vidio cijeli svijet. Vatreni su u Milanu nadigrali veliku Italiju i tijekom ove jeseni pokazali svu raskoš talenta i potencijal ove reprezentacije, no zaslužene hvalospjeve oduzeli su im huligani koji se nepravedno nazivaju „hrvatskim navijačima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski navijači, njih 6602 koliko ih je kupilo ulaznice putem HNS-a za ovu utakmicu, zaslužuju pohvale za podršku, navijanje i osudu huligana te ih pozivamo da se nastave boriti protiv svih oblika nasilja i netolerancije na stadionima. Huligani, naime, čine veliku štetu i imidžu hrvatskih navijača koji su toliko puta oduševili svojim navijanjem i koreografijama i koji su u svijetu priznati kao vatrena, vjerna i srčana skupina. Prepoznatljivi po svojoj ljubavi prema reprezentaciji baš kao i naši reprezentativci po svojoj nogometnoj klasi koju tako sjajno demonstriraju proteklih mjeseci.

Huligani koji su bakljama, dimnim bombama, rasističkim i fašističkim skandiranjem, mržnjom, netrpeljivošću, destrukcijom i zlonamjernošću izazvali privremeni prekid utakmice, ugrozili sigurnost igrača i gledatelja te zgrozili cijelu nogometnu Europu zaslužuju jedino i isključivo osudu svih segmenata društva. Hrvatski nogometni savez i ovim se putem ispričava domaćinima i svim gledateljima za ponašanje te grupe huligana zbog kojih se svi moramo sramiti. Uz rukovodstvo Saveza, svi reprezentativci kao i izbornik Niko Kovač jednoglasno su osudili ponašanje huligana i pozvali mjerodavne organe na reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je u pripremi utakmice poduzeo sve mjere koje ima na raspolaganju prema propisima Uefe kako bi spriječio nerede o kojima je imao najave i prije utakmice. Prije 40 dana održan je sastanak s predstavnicima Talijanskog nogometnog saveza (FIGC), dogovorena je strategija prodaje ulaznica kao i sva pravila. HNS je sve informacije objavio transparentno, prikupio je osobne podatke svih vlasnika ulaznica te je u suradnji s MUP-om koristio pravo zabrane kupnje ulaznica osobama koje imaju zabranu pristupa utakmicama.

Nadalje, HNS je prije utakmice upoznao FIGC i predstavnike Uefe o propustu talijanskog sustava prodaje ulaznica, zbog čega je 1400 hrvatskih državljana kupilo ulaznice mimo HNS-a. Upravo su u tom dijelu tribine bili prisutni huligani koji su naštetili imidžu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez poziva hrvatske pravosudne organe da procesuiraju sve huligane koji su sudjelovali u incidentu jer im Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima upravo to omogućuje.

Pozivamo i sve druge segmente hrvatskog društva, počevši od Vlade Republike Hrvatske i svih institucija RH, da ove incidente koji su osramotili hrvatsku državu i hrvatski nogomet shvate kao "kap koja je prelila čašu" i koja će potaknuti sve koji imaju moć utjecati na rješavanje problema na energičnu i odlučnu reakciju. Ovakvi incidenti očito su posljedica propusta da se to učini puno ranije, a izostanak reakcije otvorio bi prostor za slične incidente u budućnosti. Takvi bi, osim sramote hrvatskoj državi, donijeli i nesagledive posljedice hrvatskom nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talac ovih huligana nije samo Hrvatski nogometni savez koji godinama plaća drakonske kazne Fifi i Uefi već cijela država čijem ugledu ovakvi incidenti nemjerljivo štete. Za razliku od HNS-a, država ima mehanizme i moć za iskorjenjivanje huliganizma, nasilja i protupravnog ponašanja na stadionima, a Savez je i više nego željan pomoći u toj borbi na svaki način koji mu je na raspolaganju.

Stanimo na kraj huliganima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo