HNS NE PUŠTA HAJDUKOVE JUNIORE U LIGU PRVAKA IAKO SU BILI PRVI NA LJESTVICI: / Umjesto njih ide Dinamo

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamovi juniori nastavit će natjecanje u Ligi prvaka te će u osmini finala igrati protiv portugalske Benfice. Susret je na rasporedu 18. kolovoza

23.7.2020.
16:28
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zlatko Dalić i službeno je potpisao novi ugovor kojim će funkciju izbornika Hrvatske obnašati do kraja 2022. godine. Bila je to samo jedna od brojnih odluka koje je HNS-ov izvršni odbor donio na današnjoj sjednici.

Jedna od "vrućih" tema bilo je i domaćinstvo utakmica Lige nacija u kojoj će se Hrvatska igrati protiv Portugala, Francuske i Švedske. Sa Francuzima i Šveđanima igramo kod kuće u razmaku od samo tri dana - 11. i 14. listopada, a lokacija će biti ista - Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INSAJDERSKI POGLED: /

Bilić je spriječio narušavanje atmosfere na Euru 2008.; 'Prijetilo je da situacija ne eskalira'

Image
INSAJDERSKI POGLED: /

Bilić je spriječio narušavanje atmosfere na Euru 2008.; 'Prijetilo je da situacija ne eskalira'

Obje utakmice igrat će se bez gledatelja, a u kombinacijama je bio i Poljud, no igrači i izbornik Dalić zagovarali su jedinstvenu lokaciju kako ne bi bili previše opterećeni putovanjima.

Domaćinstvo utakmice s Portugalom još je uvijek pod znakom upitnika jer se ne zna hoće li se dotad dozvoliti pristup gledateljima na tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk ispao

Posebno je zanimljiva odluka HNS-a da u juniorsku Ligu prvaka ide Dinamo koji je sezonu završio na drugom mjestu ljestvice s dva boda manje od Hajduka, ali i utakmicom manje.

Juniorska sezona je prekinuta, a razgovaralo se i o majstorici dvaju klubova, no odluka je ipak pala na izvršni odbor HNS-a. Razlog je bolji koeficijent Dinamove momčadi u europskim natjecanjima. Evo kako je HNS objasnio svoju odluku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na specifičnu situaciju u kojoj nema idealnog rješenja, HNS je tražio dodatno mišljenje Uefe koja je već u ranijoj korespondenciji naglasila potrebu da se mjesta u europskim natjecanjima odrede na temelju 'sportskih rezultata' te da odluke trebaju biti utemeljene na objektivnim, transparentnim kriterijima bez diskriminacije.

U svom odgovoru HNS-u, Uefa je naglasila da nacionalni savezi imaju pravo odabira kriterija dok god zadovoljava gore navedena načela te da konačno određivanje mjesta za pravo sudjelovanja u Uefinim klupskim natjecanjima mora biti potvrđeno od relevantnih nadležnih tijela na domaćoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom su iz Uefe istaknuli da su druge zemlje koje su bile u sličnim situacijama koristile metodu omjera osvojenih bodova i odigranih kola (koeficijent), navodeći sljedeće primjere:

1. Francuski nogometni savez za konačan poredak Ligue 1 2. Velški nogometni savez za konačan poredak Prve lige 3. Engleski nogometni savez za konačan poredak ženske Premier League 4. Škotski nogometni savez za konačan poredak Premier League

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom vrijedi izdvojiti da je u slučaju engleske Premier lige upravo tom metodom odlučena i titula prvaka koja je dodijeljena Chelseaju, iako je u trenutku prekida više osvojenih bodova imala ekipa Manchester Cityja.

Stoga se i HNS odlučio za istu metodu, po kojoj je najbolji koeficijent osvojenih bodova imala momčad Dinama te će zbog toga biti predstavnik Hrvatske u Uefinoj Ligi prvaka za juniore", stoji u priopćenju HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamovi juniori nastavit će natjecanje u Ligi prvaka te će u osmini finala igrati protiv portugalske Benfice. Susret je na rasporedu 18. kolovoza.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo