POZNATO KAKAV UGOVOR IMA /

Hajduk predstavio novog sportskog direktora: Bilić otkrio detalje izbora i razgovora s Gattusom

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'Hajduk je klub bogate povijesti i ima sjajne navijače'

19.9.2024.
18:15
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Hajduk na konferenciji za medije predstavlja novog sportskog direktora. Francois Vitali stigao je u klub nakon što je Nikola Kalinić dobio otkaz na toj funkciji.

Image
LUDNICA U GRUBIŠNOM POLJU /

Pivo se točilo, grlo se močilo! Hajduk se gledalo i s prozora: Oduševljeni Gattuso na ovakvom spektaklu još nije bio

Image
LUDNICA U GRUBIŠNOM POLJU /

Pivo se točilo, grlo se močilo! Hajduk se gledalo i s prozora: Oduševljeni Gattuso na ovakvom spektaklu još nije bio

Javnosti se prvo obratio predsjednik Hajduka, Ivan Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hajduk je s novim sportskim direktorom potpisao trogodišnji ugovor. Bio je voditelj skauta, radio je i vodio Akademiju, a bio je i sportski direktor kroz 25 godina iskustva. Razgovore smo započeli krajem osmog mjeseca, razvojna komponenta je bila temelj našeg dogovora. Meni se u prvim razgovorima svidjelo kako je odgovorio na pitanje o razvoju mladih igrača. Rekao mi je kako postoji nogometni klub i platforma za razvoj. Naš je cilj uvijek pobjeđivati, a s njim ćemo pokušati ostvariti tranziciju mladih igrača u prvu momčad. Strategija ostaje ista, biti samoodrživ, razvijati se i pobjeđivati. Mi imamo kvalitetnu situaciju u prvoj momčadi, jako nam je bitno da imamo mir i pozitivnu situaciju u klubu", rekao je Bilić pa dodao:

"Vjerujemo da će nam Francois u tome pomoći. Osnovni i kratkoročni plan kluba bit će da, u skladu s financijskim mogućnostima, tijekom zimskog prijelaznog roka dovedemo nekoliko kvalitetnih pojačanja. On je predstavio dobre ideje za našu akademiju i ima kvalitetna rješenja za prelazak igrača iz akademije u prvu momčad. Preispitat ćemo suradnju s klubovima partnerima, trebamo je unaprijediti i moramo pomoći da sagradimo skauting, koji će dovoditi kvalitetne mlade igrače. Dugoročnu strategiju ćemo još neko vrijeme dorađivati, čovjek je tek stigao i mora napraviti neke svoje analize. No, očekujemo da će ona u službenoj formi izaći do kraja godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čast mi je raditi u ovakvom klubu'

Riječ je dobio i Vitali koji je sve pozdravio na hrvatskom jeziku, a onda ipak nastavio na engleskom.

"Kao prvo, želim se zahvaliti klubu na ovoj prilici, meni je čast raditi u ovakvom klubu i to mi je veliki izazov. Hrvatska je jako važno nogometno mjesto, a Hajduk je klub bogate povijesti i ima sjajne navijače. Jako sam sretan i hvala svima još jednom. Moj cilj je, kao što je predsjednik rekao, podijeliti iskustvo koje sam nakupio u ovih 25 godina. Ideja je da stvorimo kolektivnu ambiciju i kolektivnu pobjedu u budućnosti. Moja vizija se poklapa s onime što je predsjednik rekao i s njegovim idejama."

Bilić je odgovorio i na pitanje o razgovoru s Gattusom.

"Ne bih ulazio u detalje. Razgovor je bio dobar, prenio sam mu potporu kluba, a prenio sam je i cijeloj momčadi. Sad nam je bitan mir u momčadi. Trener i momčad su jako dobro reagirali u utakmici Kupa, u kojoj smo pokazali ozbiljnost s puno mladih igrača. On je rekao da svatko treba raditi svoj posao, a on svoj posao radi jako dobro", rekao je Bilić koji se dotaknuo i potencijalne suradnje s Dugopoljem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao ni da ni ne u ovom trenutku za tu suradnju. Dugopolje je izrazilo želju za suradnjom, ali ne mogu još ništa o tome pričati. Surađivali smo sa Solinom, koji je sad u trećoj ligi, ali ni ta suradnja nije bila dobra. To je jako kompleksno, teško je niželigašima primiti par naših igrača koje mi onda povlačimo nazad jer nam trebaju. Moramo cijeli taj aspekt suradnje popraviti."

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nastavio je predsjednik o Vitaliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vitali je prezentirao svoj program koji je radio u drugim klubovima. Ne bih ulazio u detalje, ali bilo je puno detalja koji su nama bitni, a tiču se skautinga i rada akademije. Voljeli bismo da on to što kvalitetnije odradi. Prvi korak je da analizira situaciju, a želim naglasiti da naša akademija kvalitetno radi i to ne znači da će on unijeti puno promjena. Još jedna stvar koja je bitna jest da on ima jako kvalitetan odnos s francuskim, belgijskim i engleskim tržištem. Naziv 'direktor nogometnih operacija' je čisto zato što titula sportski direktor treba UEFA Pro licencu, a on ima UEFA B licencu. U Hrvatskoj sportski direktor može biti samo onaj koji ima PRO licencu."

'Predsjednik i ja imamo sličnu viziju'

Vitali je rekao par riječi i o vremenu provedenom u Lilleu, ali i u filijalama.

"Imao sam priliku raditi u Lilleu koji je osvojio naslov prvaka. Nekad nije lako treneru, koji stalno mora pobjeđivati, razvijati i mlade igrače. Za to smo odlučili dogovoriti suradnju s Caenom, koji je bio u četvrtoj ligi. Filijala je ključna za klub, ali je jako kompleksna. Caen je bio filijala, ali je želio biti samostalni klub. Predsjednik i ja imamo sličnu viziju. Dijelit ćemo iskustva, loša i dobra i vjerujem da ćemo biti sposobni", rekao je vitali pa nastavio o tome je li upoznao trenera i ostale ljude s kojima će surađivati:

"Stigao sam jučer i imali smo sastanak s trenerom. Čast mi je raditi s njim, važno je da je imao takvu igračku karijeru jer može igračima prenijeti puno iskustva. Želim mu pomoći da ostvari što bolje rezultate sa svojim iskustvom. Čuo sam puno dobrih stvari o njemu. Protiv Dinama sam vidio momčad s jakim karakterom i vjerujem da je on u tome pomogao. Moje prve impresije o momčadi su jako dobre."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je novi sportski direktor i koji će biti njegovi prvi koraci.

"U kratkom razdoblju želim naučiti kako klub funkcionira. Prva momčad je ključna, ali jednako važna je akademija. Želim razumjeti kako sve ovdje funkcionira, a nakon toga ću s upravom i predsjednikom vidjeti što ćemo raditi u budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Puno je Vitali radio s afričkim tržištem.

"Nećemo se samo fokusirati na to tržište. Talent postoji svugdje, a Afrika je samo dio te priče. Vjerujem da će afričko tržište biti dio ovog projekta, ali vjerujem da Hrvatska mora biti glavni fokus jer ste pokazali da imate kvalitetnih igrača. Kratkoročno će biti najvažnije da složimo dobar skauting tim."

'Želimo prodati jednog ili dva igrača'

Predsjednik je upitan koliki je pritisak da se već ove zime nekoga proda.

"Nama je cilj da prodamo jednog ili dva igrača koje smo trebali prodati na ljeto. Pritisak postoji. Za neke od tih igrača su pregovori nastavljeni i postoji mogućnost da će se dogoditi nešto slično kao što je bilo s Vuškovićem ili Biukom, da prodamo igrača, a da on ostane s nama. Drugih pritisaka nema niti informacija koje vam mogu dati. Postoji interes za niz naših mladih igrača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi sportski direktor odgovorio je i na pitanje što je prevagnulo da prihvati doći u Hajduk.

"Hajduk je veliki klub, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Francuskoj. Uzbudljivo je biti u ovoj sredini, koja očekuje pobjede te u zemlji koja ima tako dobru reprezentaciju. To je vrh nogometnog svijeta i automatski je indikator kvalitete nogometa. Radio sam u Belgiji, a sad u Hrvatskoj jer sam znatiželjan i želim napredovati. Morat ću stalno pričati na engleskom koji znam, ali ću ga sad morati koristiti 24 sata dnevno. Pokušat ću naučiti i nešto hrvatskog, veselim se ovom izazovu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je bio moj lapsus'

Predsjednik kluba je ranije rekao kako sportski direktor neće imati utjecaja na izbor trenera, no sda je želio pojasniti takvu izjavu.

"Pojasnit ću taj moj odgovor, to je bio moj lapsus. Rekao sam par stvari na toj press konferenciji, koje su mi izletjele. U svim razgovorima koje sam imao s novim sportskim direktorom on je izražavao svoju podršku treneru.

Vitali je pojasnio hoće li u dovođenju igrača više ispunjavati želje trenera ili kluba?

"Bio sam puno puta u takvoj situaciji, nije to specifično samo za Hajduk. Nekad ne možeš dovesti igrače koje trener želi. Moj cilj je pokušati nekad uvjeriti predsjednika i upravu da je neka odluka ključna za klub. No, nekad moraš trenera uvjeriti da je nešto bitno za klub, zašto nekoga ne možeš dovesti, i to se događa u svim klubovima. U svakom prijelaznom roku doživite frustracije, ne postoji rok bez toga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je otkrio i kakvu će financijsku situaciju imati sportski direktor.

"Za ovu godinu budžet je lagano povećan, ne znam točno koliko posto, za 2024. godinu. Mi ćemo kroz sljedećih par tjedana morati početi budžetiranje za 2025. godinu i on će direktno sudjelovati u tome. Nemam neki detaljniji odgovor i najbolje će biti pričekati skupštinu na kojoj ćemo znati točno koliki je budžet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hajduk u momčadi ima dva igrača iz francuske Druge lige pa je novi direktor upitan hoće li biti više takvih igrača na Poljudu.

"Mislim da je Francuska dobro tržište. Ne želim biti osoba koja će dovesti 20 igrača iz Francuske iako se svi pitaju kakva će biti budućnost budući da je stranac sportski direktor. Nekad vam pašu brazilski igrači, nekad neki drugi".

Sastanak s Gattusom trajao nekoliko sati

Upitan je zatim predsjednik da još jednom pokuša približiti razgovor s Gattusom.

"Sastanak je bio pozitivan, trajao je nekoliko sati i ne bih u detalje. Mene je najviše radovalo što je trener iznimno fokusiran na momčad i što je momčad iznimno spremna. Ne bih ulazio u detalje, to nam neće pomoći za održavanje mira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je mijenjao puno trenera, a Vitali je također bio u situacijama gdje je mijenjao trenere.

"Neću se igrati Boga u klubu, radit ćemo zajedno jer samo tako možemo imati dobre rezultate. Sretan sam s trenerom, kojeg imamo. Prihvatio sam ovaj projekt jer mi se svidio. Strategije se ne mijenjaju zbog jednog poraza nego se moraju slijediti. Radio sam u Manchester City Group, surađivao sam s Guardiolom i znam kako se to radi. Moramo ići korak po korak i moramo treneru omogućiti što bolje uvjete za rad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je predsjednik pojasnio kako su se odlučili upravo za Vitalija.

"U izboru je sudjelovalo nekoliko ljudi, ali sam ga odabrao ja, svojom odlukom, nakon razgovora s njim. Bilo je nekoliko kandidata, a neki od njih su u budućnosti možda u igri za poziciju člana Uprave za sport, ali to je dalja budućnost o kojoj će odlučivati Nadzorni odbor."

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo