HAJDUK NAKON DUGO VREMENA U VELIKOJ POZITIVNOJ SERIJI: / Kontroverzni potezi zasad su pun pogodak, no postoji nekoliko problema

Image

Hajdukova situacija i igra trenutno izgleda dobro i čini se da je konačno došlo svjetlo razdoblje nakon duge rezultatske noći, no ima tu i dosta loših vijesti

12.4.2021.
11:36
VOYO logo

Hajduk je ovog vikenda opet pobijedio. Tri boda uzeli su Splićani Istri, momčadi koja se bori za opstanak u ligi. Nije to bila posebno uvjerljiva pobjeda, no nova tri boda uredno su upisana i tako je nastavljen niz bez poraza u Prvoj HNL.

U posljednjih osam utakmica u domaćem prvenstvu Hajduk je upisao šest pobjeda i dva remija. Da su Bili, recimo, na ovakav način započeli HNL sezonu, pričalo bi se o fantastičnom nizu i vjerojatno bi bili negdje u borbi za prvo mjesto na ljestvici, no njihov je start sezone bio dosta težak pa je u ovom trenu realna borba za četvrto mjesto s Rijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i ovakav niz u kojem je Hajduk u prvenstvu neporažen puno znači za klub koji je u posljednje vrijeme prošao uvjerljivo najviše turbulencija od svih u ligi. Novi trener Paolo Tramezzani, zajedno s novim sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom morao je raditi brzo i učinkovito kako bi s ovom momčadi mogao koliko-toliko konkurirati najjačim klubovima u HNL-u.

Napravljeni su, stoga, kontroverzni i značajni potezi. Najbolji strijelac, kapetan i ikona kluba Mijo Caktaš udaljen je iz kluba, baš kao i nekad standardni igrač Bassel Jradi, a po novom i, po mnogima, jedan od najvećih potencijala u momčadi Darko Nejašmić. Potezi su to kojima se riskiralo mnogo, ali Tramezzani zasad u svojoj ruci ima najjaču kartu, a to su rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

03.04.2021., stadion u kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 27. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk. Marko Livaja, Kristian Traychev Dimitrov. Photo:

Dok su rezultati dobri, sve je OK

Njegov prethodnik Igor Tudor na jednoj je presici u svom vrlo kratkom drugom mandatu u Hajduku rekao da je on igrao za jedan klub sa sjevera Italije koji je uglavnom pobjeđivao utakmice s 1:0, a na kraju godine osvajao prvenstva. Najbolje ovo opisuje način na koji je Tramezzani, ovako na brzinu, posložio Hajduk.

Splićani ne igraju lijepo, njihov je nogomet rigidan, s puno trkača i fizički moćnih igrača te Markom Livajom koji je alfa i omega napadačke igre Hajduka. Livaji odgovara igrati na poziciji povučenog napadača kako bi se mogao spuštati između linija po loptu, po potrebi biti kreator i egzekutor. Livajina je kvaliteta neosporna, njegovi zadnji pasevi lome obrane. Razvio je i lijepu suradnju s napadačem Umutom koji privlači pozornost stopera i skida određeni pritisak s njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikoličius je pogodio i s vraćanjem Lovre Kalinića. Srebrni Vatreni upao je u ozbiljnu krizu u svom klubu, a povratkom na Poljud pokazao je kako nije zaboravio braniti i unio iskustvo i sigurnost u momčad.

Kako zadržati momčad na okupu?

Hajdukova situacija i igra trenutno izgleda dobro i čini se da je konačno došlo svjetlo razdoblje nakon duge rezultatske noći, no ima tu i dosta loših vijesti. Znate li koliko je Paolo Tramezzani najduže izdržao kao trener u jednom klubu? 31 utakmicu, i to u APOEL-u. U svom posljednjem klubu prije Hajduka, Sionu, bio je 13 utakmica, a prije toga u Livornu samo sedam utakmica. U Hajduku je zasad vodio 11 utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematični su i Livaja i Kalinić, bar što se tiče njihovih eventualnih angažmana za drugu sezonu. Kalinić je na posudbi iz Aston Ville koja bi ga sigurno rado prodala, no sigurno je i da neće igrati za "kikiriki". Livaja, u slučaju ostanka u Hajduku, tražit će vjerojatno još veću plaću nego što je imao Caktaš, a Caktaš je upravo zbog previsokih potraživanja udaljen iz kluba. U slučaju da Livaja dobije ono što Caktašu nisu dali, uprava bi u najmanju ruku ispala licemjerna.

Prvi Hajdukov cilj je nekako stići do Europe, no na ljeto ih čeka zahtjevan posao zadržavanja momčadi na okupu ili pronalaženje novih ekspresnih rješenja. Ako Nikoličius stvarno uspije riješiti sve te probleme, onda će se zapravo njegov dolazak na Poljud moći opravdati kao najbolji potez sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo