VELIKA JE TO ČAST / Hajduk je jedini hrvatski klub koji je dobio poziv za večeru s francuskim predsjednikom. Znate li zašto?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk je jedini hrvatski klub koji je dobio poziv za večeru s predsjednikom Macronom

24.11.2021.
15:45
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić u četvrtak će se susresti s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, koji stiže u službeni posjet Hrvatskoj, na svečanom ručku koji će za uzvanike biti upriličen u Zagrebu.

Hajduk je jedini hrvatski klub koji je dobio poziv za večeru s predsjednikom Macronom, a razlog seže daleko u povijest. Naime, veza između Francuske i Hajduka nastala je u svibnju 1945. godine. Tadašnji predsjednik Charles de Gaulle proglasio je Hajduk "počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske" zbog sudjelovanja u antifašističkom pokretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Povelju Hajduku je u svibnju 1945.godine, prilikom gostovanja u Libanonu, uručio komandant francuskih vojnih snaga na Levantu, armijski general Humbolt, kao izaslanik francuskog premijera.

Hajduk je jedini sportski klub koji je pozvan na svečani susret s predsjednikom Macronom. Priprema za ovaj susret traje već duže od mjesec dana, odnosno od kraja rujna, kada je veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gael Veyssieree posjetio Hajduk, gdje mu je domaćin bio upravo Jakobušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo