NEOČEKIVANI PREOKRET / Veliki udarac za hrvatske klubove. Hajduk ili Rijeka ostaju bez nastupa u Europa ligi? Evo kako su ih 'zaribali'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pobjednik hrvatskog Kupa, zbog izbacivanja Rusije iz UEFA-inih natjecanja, trebao je završiti u Europa ligi

3.5.2022.
19:38
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Krovna europska nogometna kuća UEFA, u ponedjeljak je potvrdila da ruski klubovi neće sudjelovati u njihovim natjecanjima sljedeće sezone zbog invazije na Ukrajinu, a to je bila sjajna vijest za hrvatske klubove. Otvorila se mogućnost da prvak hrvatske lige krene u drugom pretkolu Lige prvaka umjesto u prvom, a postojala je i opcija da neki od hrvatskih klubova završe u Europa ligi, umjesto u predviđenoj Konferencijskoj.

Međutim, stigle su vrlo loše vijesti. Pobjednik hrvatskog Kupa, zbog izbacivanja Rusije iz UEFA-inih natjecanja, trebao je završiti u Europa ligi. Dakle, Hajduk ili Rijeka trebali su 26. svibnja na Poljudu igrati za "Rabuzinovo sunce" i za plasman u Europa ligu, no, UEFA im je pomrsila planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski analitičar i profesor na ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Tomislav Globan, piše kako je UEFA imala jednu rupu u četvrtom pretkolu Europa lige i da ju je odlučila popuniti pomicanjem dva kluba iz trećeg pretkola što onda znači da se tim postupkom smanjio broj parova u trećem pretkolu Europa lige. Dakle, ostalo je samo jedno mjesto upražnjeno izbacivanjem Rusa i to će mjesto pripasti nekom klubu iz srpske Superlige, koja je bolje rangirana od HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijati za West Ham i Leipzig

Postoji tu još jedan scenarij kojem se hrvatski klubovi mogu nadati, a koji bi ih odveo u Europa ligu. Ako ove sezone naslov prvaka u Europa ligi uzme momčad koja će isto to natjecanje izboriti i kroz prvenstvo, onda će se još jedno mjesto osloboditi i tada uskače neki hrvatski klub. Takav scenarij je moguć s West Hamom, ali Čekičari zaostaju šest bodova za Man. Unitedom koji drži šesto mjesto, mjesto koje vodi u EL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo više nade hrvatski klubovi mogu polagati u Leipzig. Oni pak drže peto mjesto u Bundesligi, a ono vodi u Europa ligu, i ako tamo ostanu i osvoje naslov prvaka u EL, Hrvati upadaju. No, problem je taj što Leipzig pretendira na Ligu prvaka i što im četvrtoplasirani Freiburg bježi samo bod. Dakle, lako ih mogu preskočiti i upropastiti Hrvatima šanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo