bobanov udarac za povijest / Godišnjica nikad odigrane utakmice koja je promijenila svijet i simboličnog početka Domovinskog rata

Image

Tadašnji kapetan Dinama, Zvinimir Boban, ostao je na terenu braniti navijače, a njegovo udaranje milicajca postao je simbol otpora i želje za stvaranjem slobodne Hrvatske.

13.5.2022.
10:25
VOYO logo

Prošle su 32 godine od nikad odigrane utakmice Dinama i Crvena zvezde na Maksimiru, događaja koji mnogi smatraju simboličnim početkom Domovinskog rata. Zbog velikih nereda, koje su tog 13. svibnja 1990. godine na stadionu Maksimir započeli pripadnici Delija uz pomoć tadašnje "milicije", utakmica nije odigrana.

Do tada nogometni svijet nije imao zabilježen takav sukob sigurnosnih snaga i navijača na samom terenu. Upad navijača, korištenje pendreka, vodenih topova pa i upotreba oružja. Slike su to koje su se mogle vidjeti 13.svibnja na Maksimiru. Neredi su započeli dan prije provokacijama navijača Zvezde po Zagrebu. Sve je eskaliralo na stadionu upadom Delija na južnu tribinu, predvođenih ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom. Milicija na nasilje i sukobe nije reagirala pa su Bad Blue Boysi i pripadnici ostalih navijačkih skupina provalili na teren s istočne i sjeverne tribine kako bi krenuli na navijače Zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
legenda Dinama i hrvatske /

EKSKLUZIVNO Boban za RTL o nikad odigranoj utakmici Dinamo-Zvezda: 'Ponosan sam na taj dan!'

Image
legenda Dinama i hrvatske /

EKSKLUZIVNO Boban za RTL o nikad odigranoj utakmici Dinamo-Zvezda: 'Ponosan sam na taj dan!'

Tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban, ostao je na terenu braniti navijače, a njegovo udaranje milicajca postalo je simbol otpora i želje za stvaranjem slobodne Hrvatske. CNN je ovaj susret uvrstio među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

"To je jedan poseban momenat. Ja ne volim previše pričati o tome. Možda sam ja jedini koji može uništiti lijepu sliku tog događaja jer svi smo mi bili jedno taj dan. Tisuće i tisuće drugih je napravilo isto što i ja, ali eto ja sam imao desetku na leđima, to se malo instrumentariziralo što je i normalno, ali ja sam ponosan na taj dan, na sve nas koji smo bili tamo i na način na koji smo htjeli pokazati da je bilo dosta svega onog što je bilo", rekao je Zvone Boban u jednom ekskluzivnom intervjuu za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dinamova delegacija odala počast navijačima'

Povodom današnje obljetnice delegacija Dinama odala je počast svim navijačima Dinama poginulim u Domovinskom ratu. Na službenim stranicama zagrebačkog kluba objavljeno je da su, delegaciji koja je položila vijenac i zapalila svijeće na spomenik navijačima Dinama ispod zapadne tribine stadiona, prisustvovali predsjednik kluba Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras, članovi uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić, glavni trener prve momčadi Ante Čačić, treneri Sandro Perković, Alen Peternac i Sandro Žufić, kapetan prve momčadi Arijan Ademi i dokapetani Dominik Livaković i Danijel Zagorac i team manager Marko Kuže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povodom 32. obljetnice nikad odigrane utakmice 13.05.1990. godine sutra ćemo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odati počast svim Dinamovim navijačima koji su svoje živote položili na oltar domovine. Okupljanje je na Ružmi u 18 sati", objavili su jučer Bad Blue Boysi za koje je današnji dan jedan od najvažnijih u povijesti grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo