JAKOBUŠIĆ I EKIPA / 'Ova je sezona ta, idemo po titulu! Ako ne osvojimo, napustit ću Hajduk. Netko upravlja i mojom sudbinom'

HNK Hajduk danas je na Poljudu odradio pressicu nakon smjene Ivana Leke. Nikoličius, Jakobušić i novi/stari trener Karoglan sjeli su pred novinare. Pressicu ste mogli gledati putem streama

24.10.2023.
11:00
VOYO logo

Prvi je riječ dobio Jakobušić, šef Hajduka.

"Nisam mislio da ću se ponovno naći ovdje kad sam bio ovdje prošli put kad smo predstavljali Ivana. Hvala Ivanu na svemu, ne samo što je dao, nego i na dolasku i na angažmanu. Bez fige, nego s punom zahvalnošću mu se mogu zahvaliti za proteklo razdoblje. Ovo je bila jako teška odluka i za mene osobno. Ja to gledam kao svoj poraz, ali baš zbog toga mislim da je ovo jedina ispravna odluka. To je suprotno od onoga što sam zagovarao, kontinuitet, da radimo drugačije, koliko smo trenera promijenili u 18 godina, to je nešto što ne možeš ignorirati. Ako imamo kontinuitet upravljanja, očekivao si da imaš i struke. S jedne strane smo licemjerni, s jedne strane bismo kontinuitet, s druge bismo mijenjali. Ljudi bi mijenjali i sportskog direktora i mene, što je normalno i ljudski. Ali najvažnije je kontinuitet procesa, promijenio se i nadzorni odbor pa imamo kontinuitet procesa, najvažnije je da imamo kontinuitet osvajanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voyo donosi borilačke spektakle svakog mjeseca. 4.studeni - FNC 13 - Beograd. Prosinac - FNC 14 - Sarajevo. Svaki mjesec BKFC event na Voyo.

"Nije bila pogreška što smo doveli Leku, dobili smo uzora, bivšeg kapetana, hajdukovca, ali od početka kao da se nisu mečirali igrači i on ili klub i on. To ne znači da je loš trener, ali kao da smo negdje zapeli. Jasno vam je s kojim je očekivanjima došao na kraju godine, nije krenulo najbolje. Klub je stao iza njega nekoliko puta tijekom sezone. Nemojte misliti da nam je on trebao donijeti titulu, mi nismo bili zreli kao klub iako je percepcija bila drugačija, očekivanja velika, pa je razočaranje bilo što je nije uzeo. Stali smo iza njega na kraju sezone jer smo se dogovorili da je ovo ta sezona u svakom smislu. On je toga svjestan, razumije sve, naš je, domaći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakobušić je dodao:

"Nismo osvojili Superkup, a vi znate što znači svaki trofej za klub, održava klub velikim. Nije se dogodilo, stali smo iza njega, proces je, krenuli smo izvrsno, ali je cilj bio da igramo u Europu i ne da se borimo za prvo mjesto, nego treba osvojiti naslov prvaka. Jer je u četverogodišnjem razdoblju ova godina označena kao ta, imamo najviše članstva, najviše smo zaradili od transfera, i Leko je bio jaka karika. Ali ispali smo iz Europe, nije se dogodilo. Nismo ostvarili cilj, ali smo stali iza trenera. Sad smo tu, drugi smo, nismo smijenili trenera samo zbog rezultata, nego jer ne izgledamo dobro i jer ne vjerujemo da možemo biti prvi. Ne možemo ovo s njime preokrenuti, to je jedini razlog. Nismo prošli PAOK, jači je, OK, ali nismo dali gol. Ovo je ta sezona..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u petak možemo biti prvi. Ovo nije šok terapija, nismo išli u smjeru drugih trenera koji su bili zvučniji. Najlakše bi bilo ostaviti Ivana, on mi odgovara, on je brend, priča se o nogometu. Skandiraju mu i plješću mu, ne dira me, ja sam svoje napravio. Izbor Karoglana je sve, samo ne populizam. Mi ovdje preuzimamo odgovornost. U šestom mjesecu gledat će se je li ova uprava sposobna ili ne. Svatko je dobar kad pođe, ali je moje da preuzimam odgovornost. Puno je lakše bilo dovesti nekog drugog."

"Zašto Mislav? Bio je jedini kandidat, ne treba nam šok nego kontinuitet. Ne mislimo da je loša momčad, nego se Ivan nije uspio složiti s momčadi. Treba nam netko tko može odmah uskočiti, svlačionicu poznaje, on poznaje nju, bio je u dva stožera, završili smo u Koprivnici, takav je bio plan. Doktori su sugerirali da se neko vrijeme ne bi trebao baviti tim poslom, on je rekao da ne može dati 100 posto i da nije korektno da nastavi. To je velika odluka i zato je tu. Mislav je ostao u skautskoj službi do lipnja, a kad imaš trenera normalno je da ide svatko svojim putem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putevi su nam se razišli, došao je netko koga sam čekao dvije godine, a to je Ivan Leko. Hvala mu što je došao, znam koliko ga je volja, znam da je živio za ovo. Ima i poslovnih i privatnih razloga za ovo. Suosjećam s njime, ali i Niko i on će naći neki posao. Nogomet i život idu dalje, ne bi bilo dobro vaditi se s njime i donijeli smo odluku o smjeni. Mislav nije najbolji trener na svijetu, ali mislimo da je najbolje rješenje za Hajduk."

"Moja odgovornost? Apsolutno, ovaj klub i model savršen je za ovakve stvari, dobro smo strukturirani, ovo je samo promjena trenera. Nije nestabilnost promijeniti mene i nekoga, imamo skupštinu koja može dvaput godišnje može smijeniti mene ili nekoga. Budite sigurni da dobro rade svoj posao, ako vide da nisam na tragu kluba, stabilnosti ili napretka, smijenit će me. Hoće li to napraviti, to je pitanje za njih. Dok god preuzimam odgovornost, nema potrebe davati ostavke. Mandat će mi isteći na kraju godine, ako ne osvojimo naslov jasno je da je to neuspješna sezona i da me ne morate smjenjivati, sam ću otići."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli bismo biti prvaci, nisam rekao da ćemo biti. Bit ću neuspješan ako ne budemo prvi. Kad dođete u klub, preuzmete odgovornost. Pitali ste me prvi dan hoću li podnijeti ostavku, tad nije imalo smisla. Jeftinije i lakše bi bilo ostaviti Leku, svima bi odgovarao status quo. Ali smo preuzeli odgovornost. Kontinuitet nije vezan za osobu. Sve što je dobro za Hajduk meni odgovara. Kad budem mislio da je u meni problem, otići ću."

Jeste li se konzultirali sa starijim igračima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne treba mi konzultacija s momčadi kad donosim ovakve odluke."

Jesu li rezultati ispod razine svega drugog što klub radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da. Ovdje je najvažnije što je na terenu. Ako nije teren najbolji, ne znači da u drugim segmentima ne trebamo biti najbolji. Svatko radi najbolje što zna i ne mislim da ih krivite. To što su oni najbolji stvara razliku između jednog i drugog. Najvažnije je biti najbolji na terenu. Lani su nas izvukli juniori i akademija. Ali ova sezona je ta i ovisi o prvoj momčadi. Kad je dobro prvoj momčadi, onda je dobar rezultat. Kao što je netko rekao kad smo dobili Dinamo, ovaj tjedan će svi više voljeti svoje žene. Drugi smo, u borbi smo za prvo mjesto, nije ovo šok. Cijeli naš fokus je ove sezone na prvoj momčadi, da budemo prvi. Sve drugo smo stvorili u ove tri sezone, imali smo 1,4 milijuna eura prodaje u shopu, danas imamo 6 milijuna eura, to je veći proračun od polovice drugoga. Kad se dogodi eksplozija, kad se dogodi i kulminacija na terenu. Veselimo se juniorima jer su seniori bili loši. Najvažnije je da se dobro igra."

Je li Karoglan zadnji trener u vašem mandatu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih volio. Ako budem mislio da je on prepreka za osvajanje titule, neću se libiti promijeniti ni njega, a onda će vjerojatno i mene. Ja sam potpuno drugačiji, ovdje je bitno pobjeđivati. I bitno je da vjeruješ, vjerovao sam u Ivana. Rekao sam mu da sam baš sretan jer se neću morati pojavljivati do kraja. Bio sam uvjeren, netko će reći da sam malo duže čekao, to je možda dio i ega, imali smo duži razgovor nakon sezone. Ideja s Ivanom je ne samo da bude ne samo zadnji meni, nego i prvi sljedećemu, da ostavimo klub, trenera i sve ostalo. Ako bude trebalo za prvaka napraviti rezove, budite sigurni da ćemo to i napraviti."

Sportski direktor Nikoličius je dodao na red:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bio taj koji je predložio Mislava. Vjerujem da je to čovjek koji može povesti ovu momčad."

Doveli ste osam igrača, koliko ste vi krivi za ovu situaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojim iza ove momčadi, birao sam je skupa s trenerom. Vjerujem u nju, išao bih s njom u svaki rat. Ako pobijedimo u petak, bit ćemo prvi. To je vaše mišljenje ako oni nisu dovoljno dobri. Na kraju mog mandata, oni će pokazati da su najbolji. Povratak Dambrauskasa? Ovo je bilo najbolje rješenje."

Mislav Karoglan je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalan sam Bogu što sam došao ovdje. Prošao sam put koji je bio jako dobar, siguran sam da možemo biti jako dobri.

Što možete promijeniti? Koga još možete progurati nakon Pukštasa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evidentno je da imamo problema s kreiranjem napada, ali neću ovaj put govoriti čega nema, nego čega ima. Ima puno onih koji misle da smo najbolji, u tom smjeru ću razmišljati. Imamo 28 igrača, postoji dio igrača koje ne poznajem, ali funkcioniralo je savršeno na bazi iskrenosti. Sve drugo vodi u propast."

Nikoličius je izjavio da vjeruje u ono što radi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem u ovu momčad, s njom bih išao u svaki rat. Ako pobijedimo u petak bit ćemo prvi. Ti igrači jesu pojačanja za Hajduk, a znam da ćemo u petom mjesecu, na kraju mandata, oni i dokazati da su bili najbolji."

"Jakobušić je rekao da se nije konzultirao sa starijim igračima po pitanju Lekine smjene te naglasio da je fokus kluba na prvoj momčadi jer "cilj je biti prvi, a sve ostalo funkcionira. I marketing i prodaja. To što smo izvrsni u drugim stvarima, obaveza je da budemo i dobri na terenu. U Hajduku je najvažnije da se pobjeđuje. Ova sezona će se mjeriti prema rezultatima prve momčadi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karoglan je na pitanje o našoj dici u Hajduku splitskoj novinarki kazao...

"Svi su oni naša dica i mislim da ću nešto mijenjati u prvih 11. Ne bih se sad osvrnuo na neke analize, nije korektno, ali faza napada Hajduku nije dobra. Ne zabija momčad golove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer će biti kompletiran do kraja do susreta s Belupom.

Najava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Leko dobio je otkaz na klupi Hajduka. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Osijeka, koji mu je bio čak 11. u samo 37 utakmica.

Image
KOME PRAVO, A KOME KRIVO /

Poznati trener rasturio Hajduk i Nikoličiusa: 'To što rade su epske pogreške, a sad se vidi što je Dambrauskas značio za klub'

Image
KOME PRAVO, A KOME KRIVO /

Poznati trener rasturio Hajduk i Nikoličiusa: 'To što rade su epske pogreške, a sad se vidi što je Dambrauskas značio za klub'

Kao njegov nasljednik odmah je imenovan čovjek koji mu je ujedno i prethodnik, 41-godišnji Mislav Karoglan. HNK Hajduk sazvao je pressicu za 11.15.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo