UZBUDLJIVO 13. KOLO HNL-A / Glavne vedete 'velike četvorke' napokon se probudile, a Jakirovićev neočekivani junak mogao bi biti rješenje za brojne probleme

Image
Foto: Pixsell

Ikona Bijelih dovela ih je do novog trijumfa, a strategu Plavih 'život' je spasio neočekivani junak. Riječki 'snajper' ponovno je pogodio u metu, a Osijekov mladić 'terorizirao' je protivnike...

30.10.2023.
11:13
Pixsell
VOYO logo

Novo kolo HNL-a nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Kulminacija uzbudljivog vikenda dogodila se u nedjeljnog poslijepodneva na Maksimiru, kada je Takuro Kaneko pogodio za veliko slavlje Dinama protiv Lokomotive i tako barem nakratko donio mir u Maksimirskoj 128.

Image
DEFICITARNA POZICIJA /

Aktualizirani su pregovori za Dinamovo pojačanje? Iza sebe ima respektabilnu karijeru, bio bi to pravi 'kapitalac'!

Image
DEFICITARNA POZICIJA /

Aktualizirani su pregovori za Dinamovo pojačanje? Iza sebe ima respektabilnu karijeru, bio bi to pravi 'kapitalac'!

Sve je počelo još u petak kada je Hajduk gostovao u njima tradicionalno neugodnoj Koprivnici i to samo pet dana nakon šokantnog poraza od Osijeka na Poljudu (0-2). Bijelima je nasušno bio potreban izlazak iz krize nakon što su izgubili dvije utakmice u nizu, ali dobra izvedba bila je izuzetno važna i za Marka Livaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni igrač Hajduka sedam prvenstvenih utakmica bio je bez pogotka, zadnji put zabio je prije nešto više od dva mjeseca na gostovanju kod Rudeša. Nakon što je uputio jedan udarac prema vratima Farmaceuta, Marco Boras igrao je rukom, a sudac Mateo Erceg je pokazao na bijelu točku nakon VAR pregleda. Livaja je sam izveo najstrožu kaznu i pogodio, a ispostavilo se kako je baš tim pogotkom donio tri boda Hajduku, što će i njemu, ali i momčadi puno značiti za samopouzdanje u nastavku sezone. Osim pogotka, imao je i tri ključna dodavanja, bio je izuzetno važna figura u igri svoje momčadi.

Image
Image

Treba napomenuti i kako je to bila prva utakmica novog-starog trenera, Mislava Karoglana, koji je na klupi zamijenio Ivana Leku. Pozitivan šok za momčad Bijelih bio je uistinu vidljiv u prvom dijelu kada su mogli imati i veću prednost, ali u drugom poluvremenu dominantniji je bio Slaven Belupo. Ipak, Splićani su zadržali koncentraciju i tako još jednom slavili s minimalnih 1-0, nakon što su isto napravili protiv Dinama i Lokomotive, prije nego su upisali poraze u derbijima s Rijekom i Osijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova tri boda upisala je i Rijeka, koja se tako zadržala na prvom mjestu prvenstvene ljestvice. Trupe Željka Sopića nisu imale nimalo lak zadatak jer im je u goste stigla neugodna Gorica, koja je ove sezone već rušila Hajduk i Dinamo. Ipak, strateg kluba s Kvarnera upravo je bivši trener Gorice i bio je dosta upućeniji u protivničku momčad, stoga je lakše mogao prilagoditi igru svojoj momčadi.

Nije se dugo trebalo čekati na pogodak, Marco Pašalić je u 7. minuti prekrasnim udarcem izvana od vratnice pogodio mrežu nemoćnog Ivana Banića, koji je kasnije bio itekako zaslužan što je Gorica kući otišla s minimalnim porazom od 1-0. Inače, Pašaliću je to bio prvi prvenstveni pogodak još od 27. kolovoza kada je zatresao mrežu Dinama na Maksimiru, nakon čega je sedam utakmica bio bez pogotka. U Rijeci se nadaju da je upravo gol protiv Gorice nagovještaj buđenja Pašalića, koji je na toj utakmici bio vrlo aktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Šest puta pucao je po golu, unosio pravi nemir po desnoj strani obrane Gorice i tako prezentirao onakvog Pašalića kakvog smo gledali na početku sezone.

Voyo donosi borilačke spektakle svakog mjeseca. 4.studeni - FNC 13 - Beograd. Prosinac - FNC 14 - Sarajevo. Svaki mjesec BKFC event na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječani su također imali razloga za veselje. Zoran Zekić probudio je momčad i nakon slavlja na Poljudu ta tri boda potvrdili su na Opus Areni protiv Istre (3-1). Apsolutni junak utakmice bio je kapetan Vedran Jugović koji je postigao prvi hat-trick u karijeri, ali još važnije za Zeku je partija Domagoja Bukvića.

Devetnaestogodišnji ljevonogi brzanac radio je pravi dar-mar u obrani Istrijana, a sve je začinio asistencijom za prvi pogodak Jugovića. Konkretan učinak u vidu pogotka ili asistencije, Bukvić nije imao još od početka rujna kada je zabio Dinamu, a nakon što je zbog suspenzije propustio derbi na Poljudu, sada je pokazao koliko je važan kotačić u momčadi Bijelo-plavih. Imao je još dva ključna dodavanja, bio je aktivan sa centaršutevima, osvajao je duele i nije stao 89 minuta koliko je proveo na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: FNC - Voyo
Image
Foto: FNC - Voyo

Šlag na tortu 13. kola bio je gradski derbi Dinama i Lokomotive na Maksimiru. Poljuljana momčad Sergeja Jakirovića imala je dva vezana poraza i čak četiri izgubljene utakmice od posljednjih pet. Tri boda bila za Plave bila su obaveza, a ne opcija, ali po njih nije moglo lošije krenuti.

U četvrtoj minuti Bulat je dao povratnu loptu koju nije stigao Perić, a Tuci je sam izašao pred Zagorca i matirao ga. Šok i nevjerica vladali su Maksimirom, a u drugom dijelu Lokosi su odolijevali svim naletima Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u sudačkoj nadoknadi utakmice vidjeli smo scene zbog kojih je nogomet tako zanimljiv i nepredvidljiv. Martin Baturina, koji u 11 prvenstvenih nastupa nije postigao pogodak, u 94. minuti utakmice na dodavanje Kaneka šalje neobranjivi projektil u mrežu podno maksimirskog Sjevera i baca stadion u trans. Ne zaboravimo spomenuti, nekoliko minuta ranije Fran Žilinski imao je mrtvog zicera za šah-mat Dinamu, ali nije ga iskoristio.

Image
Image

I onda je stigla 97. minuta i trenutak za koji mnogi smatraju kako bi mogao biti prekretnica tekuće sezone. Zaspala je gostujuća obrana koju je šmekerski prebacio Josip Mišić, a ubačaj Ljubičića u mrežu je pospremio neočekivani junak - Takuro Kaneko. Ludnica na terenu, delirij na tribinama, dojma smo da se na Maksimiru ovako nisu slavile niti pobjede protiv Benfice, Tottenhama, Chelseaja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom utakmicom Jakirović je dobio drugu priliku, a s njom i Martina Baturinu. Uspavani lav od kojeg se očekivalo puno zasad ne opravdava svoju reputaciju u sezoni 2023./2024., ali možda je i za njega upravo ovaj pogodak prekretnica. Upravo izostancima Petkovića, Baturina je ta ''glavna vedeta'' u Dinamovom rosteru, a izgleda kako će tako biti i narednih tjedana.

Također, Kaneko je svojim ulaskom podigao razinu igre, unosio je nemir u obranu Lokosa i bio izuzetno okomit i željan igre. Sve to nagradilo ga je pogotkom kojeg je zdušno proslavio s igračima i navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: pixsell
Image
Foto: pixsell

Nakon kaotičnog vikenda, ''velika četvorka'' popunila je sve pozicije u Top 4. Rijeka vodi sa 26 bodova, slijedi Hajduk sa 24, Dinamo ima 22 (utakmica manje), a Osijek zatvara taj ''magični'' krug sa 21 bodom.

FNC 4. studenoga stiže u Beograd, a revanš Croate i Vase pratite ekskluzivno na platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo