FIFA VAM IDE NA ŽIVCE? / Evo vam onda nešto sasvim drugačije

Image
Foto: AFP
25.7.2015.
9:20
AFP
VOYO logo

CONIFA je kratica za Konfederaciju nezavisnih nogometnih saveza koja pod svojom kapom okuplja nepriznate države i teritorije, manjine, ljude bez zemlje, odmetnute regije, mikrodržave i sve ostale koje FIFA ne želi u svome članstvu.

Tu su primjerice Abhazija i Južna Osetija, međunarodno nepriznate regije koja su se odmetnule od Gruzije, Gorski Karabah u čijem su etničkom sastavu uglavnom Armenci koji ne priznaju azerbajdžansku vlast, potom Sjeverni Cipar, regija koju jedino Turci priznaju kao državu, pa Darfur United, momčad sastavljena od izbjeglica iz zapadnog Sudana...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to, međutim, samo organizacija koja okuplja separatiste i izbjeglice. U njoj su i Kneževina Monako, okrug Nice, kanadska provincija Quebec, otok Man koji je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva... Dok je glavna svrha FIFA-e postalo gomilanje novca na sve moguće načine, CONIFA želi spojiti ljude različitih kultura kojima je zajednička ljubav prema nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je u Švedskoj održano i prvo Svjetsko prvenstvo pod okriljem CONIFA-e, a u finalu je okrug Nice pobijedio otok Man. Prošli je mjesec, pak, u Mađarskoj odigrano Europsko prvenstvo, a u završnoj utakmici su svjetski prvaci poraženi od Padanije, pokrajine u kojoj dio stanovnika traži odcjepljenje od Italije.

Glavni tajnik CONIFA-e Sascha Düerkop ističe da njihova natjecanja pružaju šansu da se upoznaju ljudi koji bi se inače teško ikada susreli i da politika u ovoj organizaciji nije dobrodošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

"Ima i kod nas politike, ali ona dolazi izvana, a ne iz naše organizacije. Mi sebe vidimo, a tako bi trebala razmišljati i FIFA, kao servis našim članicama. Jer ako ostanemo bez njih, više nemamo ništa. Mi smo tu samo da im pružimo platformu", objasnio je Düerkop za Global Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo