Evo kako podmićuju gospoda u Europi i svijetu!

Kada su Rusija i Katar prije nekoliko mjeseci dobili organizaciju svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine, odmah se počelo sumnjati da su glasove kupili.

12.5.2011.
17:26
VOYO logo

Bivši čelnik Engleskog nogometnog saveza (FA) David Triesman optužio je četvoricu članova FIFA-inog Izvršnog odbora da su tražili protuusluge za glas pri odlučivanju o domaćinu SP-a 2018.

Među prozvanima su FIFA-in dopredsjednik Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Ricardo Teixeira, predsjednik Južnoameričkoga nogometnog saveza, Paragvajac Nicolas Leoz, te Worawi Makudija, predsjednik Tajlandskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi žele nov izbor

Prema navodima Triemana, Warner je od Engleskog nogometnog saveza otvoreno tražio tri milijuna funti za dva projekta u Haitiju i Trinidadu i Tobagu, a inzistirao je da novac bude uplaćen na njegov privatni račun. Paragvajac Leoz tražio je vitešku titulu Ujedinjenog Kraljevstva (?!), Tajlanđanin Makudi kontrolu nad televizijskim pravima, dok je Teixeira otvoreno Englezima rekao neka dođu u Brazil i ponude mu što imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski parlamentarac Damian Collins otkrio je pak da posjeduje dokaze po kojima su druga dvojica članova Izvršnog odbora, Kamerunac Issa Hayatou, te Jacques Anouma, predsjednik Nogometnog saveza Bjelokosne Obale, primili po 1,5 milijuna dolara mita da svoj glas u biranju domaćina SP-a 2022. godine daju Kataru.

Englezi su na kraju FIFA-i poručili da žele nov izbor domaćina, pa je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter u Zürichu održao hitnu konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je zakuhao upravo Blatter?

"Šokiran sam, ali trebam dokaze da bismo mogli djelovati i izbaciti ih. Također, moram se distancirati od članova Fifina Izvršnog odbora. Te ljude na njihove pozicije nisam izabrao ja. Ne mogu znati koji su među njima anđeli, a koji vragovi. Znam da ja u tu lošu skupinu ne spadam", zaključio je Blatter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Švicarcu predstoji borba za reizbor na predsjedničko mjesto FIFA-e, a glavni mu je protukandidat Kataranin Mohamed Bin Hammam, koji je navodno kupovao glasove. Zato neki sumnjaju da je u otkrivanju afere sudjelovao i sam Blatter, kako bi diskreditirao svog protukandidata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo