LUDI PREOKRET NA RUJEVICI / Dinamo u završnici slomio Rijeku, Emreli i Ademi donijeli veliku pobjedu Modrima u ključnoj utakmici za vrh HNL-a

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Net.hr

10.4.2022.
19:00
Nel Pavletic Goricki/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Dinamo napravio je veliki korak prema obrani naslova prvaka Hrvatske pobijedivši na gostovanju kod Rijeke sa 2-1 (0-1) u derbiju 30. kola Prve HNL.

Riječani su poveli već u 6. minuti golom Adama Gnezde Čerina. Dinamo je do pobjede došao preokretom u drugom poluvremenu. U 79. minuti izjedančio je azerbajdžanski reprezentativac Mahir Emreli, a u 86. minuti pobjedu Zagrepčanima donio je Dinamov kapetan Arijan Ademi. Riječani su kraj utakmice dočekali s desetoricom igrača, jer je u četvrtoj minuti sučevog dodatka zbog namjernog udaranja laktom izravan crveni karton dobio Anton Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BITKA ZA HNL /

Dinamo i društvo nemaju pravo na kiks, pogledajte kako izgleda tablica i raspored do kraja sezone

Image
BITKA ZA HNL /

Dinamo i društvo nemaju pravo na kiks, pogledajte kako izgleda tablica i raspored do kraja sezone

Dinamo se pobjedom vratio na vrh prvoligaške ljestvice sa 63 boda, dva više od Osijeka koji ima utakmicu više od Dinama. Hajduk je sa 56 bodova, također uz utakmicu manje, na trećem mjestu, a Rijeka je sa 55 bodova četvrta te je vjerojatno ispala iz borbe za prvaka.

Odično otvaranje domaćina

Rijeka je imala odlično otvaranje derbija na Rujevici i do pogotka stigla već iz prve ozbiljne akcije. Abass je prošao po lijevom boku i pravovremenim dodavanjem pronašao Adama Gnezdu Čerina u kaznenom prostoru. Slovenski veznjak je zaljuljao Stefana Ristovskog i odmjerenim udarcem desnom nogom pogodio suprotan donji kut Dinamovog gola. Dominik Livaković je bio pokriven, što je bilo dovoljno da toliko zakasni u reakciji koliko je bilo dovoljno da ne uspije zaustaviti precizan udarac Gnezde Čerina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Dinamo

Gotovo dvije minute trajala VAR provjera je li pri udarcu Čerina Drmić bio u nedopuštenom položaju i time ometao Livakovića pri intervenciji, ali je na oduševljenje domaćih navijača Zebec pokazao na centar. Pokazalo se da je to bio jedini udarac domaće momčadi u prvom poluvremenu.

Nije se ni Dinamo previše puta našao u prilici ugroziti Nediljka Labrovića, ali kad je trebalo, domaći vratar se iskazao. Na najvećem je iskušenju bio u 17. minuti. Ristovski je prošao po desnom boku i ubacio pred vrata, gdje se spetljao riječki stoper i servirao loptu za Brunu Petkovića. Dinamov napadač je u padu zahvatio loptu, ali mu je Labrović ušao u šut u sačuvao svoju mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijepe akcije

Rijeka je imala još jednu lijepu akciju u prvom dijelu, kad je u 26. minuti Drmić driblingom prevario Bočkaja, ubacio u kazneni prostor, ali Abass nije uspio dobro zahvatiti loptu.

Slična akciju sa istim ishodom izveo je Dinamo u 30. minuti. Po lijevoj strani su kombinirali Bočkaj i Oršić koji je povratnom loptom pronašao Amera Gojaka na rubu kaznenog prostora, ali je njegov završni udarac bio loš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

26. kolo: Dinamo - Rijeka

U nastavku je Rijeka prepustila posjed Dinamu i odlučila čekati svoje prilike iz kontranapada. Taktika je donijela rezultat, jer su Riječani došli do prilika, ali je izostala realizacija.

U 59. minuti Abassov udarac iz dobre pozicije je prohujao pokraj vratnice, a i Drmić je u 62. minuti mogao udvostručiti prednost domaćina. Dobio je odličnu loptu iza leđa Dinamove obrane, ušao u kazneni prostor i izašao sam pred Livakovića koji mu je 'uklizao u šut'. Drmić je prebacio Dinamovog vratara, ali je prebacio i vrata pa je velika prilika ostala neiskorištena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo sve opasniji

Dvije minute poslije Bočkaj je dobio priliku oprobati svoj udarac, ali je njegov voleja nakon Andrićevog ubačaja prohujao pokraj gola.

Što se bližio kraj utakmice, Dinamovi napadi su bivali sve opasniji, a inicijativa momčadi Željka Kopića donijela je rezultat u 79. minuti. Isplatili su se potezi koje je povukao Dinamov strateg, jer su u akciji za izjednačujući pogodak glavnu ulogu odigrali igrači s klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombinirali su Mahir Emreli i Komnen Andrić na rubu kaznenog prostora. Andrić je na kraju ostavio loptu na 18 metara za azerbajdžanskog napadača koji je ljevicom naciljao donji lijevi kut riječkog gola. Udarac je bio dovoljno snažan i precizan da ga Labrović nije uspio zaustaviti.

Nije se Dinamo zadovoljio izjednačenjem. Krenuli su "modri" po pobjedu i do nje stigli u 86. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane Arijan Ademi je primio loptu u srcu kaznenog prostora, prsima je spustio na lijevu nogu i snažnim udarcem svladao riječkog čuvara mreže.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotreban crveni

Riječani su pokušali do kraja doći barem do izjednačenja, a najbolju priliku imao je Josip Drmić, čiji je udarac sa 15-ak metara završio u Dinamovom bloku.

Nepotrebno je u sučevom dodatku Anton Krešić laktom udario Emrelija pa mu je nakon pregledavanja snimke glavni sudac pokazao izravan crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derbi na Rujevici pratilo je 7364 gledatelja, a sudio je Mario Zebec iz Cestice.

-------------------------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek utakmice

Rijeka - Dinamo 1:2 (Čerin 6' / Emreli 79', Ademi 86')

Rijeka: Labrović - Velkovski, Krešić, Smolčić - Solano, Čerin, Selahi, Lepinjica, Ampem - Abass, Drmić

Dinamo: Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen - Ristovski, Ademi, Mišić, Gojak, Bočkaj - Petković, Oršić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

---------------------------------------

Kraj utakmice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90+4' Krešić je zaradio crveni karton nakon intervencije VAR-a jer je laktom udario Emrelija prilikom građenja. Rijeka igra s igračem manje do kraja.

90' Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86' GOOOOL! Dinamo preuzeo vodstvo na Rujevici! Ademi je u velikoj gužvi Rijekinih igrača uspio zabiti za vodstvo Modrih 1:2.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Ademi, Rijeka - Dinamo

82' Dvije promjene kod Rijeke. Iz igre izlaze Velkovski i Selahi, a ulaze Čestić i Bušnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79' GOOOOL! Dinamo je izjednačio na 1:1 nakon odlične akcije! Andrić je ostavio povratnu za Emrelija koji je s 18 metara pogodio sam kut.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Emreli, Rijeka - Dinamo

77' Još jedna zamjena kod Dinama, Ristovskog je zamijenio Špikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' Sjajna akcija Rijeke! Murić je odlično ubacio za Drmića koji je pobjegao Theophileu, ali lopta odlazi u korner.

72' Odlična prilika za Andrića koji je imao zicer, ali je svakako bilo zaleđe pa ništa od toga. Labrović je to za svaki slučaj očistio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

71' Ide promjena i kod Dinama. Izlazi Petković, a ulazi Tolić.

70' Tomić je primoran mijenjati. Abass leži na travnjaku i treba liječničku pomoć, ulazi Murić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

64' Uhhh... Što je sada promašio Bočkaj?! Potegnuo je iz voleja, ali i ova lopta odlazi pored gola.

63' Velika prilika za Dinamo! Nakon ubačaja s lijeve strane kroz crveni dim baklji Armade, Ristovski je pucao glavom, ali to odlazi pored gola.

61' Armada je započela veliku bakljadu na sjevernoj tribini, vidljivost kod Rijekina golmana je mala.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Bakljada Armade

57' Promjene i kod Dinama i kod Rijeke. Kod Dinama je iz igre izašao Lauritsen, a ušao je Emreli. Kod Rijeke je izašao Solano, a ušao je Vukčević.

49' Andrić je krenuo na Labrovića i bio je brži od njega, ali se poskliznuo pa je lopta otišla u gol aut.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Andrić, Rijeka - Dinamo

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Odmah promjena kod Dinama. Izlazi Gojak, a ulazi Andrić.

Kraj prvog poluvremena

45' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

42' Mišić je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Šutalo je ubačaj dočekao glavom, no bez problema je tu loptu ulovio Labrović.

39' Zagrijava se Emreli, vidjet ćemo kada će Dinamov napadač ući na teren.

32' Ademi se sudario s Lepinjicom i pao na tlo, i to s bolnim izrazom na licu. Pruža mu se pomoć. Ali, evo, Ademi se vratio u igru i sve je u redu s kapetanom Modrih.

30' Oršić je odlično primio loptu na 15 metara i gurnuo za Gojaka, ali mu udarac odlazi pored gola.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Oršić, Rijeka - Dinamo

26' Drmić ne prestaje oduševljavati. Sjajno je prošao po desnoj strani, Bočkaj je bio uz njega, ali ga je uspio zaobići i odigrati za Abassa koji je promašio loptu.

24' Igra je na kratko zaustavljena. Velkovski je ostao ležati nakon duela s Petkovićem.

17' Velika prilika sada za Dinamo! Ristovski je oštro ubacio nakon čega je Krešić odbio loptu. Zatim je Petković natrčao i pucao s pet metara, a Labrović je sjajnom reakcijom sačuvao mrežu.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Petković, Rijeka - Dinamo

15' Mišić je faulirao Selahija. Drmić je krenuo s prigovorima, a Zebec ga pozvao na razgovor. Drmić nikako nije bio zadovoljan i unio se u facu Zebecu pa tražio žuti za Mišića, ali ništa od toga.

13' Ori se 'Volim te, Dinamo' na Rujevici! Ne prestaje BBB s pjesmom, posebice su motivirani Rijekinim golom...

Image
Foto: Pavletic Goricki/PIXSELL

BBB

11' Žuti karton za Krešića nakon što ga je lopta pogodila u ruku.

8' Dobra prilika sada za Dinamo... Petković je uspio uzeti loptu Smolčiću, sjurio se prema golu, ali ništa od toga. Ostao je bez lopte...

6' GOOOOL! Rijeka je odmah povela nakon samo šest minuta igre! Abass je odigrao za Čerina koji se sjajno okrenuo i pogodio, a Livaković nije mogao ništa! VAR je ovo provjeravao, ali gol je priznat!

Image
Foto: Pavletic Goricki/PIXSELL

Rijeka - Dinamo

4' Smolčić je ubacio pa je malo gužve nastalo pred golom Dinama, ali je njihova obrana na kraju ispucala loptu.

1' Počela je utakmica.

19.58 - Igrači Rijeke su na teren izišli s malim psima kako bi potaknuli na udomljavanje napuštenih životinja iz Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Image
Foto: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

Rijeka sa psima

19:00 - Stigli su sastavi za utakmicu.

18:55 - "Rijeka je dobra momčad, kvalitetno vođena. Zadnjih godina se potvrđuje u dolascima igrača, dakle u kvalitetnom skautingu, pa tako i ove godine imaju dobru natjecateljsku momčad. Posebno su dobri na Rujevici. Očekujem ih maksimalno motivirane, ali svaka utakmica nosi tri boda, svaka je bitna... Mi i Hajduk imamo ih još osam do kraja, Rijeka i Osijek po jednu manje, ali jasno je da su nam u svakoj bodovi iznimno bitni", kazao je u najavu derbije trener Dinama Željko Kopić.

Image
Foto: PIXSELL, Nel Pavletić

Mišljenja su stručnjaka da bi eventualna pobjeda Zagrepčana na Rujevici mogla prelomiti borbu za naslov prvaka.

"Mogla bi je usmjeriti. Ali, vidjeli smo konkretno Rijeku u one dvije utakmice kad je kiksala protiv suparnika protiv kojih nominalno nije trebala, a vidjelo se i kako smo svi mi koji se borimo za vrh izgubili poneki bod na koji smo u nekoj projekciji računali. Kažem, ova utakmica je jako bitna, ali nakon nje ih imamo još sedam u kojima moramo osvajati bodove", dodao je.

"Dobra energija se osjeti u ekipi, s optimizmom dočekujemo utakmicu protiv Dinama. Znamo što nam donosi pobjeda, znaju to i igrači i motiva neće nedostajati. S Dinamom smo ove sezone imali nekoliko spektakularnih utakmica. Dinamo je izrazito kvalitetna ekipa, motivacije za ovu utakmicu neće nedostajati", poručio je pak trener Rijeke Goran Tomić.

Susret počinje u 20 sati uz prijenos na Areni Sport 3.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo