DIJELI SE BOGATSTVO / UEFA će na Euru zaraditi čak dvije i pol milijarde: Otkud novac dolazi i gdje će završiti?

Image
Foto: Profimedia

Nije objavljeno koliko će Njemačka potrošiti na Euro, samo da će to biti oko 25% od planiranih prihoda

15.6.2024.
10:16
Profimedia
VOYO logo

Europsko prvenstvo u Njemačkoj počelo je u petak 14. lipnja i trajat će do 14. srpnja. Jedno je od najvećih sportskih natjecanja na svijetu i izvor je velikog prihoda, ali otkud taj novac dolazi i gdje završava?

Image
BERLIN U KOCKICAMA /

Torcidin transparent protiv HNS-a na tribinama, nekima teško pao španjolski Blitzkrieg

Image
BERLIN U KOCKICAMA /

Torcidin transparent protiv HNS-a na tribinama, nekima teško pao španjolski Blitzkrieg

Njemačka je dobila domaćinstvo Eura 2024. 2018. godine nakon glasovanja Izvršnog odbora Uefe, koji jeodabrao ispred Turske. Direktor turnira i bivši kapetan njemačke reprezentacije Philipp Lahm otkrio je da se nada da bi Euro u Nhemačkoj mogao imati sličan efekt kao kada je ta zemlja organizirala Svjetsko prvenstvo 2006., kojega se Nijemci prisjećaju kao Sommermärchen - ili 'ljetne bajke'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije objavljeno koliko će Njemačka potrošiti na Euro, iako su iz Uefe rekli da se ukupni troškovi organizacije Eura 2024. – koji obuhvaćaju sve, od najma stadiona i osoblja do ceremonija i prijevoza– procjenjuju na 645,5 milijuna eura, odnosno 26,8 posto od ukupno planiranih prihoda.

UEFA će velik dio prihoda dobiti od prodaje TV prava, koje prodaje televizijama bez pretplate koje imaju najveću publiku. Predviđaju 1,4 milijarde eura prihoda od prava prijenosa, što je više u odnosu na 1,1 milijardu eura (koliko su zaraditli na prošlom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom, velik novac dolazi i od sponzora. Tu su 13 globalnih partnera Eura 2024., zajedno s pet nacionalnih sponzora. Zajedno će te tvrtke dati značajan doprinos ukupnim prihodima od komercijalnih prava od 568 milijuna eura koje Uefa očekuje od turnira.

UEFA predviđa da će joj Euro donijeti 2,4 milijarde eura prihoda, što je znatno više od prvenstva 2016., i onog 2021., koje je održano za vijeme pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijeli se bogatstvo

A gdje taj novac odlazi? 331 milijun eura će se raspodijeliti kao nagrade reprezentacijama, ovisno o njihovim rezultatima.

Prihodi od Eura će otići i u Uefin HatTrick program za razvoj nogometa. Taj program lokalno financira terene, razvoj klubova, obrazovanje trenera amatera, školski nogomet i bezbrojne druge inicijative na terenu koje daju priliku većem broju ljudi da se uključe u igru ​​bez obzira na sposobnosti, dob, spol ili etničku pripadnost. Na nacionalnoj razini, omogućuje savezima da poboljšaju nogometnu infrastrukturu i ulažu u igrače, trenere, suce i administratore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovogodišnjeg Eura dodijelit će se rekordnih 935 milijuna eura savezima za razvijanje više od 800 projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo