IGRAČI I TRENERI SE BUNE /

Dalić i Modrić već su podigli glas, a sada se priključuju i nogometni savezi. FIFA-a ne odustaje od svog 'zloglasnog' plana

Image
Foto: Profimedia

Europska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji

20.10.2021.
15:01
Profimedia
VOYO logo

Nekoliko nogometnih saveza iz europskih zemalja moglo bi prekinuti članstvo u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) ako se realizira ideja o svjetskom prvenstvu svake dvije godine, prenosi dpa.

DPA, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi se na takav drastičan korak moglo odlučiti više od desetak europskih nogometnih saveza. "Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristit ćemo ga kao protest protiv planova FIFA-e," objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Moeller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji o World Cupu svake dvije godine. Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka. Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu FIFA -e, članovi mogu napustiti krovnu nogometnu organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije. U tom slučaji mogu nastaviti igrati na UEFA -inim natjecanjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizira FIFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

FIFA ustraje u ideji

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

Ovoga tjedna FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja izbornika nogometnih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

"Nitko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti", rekao je predsjednik FIFA -e Gianni Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Airesu.

Istaknuo je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije. "Danas postoje nogometna natjecanja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Dalić i Modrić ne odobravaju

Inače, spomenimo, kako se održavanju SP-a svake dvije godine oštro protive brojni igrač i treneri, a među njima su i Luka Modrić te izbornik Zlatko Dalić.

“Za mene Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nema smisla. Svjetsko prvenstvo je posebno upravo zato što je to događaj koji se održava samo svake četiri godine... Ne bih volio vidjeti SP- svake dvije godine. No, kao što ste rekli, nas ne pitaju puno za mišljenje", kazao je Modrić prije nekoliko dana, a Dalić je složan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim kako to nije dobra ideja, pogotovo za igrače jer bi se izgubila draž i strast svjetskog prvenstva. Mi izbornici ionako nemamo dovoljno vremena za rad s igračima i zato mislim da je to loša ideja, pogotovo u smislu zdravlja igrača", kazao je Dalić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo