Englezi nakon Kramarića mijenjaju čitav sustav: 'Ovo je fijasko'

14.1.2015.
11:34
VOYO logo

O čemu se tu, sad, zapravo radi? Andrej Kramarić je zahvaljujući svom statusu velikog talenta koji može doprinjeti razvoju Premierlige uspio iskoristiti rupu u britanskom sustavu, ishoditi odobrenje Engleskog nogometnog saveza, te finalizirati ugovor s Leicesterom u vrijednosti 10 milijuna eura. Sad, britanski list "The Independent" piše kako su čelnici engleskog nogometa, točnije FA (Engleski nogometni savez), odlučio da ova zima bude posljednja u kojem su klubovi mogli koristiti žalbeni proces kako bi potpisivali igrače izvan EU. Savez je do te odluke došao iz zabrinutosti za razvoj domaćih igrača, zbog velikog broja stranaca. Njihova paranoja ili istina, prosudite sami.

//www.youtube.com/embed/qQhP7PbSRiI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, Englezi najvjerojatnije smatraju kako se na taj način mogu vratiti u reprezentativni vrh, čiji dio nisu više. Gordi Albion posljednjih godina nije viša onako moćna reprezentacija, a debakl na SP-u u Brazilu prošloga ljeta, na kojem nisu niti prošli skupinu, natjerao je čelnike saveza na drastične poteze. Uz to, i klupski nogomet je u padu, i Englezi više ne vjeruju svom sustavu, onom sustavu koji im je do sada davao rezultate.

Manchester United više ne igra Ligu prvaka, Liverpool je na jesen ispao iz najjačeg svjetskog klupskog nogometnog natjecanja, Chelsea teško da može osvojiti Ligu prvaka, Manchester City je jedva uspio spasiti europsku sezonu i izboriti 16 najboljih Lige prvaka, Arsenal već više od 10 godina ne može osvojiti Premiership, a u Europi odavno ne igraju onu jaku ulogu, kao što je to bio slučaj kad su u Arsenalu igrali Henry i Pires. Stoga, predsjednik Saveza Greg Dyke želi mijenjati pravila već do ljeta kako se klubovi više ne bi mogli žaliti na odbijene zahtjeve za igrače koji ne ispunjavaju sve potrebne kriterije za dobivanje radne dozvole. Englezi u svojoj ligi imaju najmanji postotak domaćih igrača od svih pet najjačih liga Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sada stoje stvari? Igrači bez EU putovnice moraju biti iz zemlje koja je među najboljih 70 zemalja svijeta prema FIFA-inoj ljestvici. Uz to, takav igrač mora odigrati 75 posto utakmica svoje reprezentacije u posljednje dvije godine. Dyke je jako zabrinut što veliki broj igrača, koji takve kriterije ne zadovoljavaju, uspiješno koriste rupe u sustavu, te putem žalbe dobivaju radnu dozvolu.

Tako je i Kramarić uspio ishoditi radnu dozvolu, izbornik Niko Kovač je garantirao za njega kod Engleza. kazavši da će bivši napadač Dinama i Rijeke igrati i u budućnosti u reprezentaciji, i radna dozvola je ishođena. A Kramarić ima tek četiri nastupa za reprezentaciju. Puno premalo, ili ne?! Jer, 'sve' se može riješiti putem žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav je fijasko. Igrači dobivaju dozvole samo zato jer trener dođe sa snimkom i kaže: 'On će biti dobar igrač", rekao je Dyke.

Pravila FA propisuju da igrač u žalbenom postupku treba dokazati da je nogometaš velikog potencijala koji će značajno doprinijeti Premiershipu, a ne neki osrednji, koji će samo nastupati u elitnom razredu engleskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesteročlano vijeće odlučuje o žalbi, a sastoji se od predstavnika Saveza, Udruge profesionalnih nogometaša, bivših trenera i igrača. Čak 79 posto žalbi rješeno je pozitivno.

Dyke, stoga, predlaže promjene koje uključuju ukidanje saslušanja u žalbenom postupku, promjenu kriterija na minimalno 30 posto nastupa za reprezentaciju, a zemlja bi morala biti u Top 50 na FIFA ljestvici, a ne u 70, kao do sada. Iznimke bi se radile s igračima koji su plaćeni više od 10 milijuna funti. To bi, vjeruje se, spriječilo dovođenje osrednjih igrača za par milijuna, koje se najviše krivi za uzimanje mjesta "domaćim dečkima", koji se, kako oni tvrde i misle, ne mogu razvijati. U Savezu se nadaju da bi to ohrabrilo klubove da više ulažu u domaće i EU igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se dogoditi, vrijedi vidjeti. Ali, Englezi na sve načine žele ponovno postati svjetska nogometna velesila poput Njemačke, Argentine ili Nizozemske. Jesu li izabrali pravi put, vrijeme će pokazati.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo