NIKAKO DA NAUČE /

El Clasico su zasjenile rasističke uvrede, Španjolska pooštrava borbu protiv rasizma

Image
Foto: Profimedia

Španjolski mediji izvijestili su da je 17-godišnji napadač Barcelone Lamine Yamal bio meta ksenofobnog i rasističkog zlostavljanja

27.10.2024.
15:41
Profimedia
VOYO logo

Španjolska vlada, LaLiga i Real Madrid oštro su reagirali u nedjelju nakon što su igračima Barcelone bili upućeni rasističke uvrede tijekom subotnjeg El Clasica na Santiago Bernabeu.

Image
SOL NA RANU /

Španjolci žestoko popljuvali Mbappea: 'Više ne izgleda opasno i uvjerljivo kao prije'

Image
SOL NA RANU /

Španjolci žestoko popljuvali Mbappea: 'Više ne izgleda opasno i uvjerljivo kao prije'

Španjolski mediji izvijestili su da je 17-godišnji napadač Barcelone Lamine Yamal, koji je porijeklom iz Ekvatorijalne Gvineje i Maroka, bio meta ksenofobnog i rasističkog zlostavljanja. Barcelona je pobijedila najvećeg rivala Real s 4-0, a među strijelcima je bio i Yamal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsko Vrhovno sportsko vijeće (CSD) objavilo je izjavu kojom osuđuje rasističke incidente tijekom El Clasica i sastat će se u ponedjeljak kako bi raspravili slučaj.Državna komisija protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu, koja je zadužena za proučavanje slučaja, uključuje CSD, španjolsku policiju, Civilnu gardu, Španjolski nogometni savez (RFEF), LaLigu i Državno odvjetništvo. .

"LaLiga će odmah prijaviti rasističke uvrede i geste koje su primili igrači Barcelone Odjelu za zločine iz mržnje Informativne brigade nacionalne policije, kao i obavijestiti tužitelja koordinatora Jedinice za zločine iz mržnje i diskriminaciju Ureda glavnog državnog odvjetnika", dodala je LaLiga u izjavi.
Real Madrid je rekao da je otvorio istragu kako bi identificirao počinitelje kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Real Madrid oštro osuđuje svaku vrstu ponašanja koje uključuje rasizam, ksenofobiju ili nasilje u nogometu i sportu, te duboko žali zbog uvreda koje je nekolicina navijača sinoć izrekla u jednom od uglova stadiona", stoji u priopćenju kluba.

Španjolska ministrica za migracije i inkluziju Elma Saiz također je osudila incident.

"Nećemo dopustiti da se agresije koje ne toleriramo u drugim prostorima normaliziraju u sportu", rekla je u nedjeljnom priopćenju.

RFEF i LaLiga poduzeli su korake kako bi se uhvatili u koštac s povećanjem rasističkog zlostavljanja mjerama uključujući djelomično zatvaranje stadiona.Četiri osobe uhićene su i ispitane u četvrtak u Španjolskoj zbog sumnje da su provodile internetsku kampanju mržnje kojom su poticale navijače da rasno vrijeđaju brazilskog napadača Real Madrida Viniciusa uoči utakmice protiv Atletico Madrida prošlog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo