DVA KLUBA U JEDNOM GRADU: / Varteks priča svoju priču, NK Varaždin je u dramatičnoj utrci za prvu ligu, a bitna je samo - jedna stvar

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

NK Varaždin i NK Varteks svaki svojim putem vode svoje bitke u hrvatskom nogometu.

2.5.2018.
14:47
PIXSELL
VOYO logo

Dvije potpuno različite nogometne priče u jednom gradu. Grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s nešto manje od 50 tisuća stanovnika dom je dva nogometna kluba, svaki sa svojim aspiracijama, ciljevima, a spaja ih nogometna lopta.

Varaždin na pragu Prve lige

NK Varaždin trenutačno je treća momčad Druge HNL, lovi plasman u prvu ligu, ima u rukama kvalifikacije za 1. HNL, a druga Gorica (prvi je Dinamo II) koja zauzima mjesto koje izravno vodi u viši rang natjecanja bježi im šest bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četiri kola je do kraja prvenstva. Želimo se plasirati u prvu ligu, a sada je sve u našim rukama", rekao nam je Toni Dalić, direktor NK Varaždina, nasljednika NK Varaždin Škole nogometa koji je osnovan nakon što je nekadašnji Varteks zbog suspenzije izbačen iz najelitnijeg hrvatskog klupskog natjecanja.

Navijački Varteks u borbi za ostanak u 3. HNL

S druge strane, navijački NK Varteks, osnovan 2011. godine, grčevito se bori za ostanak u 3. HNL Istok. Zauzimaju 14. mjesto od 16 ekipa, a iza njih s bodom manje su Slavonija (21) i Belišće (21).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da ćemo ostati u ligi. Iako smo na određeni način strani predmet u toj ligi, osim Međimurja i nas svi su puno istočnije. Draže bi nam bilo da imamo više klubova iz Koprivnice i Čakovca", objašnjava nam Dražen Štimac iz kluba te naglašava kako se nada da će sljedeće sezone biti konkurentiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić direktor u Varaždinu, peti najgledaniji hrvatski klub

Česte su trzavice između ova dva gradska kluba, a iako je postojala inicijativa prije dvije godine da se klubovi spoje, do toga u konačnici nije došlo. Mnogi krive tadašnjeg gradonačelnika koji nije imao sluha za rješavanje problema nogometa u gradu.

Toni Dalić, sin hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka, obnaša dužnost direktora Varaždina, a prvenstveno ističe navijačku podršku i uredno poslovanje kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno nam znači podrška navijača. Varaždin je trenutačno peti najgledaniji nogometni kolektiv u Hrvatskoj. Prosječno nas gleda 1500 navijača, ispred su samo Hajduk, Rijeka, Dinamo i Osijek. Što se tiče poslovanja, sve je uredno. Svi porezi se plaćaju", ponosno je ustvrdio 25-godišnjak koji naglašava ulogu varaždinskih nogometnih legendi koje su se uključile u rad u klubu.

"Tu su Dražen Ladić, Miljenko Mumlek koji ostvaruje sjajne uspjehe s pionirima. Tu su i Dino Kresinger i Nikola Šafarić koji rade s mladima. Prave HNL ikone", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sluha grada Varaždina za probleme Varteksa

NK Varteks funkcionira po modelu upravljanja "jedan član, jedan glas", a i oni su zadovoljni svojom podrškom na tribinama, ali žale se na onu od gradske politike.

"Kao sve u Hrvatskoj, borimo se. Nije idealno, ali nismo nikome dužni - to nam je bitno. Pokrivamo se koliko možemo. Otkad je klub osnovan, nikad nismo uzeli igrača ili trenera i "previše zagrizli" kao što se to znalo nekad raditi u bivšim varaždinskim klubovima. Znamo koliko imamo i s time baratamo. Naučili smo, karikiram: 'Bolje je biti sedmi pa stabilan nego treći i ostvariti taj rezultat bez ikakvog pokrića'", objašnjava Dražen Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove momčadi odigrale su nedavno prvu utakmicu polufinala županijskog nogometnog kupa koja je otišla na stranu Varaždina rezultatom 2:1. Uzvrat je trebao biti odigran drugog svibnja, ali iz NK Varaždina izašli su u susret Varteksu i taj dvoboj se odgodio za 16. svibnja. Baš tu situaciju Dalić ističe kao primjer kako Varaždin ne želi loše odnose sa Varteksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi surađujemo sa svim klubovima u gradu. Izašli smo u susret Varteksu, ali gledamo samo sebe", izjavio je Dalić i odbacio kako, barem za sad, postoji mogućnost za fuziju ovih klubova: "Nemamo takvih planova." Uistinu izgleda da je taj vlak spajanja prošao...

"Nas svi pokušavaju spojiti, ali tko malo bolje gleda - takvo pitanje ne postavlja", kažu iz Varteksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak priče, a svi Varaždinci sanjaju prvoligaški nogomet

I tako se nastavlja priča varaždinskog nogometa. Poznata škola nogometa iz koje su redovito izlazili talentirani igrači, prije samo nekoliko godina vodili su se veliki derbiji s Dinamom u juniorskim i pionirskim ligama za naslove, na putu je oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NK Varaždin je došao na rub prve lige nakon toliko godina, a iz njega sanjaju stabilnog prvoligaša te da bi u taj sjeverozapadni kraj svakog vikenda dolazili Dinamo, Rijeka, Osijek i ostali. Jer Varaždin i njihovi navijači to zaslužuju jer svima već nedostaje vlak na tračnicama za vrijeme utakmice iza stadiona koji je doživio posljednje hrvatsko proljeće u Europi.

Iz Varteksa se ponose svojom pričom, borbom za ideale, njihovi White Stonesi pričaju svoju originalnu priču i postepeno napreduju, bore se s hrvatskom stvarnošću i ne odustaju od vjere te projekta "čiste ljubavi prema nogometu", a tako mogu – samo naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo