Dečko iz geta na vrhu svijeta / Duhovi prošlosti Zlatne kopačke: Mračna 'prtljaga' koja progoni najboljeg igrača na planetu

Image
Foto: Profimedia.hr
18.10.2022.
12:13
Profimedia.hr
VOYO logo

Sad već davne 2008. godine, tada 21-godišnji Karim Benzema je zapeo za oko španjolskim velikanima u prvom redu Barceloni. Katalonski gigant je proživljavao ozbiljnu krizu te je u Primeri završio tek 3. zaostavši čak 18 bodova za Realom i velikih deset za Villarrealom.

Na Camp Nou je bila potrebna svježa krv ili bolje rečeno potpuna rekonstrukcija, a mnogi su vjerovali da je Karim Benzema upravo ono što trebaju. Jean-Michel Aulas je tražio 30 milijuna eura, a Barcelona je navodno pristala. Benzema je priču začinio izjavivši za Mundo Deportivo kako bi 'jednog dana želio igrati u Barci'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiv krug prijatelja uništio transfer u Barcu

Izgledalo je kao da je sve spremno no onda su se iznenada pojavile sumnje u strukturama katalonskog diva. Naime, nakon završenog istraživanja Benzeminog backgrounda vrhuška Barcelone se zabrinula. Karim dolazi iz Brona, jednog od lionskih predgrađa u kojima uz radničku klasu živi i dosta problematičnih likova.

Pojavile su se sumnje kako će Benzema imati problema s prilagodbom u Španjolskoj, a njegova introvertnost je upalila alarm u Barcinoj upravi podsjećajući ih na Nicolasa Anelku koji je desetak godina ranije bio 'promašaj' Real Madrida. Katalonce je uznemiravalo i Karimovo okruženje, točnije, njegov uzak krug prijatelja među kojima je bilo nekoliko izrazito sumnjivih likova. Txiki Beguiristain, tehnički direktor Barcelone se potom konzultirao s Rijkaardom i transfer je propao, piše Bleacher Report.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIŠENI SLOBODE /

Na gostovanju iza rešetaka: Poznati sportaši koju su se našli u zatvoru - Od ubojstava do bizarnih prekršaja

Image
LIŠENI SLOBODE /

Na gostovanju iza rešetaka: Poznati sportaši koju su se našli u zatvoru - Od ubojstava do bizarnih prekršaja

Godinu dana kasnije Real Madrid je platio 35 milijuna eura za mladog Francuza. Nakon više od desetljeća jasno je da se Kraljevskom klubu investicija isplatila no to ne znači da inicijalne opservacije Barcelone nisu bile barem donekle utemeljene, jer izvan terena nevolja prati Karima.

Danas je Karim Benzema i službeno najbolji nogometaš svijeta no na leđima nosi zanimljivu prtljagu. Kako bi se prisjetili onog što kroz karijeru prati Francuza treba se nakratko vratiti u još dalju prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak iz geta

Benzema je šesto od devetero djece iz obitelji alžirskih imigranata koji i dalje žive u Terraillon – Bronu, na istočnom rubu Lyona. Područje je to u koje ne vozi podzemna željeznica, a uz prometnu povezanost kvart često oskudijeva novcem i prilikama za uspjeh. U Lyonu ga prati glas prilično 'neugodnog' i 'neuglednog'.

Riječ je o labirintu kockastih socijalnih zgrada i kuća u koji su se 60-ih i 70-ih naselili brojni imigranti iz svih krajeva nekoć golemog francuskog imperija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzema koji je rođen 1987. odrastao je na tim ulicama, a i danas je ostao jako povezan s prijateljima iz djetinjstva koji su 'tvrdi dečki iz kvarta'. Jedna od njegovih sestara je i udana za jednog od najopasnijih likova iz kvarta, tvrdi Bleacher Report.

Benzema je i nogometni put počeo u lokalnom SC Bron Terraillon Perle no vrlo ga je brzo prepoznao Lyon koji ga povlači u svoju akademiju kako bi ga izolirao od okruženja u kojem je odrastao i osigurao mu stabilne uvjete za razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, u tom trenutku je Karim Benzema bio jedini igrač iz Lyona koji je živio klupskom smještaju. S 18 godina već je ozbiljno zarađivao, a kad je napustio akademiju vratio se u Bron.

'Pojest će ga pirane'

Njegov agent Karim Djaziri i prijatelj Karim Zenati dio su miljea koji prati Benzemu od najranijih dana. Djaziri je čovjek od povjerenja Realovog napadača od samog početka karijere, a uz Benzemu nema ni jednog drugog klijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zenati je, pak, Karimov prijatelj koji mu je čak pravio društvo i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu, a u načelu ga prati gdje god da ide. Uz to Zenati učestalo ima problema sa zakonom, a nerijetko njegove odvjetnike plaća upravo francuski napadač, tvrde francuski mediji.

Zenati je tako 2013. nakon kraćeg boravka u zatvoru izašao na slobodu da bi 2015. ponovno uhićen. Ovog puta je u pitanju bio slučaj koji je uključivao i Benzemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr

Riječ je o seks skandalu i ucjeni Mathieua Valbuene. Naime, kriminalna grupa je pokušavala iznuditi novac od Valbuene ucjenjujući ga snimkama seksualnih odnosa koje je navodno imao s prostitutkom.

Tri ucjenjivača su kontaktirala Zenatija, a on Benzemu koji je trebao suigrača uvjeriti da plati ono što se od njega traži kako bi snimka bila uništena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenome 2015. godine Benzema je prenoćio u pritvoru te je podvrgnut ispitivanju o njegovoj ulozi u slučaju. Prema pisanju Guardiana, Benzema je u francuskom kampu nagovarao Valbuenu da kontaktira njegovog prijatelja iz djetinjstva i pristane na dogovor.

Iako je u tom trenutku izgledalo kako Benzema nije radio ništa nečasno, na ruku mu nisu išli transkripti koji su procurili u javnost kasnije u kojima je vidljivo kako govori da 'će Valbuenu pojesti pirane'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločin, kazna...iskupljenje

Mjesec dana kasnije Benzema je izbačen iz francuske reprezentacije, a krajem 2021. godine konačno je stigla i presuda kojom je proglašen krivim za sudjelovanje u pokušaju ucjene.

Kažnjen je s uvjetnom kaznom zatvora od godinu dana i 75 tisuća eura. Sud ga nije smatrao direktno odgovornim no kaznu je dobio zbog suradnje. Preostala četvorica osuđena su na dvije i pol godine zatvora. Benzema se žalio na presudu te ga čeka novo suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojitom napadaču nisu to jedini problemi sa zakonom. Učestalo je i prilično ozbiljno kažnjavan zbog divljanja automobilom u ranijim godinama, a u jednoj fazi karijere se našao i na udaru francuskih ultrakonzervativaca predvođenih Marine Le Pen. Naime, odbijao je pjevati himnu no u tom slučaju su mu suigrači i izbornik stali na stranu uspoređujući ga s Platinijem i Zidanom koji su njegovali istu praksu.

Raymond Domenech, bivši francuski izbornik, tada je konstatirao da 'to nikome ne bi smetalo kad bi Benzema nešto osvojio s Francuskom kao što su to učinila njih dvojica'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzema još nije nešto takvo učinio s nacionalnom vrstom, ali nakon što se vratio u reprezentaciju u ljeto 2021. godine uskoro će imati priliku no nakon Zlatne lopte vjerojatno je da će takve kritike utihnuti i prije SP u Kataru.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo