DOŠAO U DINAMO IZ ARSENALA I ODMAH PROŽIVIO PRAVU DRAMU: / 'Najstrašnije iskustvo u mom životu. Nisam znao što ću'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Bilo je ludo, vjerojatno najstrašnije iskustvo u mom životu. Bilo je čudno jer sam ostao sam tu i nisam znao što činiti'

1.8.2020.
11:56
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ove je zime na Maksmir stiglo jedno vrlo zanimljivo ime. Mladi Velšanin Robbie Burton odlučio je napustiti Arsenal, gdje je bio kapetan druge momčadi, kako bi potpisao za "modre".

Bio je to popriličan šok jer ne dolazi baš svaki dan igrač iz tako velikog kluba na svoj zahtjev u Dinamo. Nažalost, 20-godišnji Burton nije se baš odmah snašao i još uvijek je član Dinama 2, ali zato je nedugo nakon dolaska proživio, kao između ostalog svi stanovnici Zagreba i okolice, pravu traumu s potresom. Zagreb je 22. ožujka zatresao potres od 5.5 stupnjeva po Richteru, a Burton nije znao što ga je snašlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

18.02.2020., Zagreb - Predstavljeni novi igraca u NK Dinamo. Robbie Burton Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Traumatično iskustvo

"Bilo je ludo, vjerojatno najstrašnije iskustvo u mom životu. Bilo je čudno jer sam ostao sam tu i nisam znao što činiti. Nikad prije nisam doživio potres pa nisam znao kako se nositi s tim. Prvo sam nazvao mamu i tatu u 6 ujutro. Bilo mi je žao jer su bili s druge strane telefonske linije i nisu ništa mogli učiniti. Potres je bio najjači u Zagrebu od 1880. godine. Probudio me, čuo sam kako mi ormari skakuću i krevet trese", ispričao je Burton za The Sun.

Veli da mu je u stanu bilo dosta štete, čak i da je bojler eksplodirao. "Stan mi je bio oštećen. Nekoliko je zidova popucalo, bojler je eksplodirao i curilo je posvuda. Morao sam ga dati popraviti. Grad je dosta star i oštećeno je puno zgrada. Nadam se da je sad sve u redu i da će se smiriti", ispričao je Burton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s potresom vladala je korona i tada je polako nogomet stao u cijelom svijetu, a Burton je samo htio nekako domoći se svog rodnog Walesa.

"Bilo je ludo. Bio sam u žurbi da se stignem vratiti. Nadam se da će život sad biti lakši. Ovogodišnje iskustvo pomoći će mi da se što prije osamostalim. U nogometu se ne možete osloniti na ljude. Ako stvari mogu obavljati sam, i na terenu i izvan njega, to će mi pomoći kao osobi", rekao je Burton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

28.02.2020., SNC Stjepan Spajic, Zagreb - Druga HNL, 18. kolo, NK Hrvatski Dragovoljac - GNK Dinamo II. Robert Burton. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako je završio u Dinamu?

Na koncu, zašto je uopće došao u Dinamo?

"Dobivanje minutaže bilo je ključno i veliki faktor u odluci da napustim Arsenal. Preseljenje u Dinamo bila je najbolja odluka. Dinamo je dobar klub s bogatom povijesti, daje šansu mladim igračima i stavlja ih na mapu. Najveća je momčad u Hrvatskoj, ima veliku bazu navijača i igra u Ligi prvaka. Sve je imalo smisla. Imao sam i drugih opcija, ali ova mi se činila najboljom. Trebam naporno raditi i bit će sve u redu. Nadam se da će tako biti. Ne žalim, još sam uvjeren da je transfer i odlazak u Dinamo bio dobar potez. Britanci su probili granice i sve češće odlaze u inozemstvo. Prije bi se igrači bojali napraviti takav potez, ali sad ima smisla Britancima otići van i dobiti veću minutažu. Jadon Sancho jedan je od igrača koji su najprije išli za tim. Emile Smith-Rowe otišao je u Leipzig, Reiss u Hoffenheim", pojasnio je Burton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni razlog mog dolaska u Hrvatsku je baziran čisto na nogometu. Većina mladih nogometaša jednostavno želi igrati i napraviti karijeru. Bilo je emotivno napustiti Arsenal, ali sve se dogodilo tako brzo da se nisam mogao propisno ni oprostiti. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti to moći napraviti. Arsenal je uvijek bila moja momčad i uvijek će biti. Sad mi je cilj dobiti mjesto u Dinamovu veznom redu kad počne nova sezona, igrati koliko god je moguće i ostvariti dobar utjecaj u klubu", zaključio je Burton.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo