Riješen jedan od najvećih 'misterija' u povijesti Dinama!

Jedan od najvećih Dinamovih misterija, ako ne i najveći, je tko je stanoviti Majan Debić (ili Dabić, kako se negdje spominje) koji je 1994.

29.10.2012.
9:45
VOYO logo

Za famozno Dinamovo izbacivanje iz europskih natjecanja klub optužuje huligane, a navijači tvrde da se iza imena Majana Debića, čije se ime našlo u UEFA-inom zapisniku poslije utakmice, skriva Zdravko Mamić.

"Izgubili smo 3:0, a tom zgodom smo izbačeni iz Europe isključivo zbog ponašanja navijača i, nažalost, Ćire Blaževića. Bio sam u svečanoj loži i nit sam luk jeo, nit mirisao. A bilo je tada poželjno da me se diskreditira, kao da sam ja krivac za Dinamovo izbacivanje iz Europe", izjavio je nedavno Mamić, no u hrvatskim novinama je 1994. godine kazao da nizozemskog delegata nije davio, nego da ga je jedino oslovljavao kao mafijaša i bandita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo dala si je truda, te je pronašla članke iz 1994. godine prema kojima se lako zaključuje da su Zdravko Mamić i Majan Debić jedna te ista osoba.

"Dakle, jedino Dinamovo izbacivanje iz euro natjecanja u povijesti kluba dogodilo se nakon utakmice u Auxerreu protiv istoimenog domaćina. U UEFA-inom zapisniku s navedene utakmice jasno piše da su razlog Dinamova izbacivanja navijači, ali isključivo zbog nereda na stadionu, Ćiro Blažević, koji je tada bio trener, te famozni Majan Debić. Bitno je napomenuti da su svoju krivicu priznali, ali i istrpjeli i tadašnja garnitura BBB-a i trener Dinama Miroslav Blažević, a jedini koji je prošao bez ikakve moralne odgovornosti je upravo Majan Debić. Naravno, nije se imalo i koga optužiti za nasrtaj na službene osobe, jer Majan Debić ne postoji, a osoba koja se skriva pod tim imenom je upravo veliki borac za pravdu, poštenje i protivnik huliganizma koji stalno živi u strahu od izbacivanja iz Europe – Zdravko Mamić. Također za one mlađe i one koji se ne sjećaju – ovaj zapisnik i sama utakmica bila je povod za svađu između kumova Miroslava Blaževića i Zdravka Mamića, a Mamić je tada čak optužio Ćiru da je on taj koji širi 'dezinformacije' kako je baš Zdravko Mamić napao službene osobe na toj utakmici. Čak i u članku koji je pred vama novinar Stipković zauzima stranu Zdravka Mamića, koji je nakon tog ispada morao i 'napustiti' klub. Međutim, postavlja se pitanje zašto je klub u slučaju Auxerre išao štititi isključivo Zdravka Mamića, odnosno zašto je UEFA-i poslano lažirano očitovanje kluba i izmišljeni Majan Debić? Na ovom scanu možete vidjeti članak gospodina Stipkovića iz 1994. godine, ali isto tako i izjavu Zdravka Mamića iz ožujka ove godine, u kojem tvrdi, a naravno bezobrazno laže, da on s Dinamovim izbacivanjem iz Europe 1994. nema nikakve veze. Dakle i gospodin Stipković zna tko je Majan Debić, a to možete vidjeti u njegovom članku", napisao je ZZD i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako smo i prethodnim člancima dokazali da apsolutno svi koji su bili tada na utakmici znaju da se radi o Zdravku Mamiću, ipak nam je trebao bolji dokaz, a složit ćete se, nema boljeg dokaza od njegova priznanja. Ispred vas je fotka na kojoj u donjem desnom kutu možete vidjeti dio UEFA-inog izvješća u kojem se spominje Majan Debić, a ostatak fotke je članak Mladena Bariše iz SD, 13. 10. 1994., u kojem Zdravko Mamić sam priznaje što je i kako radio na utakmici protiv Auxerrea. Primijetite koliko se njegov opis događaja poklapa s dijelom UEFA-e odluke o suspenziji Dinama, a koji se odnosi na izmišljenog Majana Debića. Važno je također naglasiti da je Zdravko Mamić u ožujku ove godine još jednom obmanuo hrvatsku javnost i slagao da s tim incidentom nema veze, iako ga je i sam priznao 18 godina prije. Dakle, pitanja za Zdravka Mamića na sutrašnjoj presici su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Tko je i zbog čega lažirao vaše ime i dostavio UEFA-i krive podatke i izmišljenog Debića?

3. Kako vas nije sram glumiti borca protiv huliganizma kad ste dokazano i ovim slučajem jedan od najvećih huligana u Dinamovoj povijesti? I da, nismo još gotovi s dokazima, ali čekamo sutrašnju presicu na kojoj ćete još jednom pokazati da ste kukavica koja se skriva iza izmišljenih navijača, izmišljenih imena i igrača. I ne, gospodine Mamiću, prijetnje nas neće zaustaviti, tako da od toga možete odustati odmah", poručuju iz ZZD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo