OD VRHA DO DNA / Dok je Lewa igrao u trećoj ligi, on je bio najveći talent na svijetu: Htio ga je Chelsea, a završio je kao pijanac na ulici

Image
Foto: Twitter

Nevjerojatna priča s nogometnih travnjaka

23.5.2022.
22:44
Twitter
VOYO logo

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo godinama su vladali svjetskim nogometom. Osvajali su sve što se može osvojiti, a pritom su ispisivali povijest nerealnim predstavama i brojem pogodaka s kojim se nitko ne može mjeriti. Ipak, njihova era polako dolazi kraju.

Image
NOGOMETNI PRESEDAN /

Oko sokolovo se osvrnulo na najveći hrvatski derbi: 'Ovako nešto se nije dogodilo u nijednoj ligi u Europi'

Image
NOGOMETNI PRESEDAN /

Oko sokolovo se osvrnulo na najveći hrvatski derbi: 'Ovako nešto se nije dogodilo u nijednoj ligi u Europi'

Isplivala su neka nova imena, neki igrači koji su do sad bili u njihovoj sjeni, pa tako lako možemo reći da su ponajbolji igrači svijeta danas Kylian Mbappé, Karim Benzema, Mohamed Salah, Sadio Mane, Erling Haaland, Robert Lewandowski i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lewa je sigurno najbolji poljski nogometaš u povijesti, no nekoć nije bio ni najtalentiraniji u svojoj zemlji.

Najveći talent

Naime, sada davne 2006. godine, tada 19-godišnji Dawid Janczyk bio je proglašen najvećim talentom poljskog nogometa. Igrao je u poljskoj Legiji, dok je Lewa igrao u trećoj ligi. Kakav je talent bio, govori i podatak da ga je u svojim redovima htio Jose Mourinho, tada trener Chelseaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda Legije, Lucjan Brychczy, govorio je o njemu kao najvećem talentu u klupskoj povijesti, a za to vrijeme je Janczyk pružao sjajne predstave i u dresu mlađih selekcija Poljske. Našao se u najboljem timu SP-a do 20 godina, a društvo su mu pravili mladići koji su uskoro postali svjetska klasa: Luis Suarez, Edinson Cavani, Juan Mata, Angel Di Maria

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je njegov poljski kolega Lewandowski briljirao u trećoj ligi, izborio drugu, potom preko Lecha stigao do Borussije iz Dortmunda, Janczyk je krenuo u suprotnom smjeru. Lewa ka vrhu, a kolega mu - prema dnu.

Od vrha do dna

On je umjesto zainteresiranih Chelseaja, Atletico Madrida i Liverpoola izabrao CSKA Moskvu, a odlazak u Rusiju promijenio mu je život za 180. U Moskvi se nije pretjerano naigrao, postao je usamljen i patio je od depresije te je rješenje pronašao u - alkoholu. Karijeru je na sezonu oživio u belgijskom Lokerenu, gdje je otišao na posudbu, ali je tada već bio alkoholičar te su ispadi van terena i na treninzima postali prečesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završio je i u komi, odveden je i na liječenje gdje se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Nakon incidenta u klinici završio je na ulici da bi se nogometu vratio s 29 godina, 2016. godine. Tada je svojim suigračima u poljskom drugoligaši otkrio da je trijezan po prvi puta nakon sedam godina. U autobiografiji je napisao da bi volio da nikada nije otišao u CSKA, a 2019. godine dotaknuo je novo dno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada ga je policija pronašla kako mrtav pijan leži na ulici, točnije na autobusnoj stanici. Dvije godine kasnije snimio je video kako mrtav pijan vozi automobil, dok se u pozadini čuju djeca, a pritom je vikao kako je "pijan, ali da mu je to ok".

Image
Foto: Profimedia

Dan danas bori se sa svojom ovisnošću, dok njegov kolega Lewa dominira svjetskim nogometom. Nekoć, sada već davno, jedan je bio najveći talent poljskog nogometa, a sada je drugi najveći poljski nogometaš u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo