DINAMOVO TAJNO ORUŽJE ZA LIGU PRVAKA: / 'Modri' imaju jednu značajnu prednost zbog koje bi mogli padati i europski velikani

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebački plavci ovaj put u Ligu prvaka stižu u "upgradeanom" izdanju

28.8.2019.
10:01
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Dinama sedmi put zaigrat će u skupini Lige prvaka, a zanimljivo je kako do sada niti jednom nisu prošli u nokaut fazu. U 36 odigranih utakmica u Ligi prvaka ostvarili su samo četiri pobjede, upisali pet remija i 27 poraza uz 22-82 razliku pogodaka.

Modri su bili najuspješniji u svom prvom nastupu u grupnoj fazi elitnog natjecanja Starog kontinenta. Pod vodstvom Zlatka Kranjčara tadašnja Croatia je osvojila drugo mjesto u skupini s tri boda manje od pobjednika skupine grčkog Olympiacosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u tadašnjem sustavu natjecanja u Ligi prvaka samo su pobjednici skupina izborili plasman u četvrtfinale, dok je za ostale klubove završila europska priča. Dinamo je te sezone pobijedio Porto u Zagrebu sa 3-1, te Ajax u Amsterdamu i remizirao protiv Olympiacosa u zadnjem kolu sa 1-1.

Na putu do povijesnog uspjeha u zadnjem kolu, Modrima je stajao Olympiakos. Na temperaturi od minus 10 stupnjeva Celzijevih i potpuno zaleđenom terenu, hrvatski sastav je trebao pobijediti s tri gola razlike, kako bi nadoknadio poraz iz Atene 0-2 i Grcima oteo prvo mjesto i prolazak skupine. Međutim, nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

LIVERPOOL, REAL, ZVEZDA…: Dinamo doznao sve potencijalne suparnike, Zagreb čekaju nogometne poslastice

Image
LIVERPOOL, REAL, ZVEZDA...: /

Dinamo doznao sve potencijalne suparnike, Zagreb čekaju nogometne poslastice

Image
LIVERPOOL, REAL, ZVEZDA...: /

Dinamo doznao sve potencijalne suparnike, Zagreb čekaju nogometne poslastice

Taj čuveni Manchester

Godinu dana poslije Dinamo je u skupini s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom ostvario jednu pobjedu i dva remija osvojivši zadnje mjesto u skupini. Dinamo je u zadnjem kolu pobjedom u Marseilleu mogao dohvatiti treće mjesto i nastavak natjecanja u Kupu Uefa, ali je susret završio 2-2. Modri su vodili 1-0 i 2-1, ali nisu izdržali. Iz te sezone ostao je upisan remi (0-0) na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila su četiri nastupa u Ligi prvaka tijekom kojih je Dinamo u 24 utakmice upisao tek jednu pobjedu, jedan remi i čak 22 poraza. U sezoni 2011./12. Dinamo je završio grupu sa šest poraza i razlikom pogodaka 3-22 izgubivši na Santiago Bernabeu od Real Madrida 2-6, te u Maksimiru od Lyona sa 1-7.

U sezoni 2012./13. hrvatski prvak je osvojio jedan bod uz pet poraza. Bez pobjednika je završio maksimirski ogled zadnjeg kola protiv imenjaka iz Kijeva. Utakmica je završila 1-1, a domaćin je izjednačio u posljednjim trenucima susreta golom Ivana Krstanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Photo: Josip Regović/PIXSELL

Photo: Josip Regović/PIXSELL

MODRI PLASMANOM U LP ZARADILI BOGATSTVO: Već se zna datum ždrijeba i kad će Dinamo odigrati prvu utakmicu

Pad Arsenala

Na novu pobjedu u LP Dinamo je čekao sve do 16. rujna 2015. kada je na Maksimiru "pao" Arsenal rezultatom 2-1. Golove za hrvatskog prvaka zabili su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to prva pobjeda Dinama u Ligi prvaka nakon 16 godina. Posljednji put Modri su u elitnom natjecanju Starog kontinenta slavili 29. rujna 1999. protiv Sturma (3-0). Maksimirske tribine tada su razveselili dvostruki strijelac Tomo Šokota i Tomislav Rukavina. Nakon te utakmice Dinamo je nanizao 15 susreta bez pobjede pri čemu je upisao čak 13 poraza.

Nakon pobjede protiv 'topnika' uslijedilo je pet poraza u skupini, a potom još šest u sezoni 2016./17. u kojoj Dinamo nije uspio zabiti niti pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

PUSTIMO SADA MILIJUNE I PRESTIŽ: Dinamo ulaskom u Ligu prvaka dobiva nešto neprocjenjivo, a mnogi toga nisu svjesni

Dinamo više nije kanta za napucavanje

Što očekivati od Bjeličinog Dinama? Zagrebački plavci ovaj put u Ligu prvaka stižu u "upgradeanom" izdanju, kako onom kadrovskom, tako i onom taktičkom. Imali smo prilike svjedočiti prošle sezone da Dinamo nije nimalo bezazlen u europskom nogometu, rušili su brojne favorizirane protivnike i na koncu prošli do osmine finala i ispisali povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je Dinamo znatno napredovao i pritom se nije riješio ključnih igrača, a to je ono najvažnije. Tu su svi udarni igrači prošle sezone, ali su za jednu ili više razina bolji i uigraniji. Olmo je tu, Ademi je tu, Petković, Livaković, Gojak, Perić, Moro, Majer je spreman, stigao je hit-igrač Ivanušec, Gavranović je na raspolaganju, tu su i sjajne pričuve Atiemwen i Kadzior. Ukratko, Dinamo je, htjeli mi to priznati ili ne, konkurentan, ali ponajviše zbog toga što je Bjelica u ovih godinu i nešto dana ustrojio efikasan sustav, zbog toga što Dinamova igra ima smisao i ideju jer postoji jasna filozofija i zato što trener konstantno ima nove ideje kako nadograditi sustav i učiniti Dinamo boljim.

Tajno oružje

No, postoji i još jedna sitnica koja bi mogla Dinamu donijeti značajnu prednost u Ligi prvaka. Dinamo je i dalje teški "underdog", ali ovaj put nije kanta za napucavanje, već može zagorčati život brojnim europskim velikanima. Zašto? Ukratko, mnogi ugledni klubovi "lige pet" i dalje nisu posloženi, eto poput Juventusa i Real Madrida, recimo. Klubovi su to koji su nakrcali momčad s podosta igrača koji još ne poznaju taktiku, jezik i suigrače ili pak doveli trenera koji mijenja filozofiju u potpunosti i ima sasvim drugačije trenažne i taktičke metode od prethodnika. Bjelica u Dinamu ima sve definirano i posloženo, ima mehanizme kojima može ugroziti i puno jače, ali neposložene ekipe, a činjenica da će ih vjerojatno svi podcijeniti, dat će im dodatnog elana i zapravo bi to moglo biti ubojito tajno oružje Modrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo