LAK POSAO ZA MODRE / Dinamo odavno nije bio ovako veliki favorit: Škupi jeftiniji od Belupa, a najopasniji čovjek im je trener

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Škupi je u europskim krugovima izrazito mlad klub koji je na sceni svega deset godina, ali u tom periodu je uspio do Europe stići čak u pet navrata

19.7.2022.
12:06
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski prvak Dinamo večeras u 21 sat započinje svoju europsku kampanju protiv najbolje momčadi Makedonije, KF Škupija. Utakmica se igra na Maksimiru, a Modri su ogromni favoriti te bi sve osim laganog prolaska Zagrepčana bilo golemo iznenađenje.

Zapravo, Dinamo nije bio odavno ovako veliki favorit protiv nekog suparnika što sugerira čitav niz faktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanušec vrijedi dvostruko više od makedonskog prvaka

S jedne strane Škupi se mučio s nejakim gibraltarskim prvakom Lincoln Red Impsima. Nakon što su pobijedili kod kuće 3:0 poraženi su na Gibraltaru 2:0 i gotovo su prokockali prednost iz prvog susreta. S toga kladionice daju Dinamo golemu prednost te ukoliko uplatite 10 kuna na hrvatskog prvaka možete eventualno dobiti 11, a ako istu svotu uplatite na Makedonce i oni pobjede zarada se penje na čak 300 kuna. Na remi je tečaj oko osam.

Image
ZLATNI DEČKO NA IZLAZNIM VRATIMA /

Može li Šutalo srušiti rekord: Donosimo vam pregled najskupljih Dinamovih defanzivaca u povijesti

Image
ZLATNI DEČKO NA IZLAZNIM VRATIMA /

Može li Šutalo srušiti rekord: Donosimo vam pregled najskupljih Dinamovih defanzivaca u povijesti

Pogledamo li vrijednost na Transfermarktu nalazimo još jednu potvrdu o razlici u reputaciji i vrijednosti ove dvije momčadi. Dinamo nakon posljednjih pojačanja opet vrijedi preko 100 milijuna eura dok njihov današnji protivnik vrijedi svega 5.5 milijuna eura. Stavimo li to u kontekst HNL-a može se reći da bi Škupi bio uvjerljivo najjeftiniji, jer Slaven Belupo vrijedi po istom izvoru 6.98, a Varaždin i Istra nešto više od 8 milijuna. Zanimljivo je da Dinamo ima čak šest igrača koji vrijede sami više od cijele momčadi makedonskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplji igrač Dinama, Luka Ivanušec s vrijednošću od 12.5 milijuna eura je više nego dvostruko skuplji. Transfermarkt u momčadi Škupija najviše cijeni Sundaya Adetunjija i Kostarikanca Freddyja Alvareza. Procjenjuje ih na oko 800 tisuća eura.

Najbolji igrač dobio batine u klubu

Da Makedonci imaju još manje razloga za optimizam pobrinuli su se posljednjih dana prije spomenuti Sunday Adetunji i njegov senegalski suigrač Faustin Senghor koji su se, prema pisanju makedonskih medija, neprimjereno ponašali prema djevojkama u klubu pa kao posljedicu dobili batine od zaštitara.
Također, Makedonci financijski i organizacijski nisu dorasli Dinamo što dokazuje i činjenica da su s gostovanja kod Red Impsa putovali čak dva dana i usput spavali gdje su stigli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Čačić je jučer na konferenciji za medije pozvao na ozbiljan pristup, ali i čvrsto prigrlio ulogu favorita u ovom dvomeču.

"Radi se o ekipi koja je suvereno osvojila prvenstvo Makedonije. Bili su vrlo efikasni, dali su dosta golova i imali su jako malo poraza. Mislim da su upisali svega tri poraza, ali ipak je to makedonska liga. Držim da je Dinamo, a s tim se slaže i gostujući trener koji nas jako dobro poznaje, favorit. Ja prihvaćam tu ulogu međutim trebat ćemo to potvrditi na terenu u 180 minuta. Morat ćemo ozbiljno tome pristupiti i kroz dvije utakmice napraviti iskorak i podići formu', konstatirao je Čačić tom prilikom.
Zapravo, Dinamu opasnost može prijetiti tek od trenera Goce Sedloskoga koji modru momčad jako dobro poznaje no kao što je Čačić spomenuo i legendarni Makedonac je svjestan razlike u kvaliteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svjesni smo protiv koga igramo'

"Svjesni smo protiv koga igramo, protiv jedne od najboljih momčadi na ovim prostorima. Znamo po što smo došli, neće biti lako. Znamo kako igra Dinamo, pratili smo ga i analizirali. Želimo se predstaviti u dobrom izdanju, a koliko će nam to suparnik dozvoliti, vidjet ćemo. Dinamo igra dosta ofenzivan nogomet pod vodstvom novog trenera Ante Čačića. Spremni smo na sve. Mislim da će dečki odraditi posao kako treba i da ćemo se dobro predstaviti", konstatirao je nekadašnji stoper Dinama, a sada trener Škupija.

Škupi je u europskim krugovima izrazito mlad klub koji je na sceni svega deset godina, ali u tom periodu je uspio do Europe stići čak u pet navrata. Prije ove sezone samo su jednom prošli prvi izazov. Žrtva je prošle godine bio kosovski Llapi, a ove godine su preskočili gibraltarskog prvaka Lincoln. Drugi zadatak će biti znatno teži, jer Dinamo misli ozbiljno i to bi trebao dokazati već večeras u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo