PLAVI SE NADAJU / Kreće posljednja ovakva Liga prvaka: Dinamo izravno u skupinama od iduće sezone?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovakva kakvu je poznajemo sada igra se posljednjih 26 godina, ali od iduće sezone očekuju nas radikalne promjene

19.9.2023.
11:09
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

S današnjih osam utakmica kreće posljednja sezona ovog formata Lige prvaka. Ovakva kakvu je poznajemo sada igra se posljednjih 26 godina, ali od iduće sezone očekuju nas radikalne promjene. No, iz njih bi najviše mogao profitirati upravo zagrebački Dinamo.

Image
PROBAO GA VRBOVATI /

Olmo otkrio da ga je Dalić zvao u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo 2018.

Image
PROBAO GA VRBOVATI /

Olmo otkrio da ga je Dalić zvao u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo 2018.

U slučaju da naslov osvoji neki drugi hrvatski klub, takve šanse za automatski plasman neće biti jer Rijeka koja je druga ima koeficijent od 11.00 što je skoro pet puta manje od Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, od iduće sezone ćemo umjesto dosadašnjih osam grupa s po četiri momčadi imati veliku ligu s 36 momčadi, a svaka ekipa će igrati najmanje osam, a najviše 10 utakmica.

Prvih osam mjesta rezervirano je za osminu finala, a klubovi koji završe između 9. i 24. mjesta razigravati će za posljednjih osam mjesta u osmini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo se ima pravo nadati izravnom plasmanu

Osim novosti u formatu, velike su promjene i u kvalifikacijama. Umjesto dosadašnja četiri kluba koja su izborila nastup kroz pretkola, sada će ih biti pet.

To jedno dodatno mjesto donosi direktan plasman u skupine Lige prvaka onoj momčadi koja bude u 'putu prvaka' imala najbolji klupski koeficijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjera radi, da se tako radilo ove godine Šahtar bi dobio direktan plasman budući da mu je koeficijent 57.000, dok Dinamo ima 43.500. Dakle, radi se o razlici od 16.500 bodova. To se itekako da nadoknaditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se komplicirano, ali zapravo nije

Sve je na svom Twitter profilu objasnio Tomislav Globan, profesor na Sveučilištu u Zagrebu.

Pobjeda nosi u europskom natjecanju nosi 2 boda za koeficijent a, remi 1 bod. Međutim, neosvajanje domaćeg prvenstva znači eliminaciju iz utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je također bitno za Dinamo, klubovi u KL i EL moraju najprije nadoknaditi bonus koji su zaradili plasmanom u grupe prije nego im se krene povećavati klupski koeficijent. Dinamo je dobio 2.5 boda bonusa za ulazak u KL, što znači da tek od trećeg boda kreće povećavati svoj koeficijent, dok će Šahtar u Ligi prvaka to raditi odmah.

Dakle, da probamo pojednostaviti. Dinamo bi u Konferencijskoj ligi trebao osvojiti skupinu sa šest pobjeda što se, gledajući protivnike, i ne čini tako teško te bi trebao proći barem jedno eliminacijsko kolo te se nadati da Šahtar neće osvojiti puno bodova u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šahtar je u skupini s Barcelonom, Potrtom i Royal Antwerpom.

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo