KOME VIŠE ODGOVARA / Dinamo i Hajduk u ledenom spektaklu: Kako će vremenski uvjeti utjecati na igru u derbiju

Image

Tko će više profitirati od vremenskih neprilika koje su pogodile Zagreb te hoće li snijeg utjecati na ishod derbija? Praksa i statistika kažu da to ide na ruku jednoj momčadi

26.2.2023.
12:58
VOYO logo

Dinama i Hajduka čeka ledeni derbi. Dvoboj 23. kola koji će se igrati na Maksimiru može riješiti pitanje prvaka ili pak zakomplicirati borbu za naslov.

Objektivno gledano s obzirom na stanje na tablici, kvalitetu kadra i trenutnu formu Dinamo je apsolutni favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetkovani Hajduk traži bodove nade

Splićani dolaze u Zagreb sa zaostatkom od osam bodova i utakmicom viška. Leki će po svemu sudeći faliti čak devet prvotimaca jer su uz već duže ozlijeđene Lovru Kalinića i Josipa Eleza izvan stroja u posljednja dva tjedna izbačeni Chidozie Awaziem, Dominik Prpić, Toni Borevković, Anthony Kalik, Lukas Grgić i Emir Sahiti, a po svemu sudeći viroza je zadesila Darija Melnjaka i Marka Livaju.

I bez tih izostanaka Splićani se nisu briljirali pod novim trenerom, a u ovoj situaciji su im šanse još značajno smanjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić stabilizirao ekipu

S druge strane, momčad Ante Čačića izgleda solidno. Nije to Dinamo u svom najboljem izdanju, ali nakon početnih posrtanja iskusni strateg Modrih stabilizirao je momčad te su rezultati bliže očekivanjima navijača iako se u igri osjeća odlazak Mislava Oršića i činjenica da se Bruno Petković tek vraća nakon ozljede.

Ipak, jedan faktor može značajno utjecati na ono što ćemo gledati na Maksimiru, a to su vremenski uvjeti. Autor ovog teksta je i sam godinama igrao natjecateljski nogomet, doduše ne na najvišoj razini, no bez obzira na rang natjecanja loši uvjeti za igru idu na ruku kvalitativno slabijoj momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loši uvjeti odgovaraju slabijima

Kod ekstremno loših uvjeta za igru tehnička i taktička nadmoć pojedinaca i ekipa se gotovo anulira te presudan faktor postaju koncentracija, duel igra i prilagodljivost okolnostima.

Kako bismo provjerili kakav stil igre njeguju naša dva najbolja kluba te kome bi ledeni i snježni uvjeti kakvi su najavljeni mogli više koristiti, konzultirali smo stručnjake iz Sofascora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamov dominantan posjed

Očekivano Dinamo je što se posjeda tiče najdominantnija momčad prvenstva. Modri u prosjeku imaju 62.6 posto posjeda. Splićani su također pri vrhu lige no daleko iza svojih glavnih rivala jer Lekina (ranije Dambrauskasova i Karoglanova) momčad drži loptu u nogama 55 posto vremena.

Sam posjed nije glavni faktor koji određuje stil igre već je to način na koji se taj posjed koristi. Čačićeva ekipa zaista teži kreaciji te je konfiguracijski posložena na način da kratkim pasovima u zadnjoj trećini traži višak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lekini puleni još ne uspijevaju u djelo provesti ono što on traži od njih pa, kako i sam kaže, često napucavaju preskačući najkreativniji dio svoje momčadi.

Hajdukovi prekidi najveća opasnost

Iako je dojam da Dinamo puno manje koristi duge lopte od Hajduka ove sezone to faktografski nije točno. Naime, Modri su u sezoni odigrali 1 346 dugih dodavanja uz 59.8 posto uspješnosti. Drugim riječima, Čačićeva ekipa ima nešto više od 38 točnih dugih dodavanja po susretu koja su često vrlo funkcionalna i efikasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Hajdukovu je igru na godišnjoj razini teško analizirati jer je Ivan Leko već treći trener koji sjedi na klupi splitskog kluba te je bitno izmijenio stil igre. Hajduk je u sezoni odigrao 1 365 dugih dodavanja no uz samo 48.2 posto uspješnosti odnosno nekih 29.8 po utakmici. Splićani zapravo puno više koriste duga dodavanja no sa zamjetno manje uspješnosti.

Još jedan faktor koji treba promatrati u kontekstu loših vremenskih uvjeta jest skok i duel igra. U oba segmenta Dinamo je nešto uspješniji. Zagrepčani dobivaju 11.8 zračnih dvoboja po utakmici uz 56 posto uspjeha i 47 duela u kojima su na preko 54 posto uspješnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudna duel igra i voljni moment

Splićani su u ta dva segmenta također solidni. S 50 postotnom uspješnosti u oba segmenta dobivaju nešto manje od 42 duela i 12 skokova po dvoboju.

Drugim riječima, Dinamo je ove sezone dominantan i u promatranim segmentima no prisjetimo li se prvih nekoliko proljetnih kola koja su odigrana na rubu regularnosti bit će nam jasno da Čačićeva momčad ne uživa u takvim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ni Lekini igrači briljirali u tom periodu, ali s obzirom na golem broj izostanaka upravo su nepovoljni uvjeti za igru koje najavljuju meteorolozi faktor koji Hajdukovom strategu mogu biti adut više.

Dinamo i dalje favorit

Kako je sam rekao 'inspiracija i prekidi mogu presuditi'. Upravo su prekidi najjače oružje Lekinog Hajduka, ali za povoljan rezultat protiv Dinama Bilima će trebati kompaktnost, visoka razina trke i natpolovična uspješnost u duelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Ante Čačić će pas igrom morati primiriti Splićane te kontinuiranim dugim pritiscima razlamati Hajdukovu obranu. Naravno, morat će Dinamo i popraviti realizaciju s kojom se mučio u dosadašnjem dijelu nastavka prvenstva.

Na posljetku možemo zaključiti da bi snijeg i obilna kiša mogla povećati šanse Hajduku za pozitivan rezultat no ne onoliko koliko bi se moglo činiti na prvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak riječ je o derbiju u kojem ništa nije bitno osim onih 90 minuta koje će momci u plavom i bijelom odraditi na terenu i u kojem će pobijediti – bolji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo