DANI PONOSA I SLAVE: / Čarobna hrvatska noć zbog koje je čitava nacija bila u transu

Image
Image

Poseban datum u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije zauzima 21. studeni 2007. godine.

21.11.2016.
10:18
VOYO logo

"Bilić Boysi" su tom pobjedom u kvalifikacijama uništili engleske nade u plasman na Euro 2008. Po prvi put nakon 24 godine, Englezi su propustili kontinentalnu smotru. Slavilo se i u Rusiji, kojoj je ovaj rezultat pomogao da se plasira na Euro u Njemačkoj i Austriji.

Image
Image

Kranjčar načeo Engleze

Da će se te kišne večeri na Wembleyu dogoditi nešto posebno, najavio je Niko Kranjčar koji je u 8. minuti jakim udarcem s 25 metara načeo mrežu Scotta Carsona. Šest minuta kasnije, Hrvatska je vodila 2:0. Bila je to fenomenalna akcija napadača, Eduardo je "brazilski" proigrao Ivicu Olića koji je lažnjakom izbacio engleskog vratara, a onda "šeretski", ne gledajući prema golu, zatresao mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su bili u šoku, a Hrvatska odigrala jedno od najboljih poluvremena u povijesti reprezentacije. U nastavku je Josip Šimunić povukao JermaineaDefoea za dres, a s bijele točke na 1:2 smanjio je Frank Lampard. Na 2:2 izjednačio je Peter Crouch u 65. minuti, svladavši Stipu Pletikosu iz blizine, na ubacivanje Davida Beckhama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da to bude večer za pamćenje pobrinuo se Mladen Petrić koji je ušao i 69. minuti umjesto Eduarda u igru. Bilić je imao "nos", uveo je igrača koji će osam minuta kasnije donijeti pobjedu Hrvatskoj. Opalio je Petrić ljevicom s 20-ak metara, Carson je ponovno loše reagirao. Na semaforu je svijetlilo 2:3, a na Wembleyu se čula samo pjesma hrvatskih navijača...

Izbornik Bilić skakao je i mahao rukama, potrčao u zagrljaj svojih suradnika Nikole Jurčevića, Aljoše Asanovića i Roberta Prosinečkog. Navijači i reprezentacija bili su u tom trenutku jedno biće...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Bilić: Englezi su nas strašno potcijenili

"Englezi su nas strašno potcijenili, pa kazali su da ni jedan hrvatski igrač ne bi mogao igrati prvih 11 njihove momčadi. Veću motivaciju nismo mogli dobiti. Englezi, morate se probuditi!", kazao je Slaven Bilić, izbornik Vatrenih, koji je osam godina kasnije stigao na Otok i preuzeo West Ham.

"Bili ste nevjerojatno arogantni. Ne znam što su Hrvati skrivili Englezima da smo imali takav tretman. Ne mogu vjerovati niste prepoznali našu kvalitetu", kazao je o domaćinu Vedran Ćorluka, koji je na Otoku igrao za Manchester City i Tottenham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Budala s kišobranom'

Taj dan na Wembleyu rođena je i priča o "budali s kišobranom", kako su engleski mediji prozvali tadašnjeg izbornika Stevea McLarena. Naravno, nakon debakla u kvalifikacijama i poraza protiv Hrvatske, smijenjen je već idući dan, ali "Wally with the brolly", koji je po kiši nemoćno gledao kako Hrvati "mrcvare" Tri lava, ostao je za sva vremena.

"Izdali smo naciju. Nema opravdanja za to. Veliko je razočaranje kod kuće primiti tri pogotka", kazao je McLaren nakon, pokazalo se, njegove posljednje utakmice na klupi engleske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

kvalifikacije za Euro 2008. (21. 11. 2007)

Wembley, London

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska - Hrvatska 2-3 (0-2)

ENGLESKA (4-1-4-1): Carson - Richards, Campbell, Lescott, Bridge - Barry (od 46. Defoe) - Wright-Phillips 8 (od 46. Beckham), Gerrard, Lampard, Cole (od 80. Bent) - Crouch; izbornik: Steve McClaren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA (4-4-2): Pletikosa - Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić - Srna, Modrić, N. Kovač, Kranjčar (od 75. Pranjić) - Olić (od 84. Rakitić), Eduardo (od 69. Petrić); izbornik: Slaven Bilić.

SUDAC: Peter Frojdfeldt (Švedska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STRIJELCI: Kranjčar (8.), Olić (14.), Petrić (77.)/Lampard (56.-11m), Crouch (65.)

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo