najveći uspjeh u povijesti / Dani kad je Hrvatska živjela za nogomet: Prisjetite se najboljih deset trenutaka na Svjetskom prvenstvu

Srebro zlatnog sjaja zasjalo je na prsima naših reprezentativaca i ušlo je u legendu

1.12.2018.
7:00
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija priuštila nam je najljepšu nogometnu godinu od osamostaljenja Hrvatske. Zlatko Dalić i njegovi momci učinili su nemoguće i poslali Ćirinu generaciju originalnih Vatrenih povijest kao tek drugu najbolju.

Srebro zlatnog sjaja zasjalo je na prsima naših reprezentativaca i ušlo je u legendu. No, nakon kvalifikacija naša momčad nije bila niti blizu uskom krugu favorita. Kako smo izveli ovo čudo nad čudima, prisjetimo se kroz pregled deset trenutaka za pamćenje iz Rusije (s ljubavlju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Nigerija - Hrvatska

Na samom startu SP-a dalo se naslutiti da će nam ljeto u Rusiji ostati u lijepom sjećanju. Pobjedom nad Nigerijom 'Vatreni' su osvojili 3 boda i preuzeli vrh ljestvice. Autogol Eteba i Modrić s bijele točke za rutinskih 2:0.

2. Slučaj Kalinić

Nakon uspješnog starta, Vatrene je pogodio veliki incident. Izbornik Dalić zbog nepoštivanja discipline poslao je Nikolu Kalinića kući, a Hrvatska je postala jedina reprezentacija na turniru koja je u rosteru ostala s igračem manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Demoliranje Argentine

U 2. kolu stigla je potvrda da je ova generacija spremna za velike stvari. Hrvatska je u Nižnjem Novgorodu protiv Gaučosa slavila 3:0, Messi je bio potpuno nevidljiv, a Hrvatska je nakon samo dvije utakmice bila u drugom krugu.

4. Stoti nastup Vedrana Ćorluke 

Image

Dani kad je Hrvatska živjela za nogomet: Prisjetite se najboljih deset trenutaka na Svjetskom prvenstvu

Image

Dani kad je Hrvatska živjela za nogomet: Prisjetite se najboljih deset trenutaka na Svjetskom prvenstvu

Reprezentativni 'senator' Vedran Ćorluka protiv Argentine je postao tek 7. član vatrenog 'kluba 100'. Čarli je u povijesnoj pobjedi nakon Argentine u 90. minuti ušao s klupe i tako se upisao u povijest hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Eksplozija Subašića

Vratar Danijel Subašić bio je apsolutni junak raspucavanja jedanaesteraca u osmini finala i četvrtfinalu SP-a. Suba je protiv Danske skinuo tri, a protiv Rusije dva jedanaesterca i tako postao jedan od najvećih junaka Mundijala.

6. Pobjeda nad Engleskom

U polufinalu SP-a Vatreni su svladali ljutog rivala Englesku. Englezi k'o Englezi, uoči utakmice bili su puni samopouzdanja i po mnogima su podcijenili Vatrene, no Perišić i Mandžukić svojim su pogocima odveli Hrvatsku u finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Finale

Igrati u finalu SP-a činjenica je koja je sama po sebi dovoljna da zauvijek ostane zapisana u povijesti. Šlag na tortu bili su komentari vodećih svjetskih medija kako je Hrvatska bila bolji takmac i kako je 'Tricolore' pomazila sreća.

8. Show predsjednice

Predsjednica je bila u potpunom transu nakon završetka finalne utakmice u Rusiji. Na ceremoniji dodjela medalja, Kolinda je, što od kiše, što od suza, bila potpuno promočena, a poljubila je i pehar namijenjen prvaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Nagrada za Luku Modrića

Luka Modrić nagradom 'The Best' za najboljeg igrača prvenstva ušutkao je i zadnje skeptike i potvrdio da je najbolji hrvatski igrač u povijesti. Sve je okrunio kasnijim proglašenjem za najboljeg igrača svijeta od strane FIFA-e.

10. Doček na trgu

Kulminacija nacionalne euforije dogodila se 16. svibnja, kada je oko pola milijuna navijača dočekalo srebrne Vatrene na Trgu bana Jelačića. Doček je potrajao desetak sati, a nije se dogodio ni jedan incident. Predivan kraj ljetne bajke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo