DALIĆEVA DESNA RUKA PUNA OPTIMIZMA: / Hrvatska danas igra protiv Španjolske, a ako sumnjate u dobar rezultat onda će vas ove riječi ohrabriti

Image
Foto: AFP

'Španjolci će htjeti pokazati da su reprezentacija koja zaslužuje golem respekt, no nešto se pita i nas'

11.9.2018.
8:28
AFP
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija pred novim je ispitom. Nakon osvojenog srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i prijateljskog ogleda protiv europskog prvaka Portugala (1-1) pred izabranicima izbornika Zlatka Dalića premijerna je utakmica u Ligi nacija. Suparnik je atraktivan i iznimno zahtjevan, sa novim izbornikom Luisom Enriqueom na kormilu Vatrene u Elcheu čeka španjolska nogometna reprezentacija.

Image
IZBORNIK OBZNANIO TKO SE VRAĆA U MOMČAD PROTIV ŠPANJOLSKE: /

'Hoćemo napraviti novu igru i probati par novih igrača'

Image
IZBORNIK OBZNANIO TKO SE VRAĆA U MOMČAD PROTIV ŠPANJOLSKE: /

'Hoćemo napraviti novu igru i probati par novih igrača'

Zlatko Dalić je već rekao što misli o suparniku koji je u posljednjih deset godina bio svjetski prvak i dvaput se okitio titulom najbolje europske momčadi, Barcelonin veznjak Ivan Rakitić također najavio ogled, a sad najava stiže i od Dalićevog pomoćnika Dražena Ladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Croatia's coach Zlatko Dalic (R) and assistant coach Drazen Ladic attend a training session of the Croatian national football team at a training field outside the Luzhniki Stadium in Moscow on July 13, 2018, two days before the Russia 2018 World Cup final football match between France and Croatia. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS

Kvalitetu imamo

Na Dalićevo inzistiranje Ladić je bio dio stručnog stožera Vatrenih u Rusiji pa uz broncu sa SP-a iz igračkih dana (Francuska 1998.) ima i srebrnu medalju na koju se dojmovi mnogima još nisu niti slegli. U razgovoru za Sportske novosti upitan je Ladić misli li da Hrvatska može ponoviti ljeto 2018. godine odnosno može li se naša nacionalna nogometna momčad ponovno naći u finalu takvog turnira.

"Ja mogu misliti svašta, nisam poznat po bombastičnim najavama. I poslije 1998. smo govorili 'nikad više', a eto ipak je došlo. Tako da ne znaš kada i hoće li doći još koji takav uspjeh. Dvadeset godina je dug period, od Francuske, puno toga se promijenilo, i generacije, i okolnosti u svijetu nogometa, i sad na ovom SP-u nam je puno stvari išlo na ruku i rezultat nije izostao. Hoće li on doći za sljedeće četiri godine ili za četrdeset godina, tko to može reći? Kvalitetu definitivno imamo. I svih ovih godina smo je imali, ali nisu bile okolnosti ili nam je nešto nedostajalo, nešto se nije posložilo za taj završni korak i za uspjeh. U Rusiji je sve došlo na svoje mjesto i napravili smo to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se dobar rezultat na Euru

Pitanje je može li to srebro biti zamašnjak za dobar rezultat na europskom prvenstvu 2020. godine.

"To se na neki način i očekuje od nas. Ne samo u Hrvatskoj, nego vjerojatno i u svijetu jer skrenuli smo veliku pozornost međunarodne javnosti. Danas kad se Hrvatska pojavljuje na terenu, to se događa uz veliki respekt, koji osjećamo. Utakmica u Portugalu je isto to pokazala, kod najave službenog spikera naši igrači dobivali su ovacije. Nije mala stvar kad dođeš u drugu državu i doživiš takvo poštovanje. To su igrači svojim zalaganjem i rezultatima na Svjetskom prvenstvu definitivno zaslužili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran je Ladić u jedno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo mi pasti preko noći. Definitivno. Što se tiče same utakmice s Portugalom, rezultat je dobar. Za igru mislim da može i mora biti dosta bolja. I bit će. Nekoliko igrača je bilo praktično prvi put ovdje, iako se međusobno relativno znaju, ali jedno je znati se s kave, a drugo na terenu poznati jedan drugoga. Kad se to posloži, a neće trebati dugo vremena, bit ćemo pravi."

Po pobjedu

Slijedi službena utakmica i jak suparnik u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog same činjenice da utakmica ima natjecateljsku notu, vjerujem da će naš pristup biti takav. Pravi. Probili smo nekako led tog prvog nastupa, sada smo se zagrijali i ulazimo polako u natjecateljski ritam. Ne treba očekivati ništa spektakularno, ali želja i pristup će nam biti da susret ne izgubimo, da ga pokušamo dobiti. U konačnici igra se za bodove, a ako se već natječemo, želimo to i osvojiti. Na taj način smo došli na Svjetsko prvenstvo, ne s velikim najavama, ali smo govorili ne terenu. Vjerujem da će takve navike ostati i dalje, ne vidim zašto ne bi."

"Španjolska ima svoj stil igre, neuspjeh na SP-u im je dodatan motiv. Naravno da će oni, pogotovo pred svojom publikom, htjeti pokazati da su reprezentacija koja zaslužuje golem respekt. Mi to znamo i poštujemo, no nešto se pita i nas. U svakom slučaju i oni i mi željet ćemo se prikazati u najboljem svijetu, ne sumnjam da će atmosfera biti izvanredna, svi preduvjeti za kvalitetnu igru postoje", uvjeren je Ladić koji kaže da iznimno cijeni španjolske nogometaše, ali i koji naglašava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić i Rakitić

"Velika je stvar što su Modrić i Rakitić ovdje, da su oslonac igračima koji dolaze, sigurno će se novima biti lakše uključiti se u sve to, nego da sami moraju biti nositelji. Međutim, ne treba sad očekivati da će Modrić i Rakitić rješavati sve probleme, a ostali neka budu vodonoše. Definitivno moramo biti svi na podjednakoj razini da bismo bili uspješno. A što se njih dvojice tiče, u godinama su u kojima još mogu igrati jako dobar nogomet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo