ČUVENI GAZZA ZBOG MARADONE SPUSTIO SHILTONU: / 'Za tebe nitko danas ne bi ni znao da nije bilo tog gola'

Image
Foto: Profimedia

Maradona je u srijedu umro od akutnog edema pluća, a ne od srčanog udara kako se prvotno smatralo

26.11.2020.
20:04
Profimedia
VOYO logo

Legendarni engleski vratar PeterShilton (71) istaknuo je kako je DiegoMaradona bio jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ali i da je njegov pogodak rukom na Svjetskom prvenstvu 1986. ostavio "gorak okus" mnogim igračima iz tadašnje engleske reprezentacije.

Argentina je u četvrtfinalu SP-a 1986. pobijedila Englesku sa 2-1, a oba gola zabio je argentinski majstor. Upravo su golovi koje je zabio Englezima možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi im je zabio lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Maradona je za vodstvo 1-0 "nadskočio" vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri suparnička nogometaša i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Gary Lineker je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shilton, koji je tada branio, rekao je kako je i dalje tužan zbog gola rukom, ali i da bi ipak sada trebalo slaviti Maradoninu veličinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedan od najboljih igrača svih vremena, sam je osvojio svjetsko prvenstvo za Argentinu. Mi, ja i pojedini suigrači iz reprezentacije, zamjerali smo mu što nije pokazivao previše sportskog duha. U redu, varaš ili pogriješiš, podigneš ruke i kreneš dalje, ali mislim da takva filozofija u nekim zemljama nije bila kao naša", rekao je Shilton u razgovoru za Sky Sport.

"Uvijek postoji onaj mali, gorak okus, ali to je sada nestalo. Umro je i trebali bi slaviti njegovu veličinu," dodao je Shilton koji je na vratima "Gordog Albiona" sakupio 125 nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši vratar Leicester Cityja, Stoke Cityja, West Ham Uniteda i drugih engleskih klubova prisjetio se trenutka iz 51. minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da ću stići do lopte, mislim da je Maradona u jednom razgovoru rekao da je igrao rukom jer je znao da je neće moći zahvatiti glavom. Iskoristio je priliku, lopta je završila u mreži, a onda je otrčao slaviti. Gledali smo i čekali da se sudac oglasi, naravno, ostalo je povijest."

Dodao je kako je Maradona bio lukav, jer je dok je igrao rukom, istovremeno zamahnuo i glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je vrlo brz nogometni mozak i znao je što radi. Nisam očekivao da će otići kod suca i reći da je igrao rukom, ali poslije utakmice, kada je pričao o božjoj ruci, nije se ispričao i kazao kako se izvukao. To je bilo nesportski. To je utrljalo sol u rane engleske reprezentacije," naveo je Shilton.

U međuvremenu oglasio se i legendarni PaulGascoigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maradona je bio ikona. Ljudi samo govore o tom golu i božjoj ruci. Ali, taj je gol stvorio Petera Shiltona. Shilte, taj gol te stvorio i to je istina. Za tebe nitko danas ne bi ni znao da nije bilo tog gola", poručio je kroz smijeh čuveni Gazza.

Maradona je u srijedu umro od akutnog edema pluća, a ne od srčanog udara kako se prvotno smatralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTLplay donosi biografsku dramu o nogometnom geniju Diegu Maradoni.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo