Zašto je poseban? / Christopher Nkunku, nevjerojatni Francuz koji ima više golova i asistencija od Messija i Ronalda - zajedno!

Image
Foto: Profimedia

Ovaj 24-godišnji Francuz po statistici spada među najbolje u Europi, a mnogi će biti zainteresirani za njegove usluge kada dođe ljeto i prijelazni rok.

23.4.2022.
12:00
Profimedia
VOYO logo

Nogomet je jedinstvena kombinacija kolektiva i individualne kvalitete. Postoje granice do koje jedan igrač može na svojim leđima nositi momčad, a istovremeno cijeli sustav igre jedne ekipe može ovisiti baš o jednom pojedincu. To je situacija s kojom se stotinu trenera i klubova mora suočiti iz dana u dan, a ljetna i zimska pojačanja igraju ključnu ulogu u pojačavanju sustava i igračkog kadra.

Malo je igrača koji su sposobni konzistentno generirati pogotke i asistencije, iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu. Takvi igrači se logično smatraju najboljima na svijetu, a samim time su i najskuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga, nije veliko iznenađenje vidjeti brojne momčadi kako svako ljeto rasipaju novce u potrazi za velikim pojačanjima. Jedno ime za koje će se boriti mnoge europske momčadi u nadolezećem ljetu je Christopher Nkunku.

Image
Foto: SofaScore

Čudesni Francuz

Statistika 24-godišnjeg Nkunkua dovoljno govori. U 45 utakmica ove sezone, Nkunku je zabio 30 pogodaka i podijelio 16 asistencija. To znači da u prosjeku generira više od jednog pogotka za RB Leipzig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o igraču koji je opasan na svim stranama terena. Nkunku je, po definiciji, veznjak i napadač. Međutim, on je igrač koji nema definiranu ulogu, već operira po čitavom terenu gdje stvara šanse i probleme za protivničke obrane.

Nkunku je jedan od mnogih talenata koji su odrastali u manjem francuskom gradu Lagny-sur-Marneu. Najviše se ističe ime Paula Pogbe, koji je također odrastao u Marneu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine Nkunku upisao i debi za francusku nogometnu reprezentaciju, koja uistinu ima pregršt talentiranih nogometaša. Debitirao je u prijateljskom susretu protiv Obale Bjelokosti, a igrao je i protiv Južnoafričke Republike. Sigurno je kako će izbornik Didier Deschamps imati Nkunkua u kadru uoči nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Katru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica grupne faze Lige prvaka protiv Manchester Cityja najavila je fantastičnu sezonu. Zabio je hat-trick protiv možda i najbolje momčadi na svijetu, a sada je ključni kotačić u Leipzigovom pohodu na titulu Europske lige.

Nkunku je, u srži, ofenzivni vezni igrač. On je samim prisustvom prijetnja za protivničke obrane. Radi se o igraču koji će bez razmišljanja uslužiti svoje suigrače, ali njegova najveća kvaliteta je sposobnost s loptom. Kada primi loptu, dobre stvari se dogode za Leipzig. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gura loptu, zabija golove i izvlači prekršaje

Image

Karim Benzema, Kylian Mbappe, Robert Lewandowski, Mohamed Salah, Christopher Nkunku

To je lista igrača koji ove sezone imaju najviše golova i asistencija u Europi. O prvoj četvorici ne treba trošiti previše riječi, svaki od njih kotira kao jedan od najboljih nogometaša na svijetu, a Kylian Mbappe je želja svih europskih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Mbappea si ne može svatko priuštiti. Jednako tako, Mbappe ne želi svakoga. Poznato je da je njegova želja da igra u Real Madridu, a PSG ga pokušava zadržati svim snagam i očekuje se kako će on iduće sezone nositi dres jednog od ta dva kluba.

Nkunku je, s druge strane, zvijezda u usponu. Njegove bi usluge Leipzig svakako pošteno naplatio, ali on će uskoro sigurno biti spreman za veću pozornicu od trećeplasirane momčadi Bundeslige. U prosjeku Nkunku uputi 2.4 udarca po utakmici s 28 posto učinkovitosti. Uz to, ima 1.8 ključnih dodavanja po utakmici, kao i 63% uspješnosti driblinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Malo je igrača koji imaju sposobnost iznijeti loptu na protivničku stranu terena i znati što će napraviti s njom. Nkunku brzo donosi odluke, pa tako bombardira protivničke obrane s ubojitim ubačajima, preciznim dodavanjima i, na kraju, sposobnošću za zabijanje pogodaka.

Za Nkunkua je zagrizao Manchester United, koji bi rado u svoj sastav ubacio talentiranog 24-godišnjaka. Iduće sezone klupu preuzima nizozemski stručnjak Erik ten Hag, a on planira temeljito promjeniti sastav Crvenih vragova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Leipzig inzistira da planiraju i dogodine zadržati izvrsnog igrača. Sigurno je kako će ljeto donijeti puno drame oko nadolazećih transfera, a Christopher Nkunku trebao bi biti jedan od imena o kojima će se najčešće pričati. S dobrim razlogom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo