BEZ DLAKE NA JEZIKU / 'Pretvorili su se u vuka spremnog da pojede baku': Slovenski odvjetnik kroz priču o Crvenkapici upozorio na veliku opasnost

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksander Čeferin upozorio je u srijedu da nogometu prijeti rasprodaja, zbog stalne prijetnje osnivanjem Superlige i zbog sve većeg broja investitora u sport.

5.4.2023.
13:00
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin, koji bi u poslijepodnevnim satima trebao dobiti novi četverogodišnji mandat za vođenje Uefe jer nema protukandidata, zastupnicima okupljenima u Lisabonu na kongresu krovnog europskog nogometnog tijela rekao je da su se oni koji su za takvu odcjepljenu ligu u roku od nekoliko mjeseci 'pretvorili u lik iz Crvenkapice: vuka prerušenog u baku, spremnog da te pojede'.

Image
SVIJET PLAVIH /

'Pet osvojenih bodova za Dinamo u posljednjih 5 utakmica je premalo, međutim nešto drugo je alarmantno u svemu tome i tu leži problem'

Image
SVIJET PLAVIH /

'Pet osvojenih bodova za Dinamo u posljednjih 5 utakmica je premalo, međutim nešto drugo je alarmantno u svemu tome i tu leži problem'

"Ovdje imamo dva suprotstavljena pogleda na svijet. Imamo cinizam ispred morala. Imamo sebičnost ispred solidarnosti. Imamo pohlepu ispred dobronamjernosti. Zaokupljenost sobom ispred otvorenosti prema drugima. Vlastiti interes ispred altruizma. Sramotne laži ispred istine. Nasljednike iznad graditelja. Kartel iznad meritokracije i demokracije. Cijene dionica iznad sportskih zasluga. Potraga za profitom iznad utrke za trofejima", rekao je Čeferin u svom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pokušaj Super lige od strane 12 klubova iz Engleske, Španjolske i Italije propao je za nekoliko dana, ali Real Madrid, Barcelona i Juventus nisu odustali i iznijeli su slučaj Europskom sudu pravde, tvrdeći da Uefa nema pravo sankcionirati klubove koji formiraju suparnička natjecanja, kao što su europski nogometni čelnici prijetili da će učiniti.

"Tijekom posljednjih nekoliko godina vidjeli smo kako se europski nogometni krajolik promijenio do neprepoznatljivosti. Klubove su kupili investicijski fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi su porasli, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, koji prkosi svakoj logici i načelima", istaknuo je predsjednik Uefe te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo razbiti mit da je privatizacija nogometa nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost, kao što smo vidjeli, ali zajedno ćemo preokrenuti tijek povijesti."

"Nogomet jest i uvijek će ostati narodni sport", zaključio je Čeferin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo