BROJKE NE LAŽU, OVO JE DRUGAČIJI UNITED: / Mourinho je igračima promijenio navike dosadnog Van Gaala

Image
8.10.2016.
12:00
VOYO logo

Početak je to teksta kojeg je objavio Sky Sports, a u kojem se tvrdi da je Mourinho dramatično izmijenio napadački stil, posjed lopte i još neke igračke elemente u svom uvodnom dijelu vladavine u Unitedu. Usput, nizozemski stručnjak je nakon sedam odigranih kola imao sakupljenih 16 bodova i klub je bio na vrhu premierligaške ljestvice, Mourinhov Manchester ima tri boda manje i trenutačno je šesti.

Napad

Pod Mourinhovim vodstvom Unitedovi nogometaši zabili su gol više u odnosu na Van Gaalove u istom razdoblju, ali je broj udaraca prema suparničkim vratima gotovo udvostručen. U prošloj sezoni u ovo vrijeme igrači kluba s Old Trafforda uputili su 54 udarca (17. u ligi) u odnosu na 92 ovosezonska od kojih je njih 45.7 posto išlo u okvir gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

S druge strane, Nizozemčeva momčad je udarce u pogodak pretvarala u 22.2 posto slučajeva (drugi u ligi) u usporedbi sa 14.1 posto aktualnog sastava (deseti u ligi). Upućivali su Van Gaalovi nogometaši 13.1 udarac prema suparničkim vratima, Mourinhovi to čine 16.5 puta po ogledu.

Da je Mouirinhova momčad hrabrija kazuje i sljedeći podatak – u prošloj sezoni, dakle pod Van Gaalovim vodstvom, United je imao puno više posla u obrani. Branili su se od više udaraca, imali više blokiranih suparnikovih pokušaja, čišćenja i presjecanja lopti, ali i primili tri pogotka manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodavanja

Mourinho je tu već naglasio da se neke navike u njegovoj momčadi teško mijenjaju, ali definitivno se mijenjaju. U prvih sedam utakmica, Unitedovi igrači imali su više od 400 dodavanja manje u odnosu na isto razdoblje u prošloj sezoni, premda im je preciznost u dodavanjima i dalje oko 85 posto (drugi u ligi). Sada imaju i manje loptu u svojim nogama u odnosu na prošlu sezonu (55.9 posto – 59.8 posto), ali imaju više ubacivanja s krilnih pozicija na račun čega su i postigli pet od trinaest dosadašnjih golova.

Trčanje

Trče manje. Zasad igrači Uniteda broje 735,6 pretčanih kilometara, u Van Gaalovoj vladavini brojka je iznosila 802,2 km. Samo su jednom u ovoj sezoni istrčali više kilometara od suparnika i to u 4-1 pobjedi protiv Leicestera. Usporedbe radi, igrači Manchester Cityja koje vodi Josep Guardiola i koji su vodeći u poretku, samo su jednom pretrčali manje kilometara od suparnika. I tad su upisali prvi poraz u sezoni (Tottenham).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Paul Pogba je jedini Unitedov igrač koji u svakoj utakmici naniže ne manje od deset kilometara dok drugi čuvaju energiju. Rezultira to kontranapadima, a Mourinhova momčad istrčala je 200 sprinteva više u odnosu na Van Gaalovu.

Kao zaključak izvor nudi sljedeće - Mourinhov United manje dodaje, manje trči, ali prva im je pomisao kretanje prema naprijed, a ne na stranu ili prema vrataru sa svrhom čuvanja lopte. Svojim je zvijezdama dao slobodu i premda ostaje otvoreno pitanje uloga koje imaju Wayne Rooney i Henrih Mhitarijan, čini se da su Unitedovi navijači zadovoljni načinom igre kluba za koji navijaju. Postoji i problem – napredovali su i suparnici. Mourinho je na pravom putu, ali je i konkurencija neumoljiva, zaključuje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo