VELIKI ODJEK / Borussia D. šokirala izborom sponzora: Odluka digla na noge sve, javio se i predstavnik crkve

Image
Foto: Profimedia

Borussia Dortmund će od tvrtke iz susjednog Dusseldorfa dobiti više od 20 milijuna eura tijekom tri godine

2.6.2024.
15:05
Profimedia
VOYO logo

Nogometni klub Borussia Dortmund objavio je u srijedu (29. svibnja) da je sklopio ugovor o sponzorstvu s Rheinmetallom - najvećim njemačkim proizvođačem oružja i jednim od najvećih proizvođača oružja i streljiva na svijetu, priču donosi DW.com.

Image
JASNA PORUKA /

Napravio jedini što i Messi pa poručio: 'Nadam se da Perez ovo gleda, želim biti kao Modrić'

Image
JASNA PORUKA /

Napravio jedini što i Messi pa poručio: 'Nadam se da Perez ovo gleda, želim biti kao Modrić'

Borussia Dortmund će od tvrtke iz susjednog Dusseldorfa dobiti više od 20 milijuna eura tijekom tri godine - pišu mediji. Bild piše da je dogovoreno 11 milijuna eura po sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su se tvrtke koje u Njemačkoj proizvode oružje i streljivo rijetko pojavljivale u javnosti. Međutim, mnogo toga se promijenilo u zemlji od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Kancelar Olaf Scholz nazvao je to prekretnicom. A moglo bi se prevesti i kao nova era.

Za Rheinmetall to prije svega znači - puno posla i puno novca, mnogo milijardi. Prema vlastitim procjenama, Rheinmetallu će dobiti oko 30 milijardi iz posebnog fonda od 100 milijardi eura za Bundeswehr - u razdoblju od nekoliko godina. A sada je očito došao red na njega da promijeni imidž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Logo proizvođača oružja bio je vidljiv i prije početka finala Lige prvaka u utakmici s Real Madridom, (koju je Borussia izgubila 2:0) jednako kao što je vidljiv bio i transparent navijača koji se protive sponzorstvu. Na transparentu stoji: 'Rheinmetrall. S nogometom do imdža čistunstva?'

Image
Foto: Profimedia

List Handelsblatt piše kako bundesligaš iz Dortmunda ne ulazi u suradnju s Rheinmetallom samo zbog novca. Riječ je, kažu u klubu, i o svjesnom pokretanju javne rasprave o tome što je potrebno za sigurnost zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hans-Joachim Watzke, predsjednik uprave Borussije Dortmund, iznio je svoje mišljenje o suradnji s Rheinmetallom. "Sigurnost i obrana noseći su stupovi naše demokracije. Pogotovo danas, kada svaki dan vidimo kako se mora braniti sloboda u Europi”.

Navijači Dortmunda su, međutim, iziritirani i ljuti. U otvorenom razgovoru s upravom kluba, predstavnici navijača izrazili su 'zabrinutost oko partnerstva i komunikacije u tom smislu, kao i sumnje da je to partnerstvo kompatibilno s vrijednostima Borussije Dortmund', navodi se u priopćenju. Razgovor je vođen prije nego što je objavljena vijest o potpisivanju ugovora, samo nekoliko dana prije velikog finala u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Očekivano, ova je odluka izazvala veliki odjek i kontroverzne reakcije, ne samo među ljubiteljima nogometa.

Robert Habeck (Zeleni), vicekancelar i ministar gospodarstva i zaštite klime, podržao je Borussiju Dortmund: "Činjenica da Rheinmetall sada sponzorira nogometni klub zaista je neobična, ali pokazuje gdje smo. Znamo i nažalost moramo priznati da smo u drugačijem, opasnijem svijetu nego donedavno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane je Torsten Lacell, predstavnik Evangelističke crkve u Njemačkoj za sport, kritizirao partnerstvo između Borussije Dortmund i Rheinmetalla: "Stadioni nisu mjesto za reklamiranje tvrtki za proizvodnju oružja. To je ciljano kršenje komunikacijskih granica i vrlo je problematično u nekoliko pogleda. Međunarodni sportski turniri oblik su mirnog međunarodnog razumijevanja. Potpuno su u duhu olimpijskog mira, tijekom kojeg su ratovi bili obustavljeni. Oglašavanje proizvodnje oružja tome je u suprotnosti."

Berlinski list Tagesspiegel navodi da je Borussia Dortmund donijela 'strateški nenadmašivo glupu odluku'. Osim toga, ne samo da su napravili 'veliku grešku', već su pokazali 'užasan tajming' neposredno prije finala. Postavlja se pitanje je li nogometni klub pravo mjesto za razgovor o pitanjima političke sigurnosti. To zvuči 'licemjerno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Süddeutsche Zeitung iz Münchena retorički se pita koliko još vrijedi etičko načelo u sportu i odluku Borussije Dortmund naziva 'nepodnošljivom banalizacijom trgovine oružjem'.

Rheinische Post (Düsseldorf), gdje se nalazi sjedište Rheinmetall-a, kritike smatra 'licemjernima'. U ovim vremenima svi trebamo tvrtke poput Rheinmetall-a. U tom smislu, trenutno uzbuđenje je 'veliko, ali neopravdano', navodi ovaj list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski portal ran.de piše: 'Bilo da se radi o autoritarnim državama ili proizvođačima oružja, nogomet više nije svetinja kada je u pitanju novac. Osim toga, Rheinmetall je 2023. godine, godinu dana nakon početka rata protiv Ukrajine, nastavio suradnju s Rusijom, a nastavlja suradnju i s Erdoganovom Turskom, te Saudijskom Arabijom. Kritika je stoga potpuno opravdana, tim više što uloga Rheinmetalla u dva svjetska rata nikada nije adekvatno ispitana'.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo