U nedjelju je u Zagrebu u 88. godini preminuo Otto Barić, jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih trenera svih vremena i bivši izbornik hrvatske reprezentacije.

Otto Barić bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije od srpnja 2002. do završetka Europskog prvenstva u Portugalu 2004. godine. U 24 utakmice za kormilom "Vatrenih" ostvario je 11 pobjeda, osam remija i pet poraza.

Galerija

Prije hrvatske, bio je izbornik austrijske nogometne reprezentacije od 1. travnja 1999. do 31. prosinca 2001. godine i u 22 utakmice ostvario sedam pobjeda, šest remija te devet poraza, odnosno izbornik albanske reprezentacije u razdoblju od 1. srpnja 2006. do 22. studenoga 2007. godine.

Barićeva smrt snažno je pogodila proslavljenog hrvatskog nogometaša, a sada trenera, Nikolu Jurčevića koji je bio jako povezan s "Herr Ottom".

'JDoista sam u šoku...'

"U šoku sam! Izražavam iskrenu sućut njegovoj obitelji. A Hrvatska je izgubila jednog od najvećih trenera koje smo ikada imali. Otto mi je bio trener u Salzburgu u kojem sam proveo najljepše igračke dane svoje karijere. Osvojili smo dva naslova prvaka, igrali finale Kupa UEFA te igrali u Ligi prvaka. Bili smo fantastična momčad, a s klupe nas je predvodio Otto Barić, koji je bio apsolutno najzaslužniji za sve što smo napravili. Bio je izvanredan trener, ali i čovjek s vizijom, s idejom kako jedan klub može doći do velikog iskoraka. U Austriji Otto ima status legende, nogometne ikone, tamo ga doista neizmjerno cijene. Kod nas nije ostavio tako dubok trag, iako je bio izbornik koji nas je odveo na Euro 2004. u Portugalu. Doista sam u šoku...", izjavio je Jurčević za Sportske novosti.

Barićev dugogodišnji asistent Marinko Koljanin emotivno se oprostio od legendarnog trenera.

"Radili smo zajedno u Salzburgu, Linzu i Istanbulu u kojem je vodio Fenerbahče. Prije mjesec dana trebali smo se naći na utakmici Rudeš - Orijent, ali na koncu nije mogao doći. Ne mogu reći koliko mi je žao, a ono što mogu reći je da smo izgubili velikog stručnjaka i velikog čovjeka. Otto je bio pravi gospodin, uvijek uglađen, nikada s ružnim riječima, nikada da bi se okomio na nekoga od kolega. Osam naslova prvaka osvojio je samo u Austriji i to s četiri različita kluba. Igrao je finale Kupa kupova s Rapidom, te finale Kupa UEFA sa Salzburgom, a to su bile prosječne europske momčadi. No, Otto je već tada njegovao poseban stil igre, agresivan, muški, s puno trke i duela i to je nogomet koji se danas igra. Otto je bio daleko ispred vremena u kojem je živio. U Austriji su ga obožavali, cijenili kao stručnjaka s kojim su njihovi klubovi napravili veliki nogometni iskorak", poručio je.